SKRIVENI TALENTI

Završila je Vinistra, pronašli smo 3 vinska bisera među vinarijama za koje biste trebali znati

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
U nastavku saznajte koje tri manje poznate istarske vinarije rade dobra vina na koja nećete potrošiti bogatstvo

Najvažnija vinska manifestacija Vinistra značajno je postrožila kriterije ocjenjivanja malvazija uz koju se ocjenjuju i druge vinske sorte i alkoholna pića o čemu ste više mogli pročitati u kolumni Saše Špiranca. Ovog vikenda u prepunoj porečkoj dvorani Žatika održana je Vinistra.

Ovogodišnje izdanje natjecanja Vinistra donijelo je neke jako važne rezultate. Vinarija Kozlović napravila je svoju najbolju malvaziju Santa Lucia do sada i ocjenjivačka je komisija (a u odabir trofeja su uključeni svi prisutni suci) to gotovo jednoglasno prepoznala i dodijelila vinu titulu šampiona cijelog natjecanja. Osim toga, vinarija Kozlović je osvojila i trofej najboljeg mladog terana, a i njezina svježa malvazija sudjelovala je u pripetavanju za šampiona, što znači da je u ovom izdanju Vinistre jednostavno bila dominantna.

Uz Kozlovićevu dominaciju, mi smo odlučili skrenuti pažnju na tri vinara s područja Bujštine za koje možda nikad niste čuli, a svakako biste trebali:

Vinarija Bastian

"Mi smo vrlo mlada vinarija, postojimo samo godinu dana. Enolog nam je Milan Budinski, a ne biste vjerovali nemamo uopće tradiciju ni iskustva u proizvodnji vina." rekao nam je Ivan Leko, nekad poduzetnik u turističkim vodama, a danas vlasnik vinarije Bastian.

image

Istarski vinari TZ Buje

Tz Buje/

Na Vinistri su osvojili zlato za malvaziju i postigli 92 boda. Malvazija je svježa, autentična, bez sauvignonskog prizvuka. Sljedeće godine na tržište izlazi i malvazija godinu dana odležana u betonu, a imat će još jednu varijantu što je malvazija odležana tri godine u hrastu. Trenutno uređuju vinariju i najavljuju kako će je vrlo skoro otvoriti. Njihova vina dostupna su u vinoteci Miva Galerija Vina, a maloprodajna cijena svježe malvazije kreće se oko 70 kuna. Imaju dosta kapaciteta, mladi su, novi i ambiciozni. Svi vinogradi su isključivo njihovi i ne otkupljuju vino od kooperanata.

Vinarija Fiore

Vinarija Fiore nalazi se nedaleko Umaga, a u vlasništvu je obitelji Paulić. U enogastronomskim krugovima već se neko vrijeme priča o njihovim uspjesima. Ove godina osvojili su zlatnu medalju za Cabernet franc iz 2020, srebrnu medalju u kategoriji crnog miješanog vina s etiketom "Fiore Nero" iz 2020 te broncu u kategoriji "merlota" za Campo Rose 2021. Ipak, nisu ovo jedina priznanja ove umaške vinarije. Na Internacionalnom Wine Challengeu 2019. godine nagrađenu su priznanjem Silver wine winner. Mi smo kušali njihov Cabernet franc iz 2020. godine i rado bismo ga ispijali uz neki dobar sir slaveći kraj radnog tjedna. Iako ima 14,7% alkohola ne osjećate njihovu jačinu

image

Istarski vinari TZ Buje

Tz Buje/

Vinarija Novacco, Brtonigla

Vinarija Novacco ima 200 godina tradicije, deveta su generacija vinara, imaju 10 hektara vinograda, a između ostalih sorti uzgajaju i borgonju koja je danas prilično zapostavljena.

"Mijenjamo se malo u stilistici kroz godine. Nismo ljubitelji drva, može ga biti u sekundarnim notama ali nikako u primarnim." opisali su svoj stil tim vinarije Novacco.

Njihova vina dostupna su u boljim supermarketima, a mi smo njihovu malvaziju probali i doista nas je ugodno iznenadila čemu svjedoči i visokih 90 bodova na ovogodišnjoj Vinistri. Njihova vina možete pronaći i u Vrutku po pristupačnoj cijeni, malvazija košta 59,98 kuna, a radi se o pravom ljetnom svježem vinu koje opet nije bezlično već ima svoj karakter u pozitivnom smislu.

image

Istarski vinari TZ Buje

Tz Buje/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 02:05