Završilo je još jedno, četvrto izdanje Weekend Food Festivala u Rovinju. Ove godine najveći gastronomski festival u zemlji okupio je brojna imena domaće, ali i inozemne gastro scene, a svakako najveće bio je Marco Pierre White, s kojim smo uoči dolaska u Hrvatsku napravili intervju, koji možete pročitati ovdje.
Uz njega, na panelima i masterclassovima sudjelovali su i chefovi JP McMahon, Matt Orlando, Janez Bratovž, Matija Bogdan, Mario Mihelj, Marko Palfi, Jeffrey Vella i mnogi drugi. Budući da je tema festivala bila ‘think local, act global‘, na panelima je fokus bio na temama kao što su održivost, odgovornost, pa čak i mentalno zdravlje u kuhinji.
Osim panela, posjetitelji su mogli kušati proizvode lokalnih i regionalnih proizvođača koji su ih izlagali na štandovima u sklopu samog festivala. Ovdje bismo posebno istaknuli veselu ekipu Gringos de Croatia, među kojima se nalazio i Karlo Ferenčak, jedan od naših najboljih barmena, koji je okupljenima pripremao koktele.
Također, na kućicama u dvorištu stare Tvornice duhana su se, uz plaćanje, mogla kušati jela inspirirana lokalnom gastronomijom. Ovdje smo tako degustirali odlične vrsarske amarette, za koje smo nabavili i recept, a kušali smo i burgere s hobotnicom i skušom. Nudili su se i fuži, žgvacet, pršut, sirevima, maslinova ulja, vina i destilati.
Od panela na samom festivalu posebno nam se svidio onaj o budućnosti pekarstva, o kojem smo pisali ovdje, zatim, naravno, onaj na kojem je govorio Marco Pierre White, o čemu smo pisali ovdje, a odlični govornici bili su i Marko Palfi i Mario Mihelj na panelu pod nazivom "Može li fine dining postojati bez street fooda?" te Matija Bogdan i Janez Bratovž, koji su govorili o svojim najgorim trenucima o kuhinji.
Zanimljivo su govorili i JP McMahon, inače osnivač festivala Food on the Edge i autor kuharica, i Matt Orlando, bivši sous-chef u Nomi i vlasnik restorana Amass, koji su dosad napravili veliki utjecaj na svjetsku gastronomsku scenu, a dotakli su se tema kao što je osjećaj odgovornosti u ugostiteljstvu i stalna težnja za promjenama i boljim načinom upravljanja.
"Kad radiš za nekoga, provodiš njegovu viziju. Tek kad radiš za sebe, shvatiš koliko tvoja vizija postaje velika - i koliko utjecaja zapravo imaš. Tada dolazi svijest, odgovornost i želja da napraviš nešto s dugoročnim učinkom", rekao je Orlando i objasnio zašto su u restoranu sa svog jelovnika u potpunosti izbacili meso, a o čemu ćete uskoro čitati više u ekskluzivnom intervjuu koji je dao za Dobru hranu.
Kroz dva dinamična dana festivala, posjetitelji su, dakle, mogli naučiti nešto novo, proširiti vidike, družiti se s velikim facama domaće i strane, razmijeniti iskustva i isprobati kako se jede u Istri. Sadržaja je bilo dosta, ali kroz razgovor s drugim posjetiteljima u nekoliko smo navrata čuli kako bi za cijenu karte koju su platili ipak voljeli dobiti više od panela i degustacije malih zalogaja na štandovima proizvođača. Također, činilo nam se da je posjećenost ipak bila nešto slabija nego prošlih godina, što je šteta, jer festival ima potencijala i dobro je mjesto za stvaranje novih prilika i poznanstava.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....