DANAK PANDEMIJE

Zatvaraju se legendarne pekare koje su desetljećima hranile Splićane, burek će se moći kupiti

 Antea Burazin/
Pekara Biškić bila je omiljena i zbog pristupačnih cijena, Splićanima su dobro poznate akcije kad su kruh i peciva bili u pola cijene

"Dragi naši kupci i pratitelji ove stranice kao što ste mogli čuti, naša pekara zatvara vrata svih svojih trgovina 1.veljače ove godine. Loša prodaja i pandemija su uzeli danak. Pekara će i dalje proizvoditi pecivo za tople sendviče, burger peciva, somune i slično za fast foodove, hotele te arome za sirnice isključivo za veleprodaju. Naš poznati burek, pita od špinata, krumpira će se proizvoditi i prodavati u prostoru naše sadašnje trgovine u Ulici Domovinskog rata, nasuprot Zagrebačke banke pod nazivom Zvrk." stoji u objavi na društvenim mrežama.

Legendarne splitske pekare u vlasništvu Zdravka Biškića se zatvaraju. U posljednje dvije godine smanjili su broj lokacija od kojih je jedna pretvorena u buregdžinicu "Zvrk". Zdravko Biškić za Slobodnu Dalmaciju izjavio je kako su njihove proizvode uglavnom kupovali đaci i poslovni ljudi, a uslijed pandemije sve više ljudi radi od kuće i đaci često pohađaju nastavu po online programu.

– Odluku o preustroju, koju smo možda trebali donijeti i ranije, donijeli smo sada – rekao Biškić za Slobodnu Dalmaciju i objasnio na koji će način nastaviti s radom. Jedan dio pogona će, prijeći u veleprodaju. Nekoliko pekarskih proizvoda poput lepinja, burgera i peciva nudit će se hotelima, restoranima i fast foodovima.

Zaključili su kako pekare moraju reorganizirati svoje poslovanje te ponuda klasičnih pekarskih proizvoda više nije dovoljna jer se konzumacija kruha uz obrok reducirala tijekom godina. Neslužbeni izvori bliski redakciji Slobodne Dalmacije upućuju na to da je gospodin Biškić plaćao radnike vlastitim sredstvima posljednja tri mjeseca. Osim toga, pobrinuo se za svoje radnike koje će preuzeti splitski pekar Babić.

Pekara Biškić uživa kultni status jer je desetljećima hranila Splićane ali i zbog njihovog bureka. Redovne mušterije kažu kako je najbolji burek bio onaj koji je pravio Behto Buljubašić Beki. Dobra duša kojoj je Split bio drugi dom, a Biškići obitelj radio je u pekari više od trideset godina.

Osim po pekarskim proizvodima, pekara Biškić bila je omiljena i zbog pristupačnih cijena, Splićanima su dobro poznate akcije od 18.30 do 20.30 kad su sve vrste kruha i peciva bili u pola cijene, a police opustošene o čemu je pisala Slobodna Dalmacija još 2010. godine. Zadovoljstvo mušterija dobro prenosi izjava radosnog kupca: "Naletija sam slučajno i za 21 kunu kupija burek, četri štrudela i još neke kolače. Nisam neki ljubitelj slatkoga, ali žena će mi bit najsritnija kad dođem doma. Eto mene i ubuduće! Ujutro ću kupovat kruv, a navečer peciva."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 07:58