UMRO POZNATI KUHAR

Zauvijek nas je napustila legenda dalmatinskog ugostiteljstva, recepte je slagao u snovima

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix
Ugostiteljska scena ostala je bez iznimne osobe koja je ostavila bogato kulinarsko nasljeđe
Ugostiteljska scena ostala je bez iznimne osobe koja je ostavila bogato kulinarsko nasljeđe

Umro je Zoran Brajčić, vlasnik restorana Pojoda na Visu. Zoran Brajčić bio je legenda dalmatinskog pa i hrvatskog ugostiteljstva koji je desetljećima oduševljavao goste prastarim receptima koje je iz godine u godinu osvježavao nekim svojim zamislima koje su mu došle u snu kako stoji u jednom tekstu Radovana Marčića. Malo tko nije čuo za Pojodu koja je i danas najprepoznatljiviji restoran otoka Visa. Jedan je od rijetkih restorana koji je radio i zimi kad su polirali okuse novih, a starih jela pa su gosti hrlili kušati glasovitu paštafažol na brujet, ribu u slanutku, potrušene šnjure, hobotnicu s bobom, ali i divne brudetade od rakova i riba. Radovan Marčić ga je odlično poznavao, a tijekom godina su postali i prijatelji te nam je omogućio i uvid u svoje zapise o Brajčiću i Pojodi.

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

„Među mjestima gdje smo na našim gustozim đitama, a i inače u jadranskim traversadama, najviše uživali u spizi, i ufamo se da ćemo opet, gurmansko je svetište Zorana Brajčića. To je prvi meštar od kužinavanja kojeg smo već nakon prve pojedene pjatance počeli titulirati natkogom i ubuduće se svemu to skuha duboko klanjali“ stoji u Marčićevom tekstu.

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

„Ovdje sam probao cijeli jelovnik i stvarno mogu suditi o jednom od najbolje posluženih obiteljskih restoran na Jadranu, potpuno autorskoj kuhinji i svakogodišnjim novitetima koja nastaju u snovima, pa dugotrajnim brušenjem u kuhinji tijekom zime, da bi na proljeće bila predstavljena gostima.“ Radovan Marčić

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Zoran Brajčić bio je zagrebački gradski dečko koji se tek u 48. godini odlučio preseliti na Vis, a na taj potez ga je naveo neizlječivi gastronomski avanturizam. Bio je izvrstan kuhar gazda, a kako Marčić kaže i: „neprikosnoveno dobar pekač“. Nakon završene gimnazije, studirao je ribarstvo, zatim dogurao do pozicije direktora u jednoj respektabilnoj firmi. U 80-tima je vodio disko Lapidarij u Zagrebu, zatim kafić u Kazalištu Vidra, a potom je vodio konobu na Cresu koja je bila poznata po specijalitetima od janjetine. Viška kulinarska faza, kako piše Marčić, započinje 1994. kad kuha u prelijepom ambijentu nekadašnjeg ljetnikovca Hanibala Lucića. Restoran se zovao Lambik i s novim gazdom već prvog ljeta je postao važan gurmanski toponim. 1998. trajno se preselio na Vis, a u ljeto 1999. Brajčić otvorio kultnu Pojodu. Brojni kolege smatrali su ga izuzetnim pa ga je svojevremeno i Savez kuhara Mediteranskih regija na skupu Dobar okus u Supetru proglasio najboljim kuharom Dalmacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 05:59