Kongres vrhunske gastronomije

Završila Gastronomika, najpoznatiji kongres visoke gastronomije na svijetu!

Gastro svijet se okupio u kulinarskoj meki, San Sebastianu, kako bi bio dio najpoznatijeg svjetskog kongresa visoke gastronomije Gastronomika koji je ove godine okupio čak 1500 sudionika iz 45 zemalja. Na kongresu, koji je trajao četiri dana, su vođene diskusije, održavane demonstracije i izložbe, a sve to u pitoresknom baskijskom gradu.

Izvor fotografija: sansebastiangastronomika.com

Najpoznatiji kongres visoke gastronomije na svijetu je započeo 2. listopada, a završio 5. listopada velikom večerom slavnih katalonskih chefova. Gastronomika je kongres na kojemu se redovno okupljaju svi oni koji žive hranu. Više od 50 chefova je držalo prezentacije koje su ove godine bile usmjerene na poštovanje, jedinstvo i entuzijazam prema gastronomiji. Prilično emocionalan govor držao je glavni chef restorana Lasarte, Martin Berasategui, koji se osvrnuo na važnost ''dijeljenja sreće'' prilikom kuhanja te vraćanje korijenima. Kuhao je i svoja dva jela s potpisom, sok od cikle sa svježim hrenom i taramasalatu (namaz od različitih vrsta usoljene ribe) sa sokovima citrusa.

Diljem San Sebastiana, grada koji je proglašen Europskim gradom kulture za 2016. godinu, otvoreni su i pop-up restorani koji su oduševljavali goste.

Luke Dale Roberts, glavni chef drugog najboljeg restorana na svijetu, je u svom govoru istaknuo važnost stvaranja uspomena za goste prilikom pripreme hrane, dok je Alex Atala, glavni chef 11. najboljeg restorana na svijetu, ukazao na izazove s kojima se svaki chef susreće te vrline koje bi svaki mladi chef trebao imati.

Dvojica chefova koji se zasigurno najduže putovali do San Sebastiana, čak iz Australije, su Peter Gilmore i Jock Zonfrillo. Gilmore je demonstrirao kuhinju s francuskim, kineskim i japanskim utjecajima dok je Zonfrillo govorio o svojoj naklonjenosti spram tradicije, kulture i aboridžinskih proizvoda.

Yoshihiro Narisawa je bio jedan od nekolicine japanskih chefova na kongresu ove godine, a publiku je iznenadio pripremajući morsku zmiju koja, iako je otrovna, sadrži mnogo tvari potrebnih ljudskom organizmu.

Najzastupljenije zemlje na Gastronomici su bile Turska i Mađarska. Mehmet Gürs, chef najboljeg turskog restorana Mikla je svojom prezentacijom publiku nakratko poveo u Anatoliu te istaknuo važnost tradicionalnih proizvoda i jogurta u prehrani Turaka.

Chef Cüneyt Asan na pozornicu se popeo umaskiran u janje (prije nego je jedno skuhao!) s objašnjenjem da je na taj način želio zaštititi dušu budućeg pokojnika.

Dakako, španjolski chefovi su također briljirali. Joan Roca je demonstrirao rad s tempehom, fermentiranim povrćem i proces destilacije.

Elena Arzak i njen otac Juan-Mari Arzak, vlasnici kultnog španjolskog restorana Arzak, su otkrili njihov plan potpune promjene koncepta njihovog restorana.

''Shvatili smo da se sve mijenja, kuhanje, način na koji doživljavamo ovu industriju. Analizirali smo sve što smo dosad učinili i proveli vrijeme razmišljajući o tome. Želimo oživjeti ideju jednostavnosti i kuhinje suživota gdje se zajednički priprema hrana, a blagovanje za stolom pomaže mirnoj zajedničkoj egzistenciji.''

Carles Gaig i Nandu Jubany su chefovi stupovi razvoja katalonske kuhinje, a zadnju večer Gastronomike su pripremili 14 jela za sve sudionike i posjetitelje. Za predjelo su poslužene lignje s karameliziranim lukom i mahune s tripicama bakalara i divljim gljivama.

Oba chefa ponudila su jela s karakterom koja su večeru učinila savršenom. Večer je završila, kao i svi dobri sljedovi, desertom. Gaig je poslužio svježi sir sa smokvama i medom, a Nandu čokoladne okruglice s likerom od kakaa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:41