PROMO

Zbog duge tradicije, odličnog podneblja i iskustva vinara ova je županiju među najuspješnijima

 Jure Miskovic/Cropix
Znamo i kako možete naučiti baš sve o tradiciji i povijesti vinogradarstva, procesu pravljenja vina i uživati u degustaciji

Tradicija vinogradarstva u Zadarskoj županiji duga je više od 3800 godina, a i prvi nalazi koji potvrđuju istu tradiciju na tlu Hrvatske, koja datira iz 1800 godine pr. Kr., pronađeni su upravo na području ove županije. Ne čudi stoga da je vinogradarstvo, kao i pravljenje vina, danas jedna od važnijih grana u Zadarskoj županiji, a koliko su uspješni u tome, govori i činjenica da su vina ove županije prepoznata na svjetskim manifestacijama. Vina Zadarske županije nagrađivana su na sajmovima u Londonu, Bruxellesu, Veroni i ostalim svjetskim gradovima. Posebno je zanimljivo kako je 2017. godine na Decanteru u Londonu, najvažnijoj manifestaciji u ocjenjivanju vina, čak svih 11 poslanih etiketa Zadarske županije dobilo nagradu. Sjedeće godine na istom natjecanju sada već dobro poznati Korlat Syrah iz 2014. godine osvaja zlato.

Upravo je vino Korlat najpoznatiji vinski brend županije, a ime je dobilo po položaju u Ravnim kotarima, no u županiji se uzgaja velik broj vinskih sorti. Na području Zadarske županije uspijevaju plavina, debit, grenache noir, syrah, merlot, maraština, trebbiano toscano, cabernet sauvignon, plavac mali crni, babić, carignan, crljenak kaštelanski (zinfandel, primitivo, tribidrag), pošip, cabernet franc, chardonnay, gegić, brajda crna i grenache blanc.

Duga tradicija, odlično podneblje i iskustvo te predanost domaćih vinogradara i vinara ovu je županiju svrstalo među najuspješnije kada je riječ o kvalitetnim vinima.

To su prepoznali i mnogi turisti, koji u Zadarsku županiju dolaze kako bi kušali vrhunska vina i probali autohtone proizvode te se zbog sve veće potražnje za takvim oblikom turizma u županiji razvio vinski turizam. Na području županije je više od 2500 ha pod vinovom lozom, a otvoreno je deset kušaonica, osnovana je Udruga vinara Zadarske županije koja danas ima 27 vinara, a iz ove županije dolazi više od 100 etiketa vrhunskih i kvalitetnih vina. Razvila se i lokalna autohtona gastronomska ponuda.
Naime, u kušaonicama, uz degustaciju odličnog vina, nude se i mnogi domaći proizvodi koji se upotpunjuju s vinima. Najčešće su to razni kruhovi i sirevi koji se odlično sljubljuju s vinom, ali nude se i degustacije vina uz domaći pršut, pancetu, maslinovo ulje, marinirane i slane inćune i srdele, pršut od tune, masline, suhe smokve, pekmeze i džemove te razne druge autohtone proizvode ove županije. Odlična je i suradnja vinara i proizvođača lokalnih gastronomskih proizvoda te se, primjerice, i u kušaonicama sira nude vina domaćih vinara i obrnuto.

Osim kušanja vina, u vinarijama Zadarske županije omogućeni su i posjeti uz vodiča koji će svim zainteresiranima reći nešto više o samoj tradiciji i povijesti vinogradarstva, procesu pravljenja vina i samoj degustaciji. Također, neki vinari Zadarske županije imaju i vlastiti muzej ili malu muzejsko-etnološku zbirku koja se može razgledavati, a tu su i razni događaji, kao i organizirane berbe i sudjelovanje u proizvodnji izrade vina.

Zadarska županija iznimno je ponosna na sve prisutniji trend vinskog turizma i nudi široku lepezu događanja i organiziranih posjeta vinogradima u jednoj od najljepših županija u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:44