UMRO POZNATI KUHAR

Zauvijek nas je napustila legenda dalmatinskog ugostiteljstva, recepte je slagao u snovima

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix
Ugostiteljska scena ostala je bez iznimne osobe koja je ostavila bogato kulinarsko nasljeđe

Umro je Zoran Brajčić, vlasnik restorana Pojoda na Visu. Zoran Brajčić bio je legenda dalmatinskog pa i hrvatskog ugostiteljstva koji je desetljećima oduševljavao goste prastarim receptima koje je iz godine u godinu osvježavao nekim svojim zamislima koje su mu došle u snu kako stoji u jednom tekstu Radovana Marčića. Malo tko nije čuo za Pojodu koja je i danas najprepoznatljiviji restoran otoka Visa. Jedan je od rijetkih restorana koji je radio i zimi kad su polirali okuse novih, a starih jela pa su gosti hrlili kušati glasovitu paštafažol na brujet, ribu u slanutku, potrušene šnjure, hobotnicu s bobom, ali i divne brudetade od rakova i riba. Radovan Marčić ga je odlično poznavao, a tijekom godina su postali i prijatelji te nam je omogućio i uvid u svoje zapise o Brajčiću i Pojodi.

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

„Među mjestima gdje smo na našim gustozim đitama, a i inače u jadranskim traversadama, najviše uživali u spizi, i ufamo se da ćemo opet, gurmansko je svetište Zorana Brajčića. To je prvi meštar od kužinavanja kojeg smo već nakon prve pojedene pjatance počeli titulirati natkogom i ubuduće se svemu to skuha duboko klanjali“ stoji u Marčićevom tekstu.

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

„Ovdje sam probao cijeli jelovnik i stvarno mogu suditi o jednom od najbolje posluženih obiteljskih restoran na Jadranu, potpuno autorskoj kuhinji i svakogodišnjim novitetima koja nastaju u snovima, pa dugotrajnim brušenjem u kuhinji tijekom zime, da bi na proljeće bila predstavljena gostima.“ Radovan Marčić

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Zoran Brajčić bio je zagrebački gradski dečko koji se tek u 48. godini odlučio preseliti na Vis, a na taj potez ga je naveo neizlječivi gastronomski avanturizam. Bio je izvrstan kuhar gazda, a kako Marčić kaže i: „neprikosnoveno dobar pekač“. Nakon završene gimnazije, studirao je ribarstvo, zatim dogurao do pozicije direktora u jednoj respektabilnoj firmi. U 80-tima je vodio disko Lapidarij u Zagrebu, zatim kafić u Kazalištu Vidra, a potom je vodio konobu na Cresu koja je bila poznata po specijalitetima od janjetine. Viška kulinarska faza, kako piše Marčić, započinje 1994. kad kuha u prelijepom ambijentu nekadašnjeg ljetnikovca Hanibala Lucića. Restoran se zovao Lambik i s novim gazdom već prvog ljeta je postao važan gurmanski toponim. 1998. trajno se preselio na Vis, a u ljeto 1999. Brajčić otvorio kultnu Pojodu. Brojni kolege smatrali su ga izuzetnim pa ga je svojevremeno i Savez kuhara Mediteranskih regija na skupu Dobar okus u Supetru proglasio najboljim kuharom Dalmacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 19:35