Jeste li probali?

Zbog mirisa po trulim jajima ovo su voće zabranjivali, no ono što oduševljava je njegov okus

 Pexels
Unatoč mirisu, okus duriana je iznenađujuće bogat, a mnogi ga opisuju kao voće slatkog, kremastog okusa koji podsjeća na badem

Jeste li kad čuli za durian? Upravo su sliježući ramenima i čudeći se o čemu to priča Masterchef trojka u jednoj od nedavnih emisija, reagirali mnogi među nama. Riječ je o tropskom voću koje se nalazi na vrhu liste azijskih delicija, a jedina mana mu je grozan, prodoran miris koji podsjeća na mješavinu trulih jaja, smrdljivih čarapa i gnjilog luka. Taj nezaboravan intenzivan miris, ali ugodan okus čini ga jednim od najkontroverznijih plodova na svijetu, pa je često zabranjivan u hotelima i u javnom prijevozu u jugoistočnoj Aziji, uključujući i avione jer su nerijetko zbog njegova mirisa, ako bi nekome palo na pamet jesti ga u avionu, bili otkazivani letovi.

image
Pexels

Inače, Durian raste u tropskim područjima jugoistočne Azije, a posebno je popularan na Tajlandu, u Maleziji i Indoneziji. Drvo na kojem raste može doseći visinu i do 50 metara, a njegov veliki, izvana bodljikavi, plod može težiti i do tri kilograma. Unutrašnjost ploda sastoji se od mekanih, kremastih dijelova koje okružuju sjemenke.

image
Alex Liew/Getty Images

Unatoč svom izazovnom mirisu, okus duriana je iznenađujuće bogat i složen. Neki ga uspoređuju s mješavinom kreme od vanilije, luka, badema i češnjaka, dok ga drugi opisuju kao voćku slatkog, kremastog okusa koji podsjeća na badem. Najčešće se koristi u desertima, poput tradicionalnog malezijskog "serawa duriana", tradicionalne slastice koja se radi s kokosom, a popularan je i u tajlandskom slatkom rižinom desertu.

image
Pexels/

Durian se dobro slaže s kokosom, vanilijom i čokoladom, pa se često može naći kako u sladoledima, tako i u raznim kolačima diljem Azije. Koristi se i u slanim varijantama i to uglavnom s raznim tjesteninama ili u curry umacima, a ubacuju ga i u smjesu za palačinke ili ga koriste kao namaz na tostevima.

Kod nas se ovo egzotično voće povremeno može kupiti u većim supermarketima, te u specijaliziranim trgovinama azijske hrane, a ako ste ga voljni kušati donosimo vam jednostavan recept za pahuljaste palačinke.

VAŽNO! Kod konzumacije ovog voća vrlo je važno ne pretjerati s količinom jer može pokvariti okus jela, pa radije stavite malo, nego da sve zajedno bacite u smeće.

Durian palačinke

Trebat će vam:

30 g pulpe duriana
4 jaja, odvojite žumanjke i bjelanjke
170 g višenamjenskog brašna
2 žličice praška za pecivo
60g šećera
200 ml svježeg mlijeka
sol (po izboru)
maslac, za podmazivanje

image
Khajornkiat/Getty Images/istockphoto

Priprema:

Prosijte brašno, prašak za pecivo, šećer i prstohvat soli (po želji) i sve dobro promiješajte. U drugoj posudi istucite bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg. Ubacite pulpu duriana, stavite ga u blender i miksajte dok ne dobijete glatku pastu. Pastu dodajte u zdjelu sa žumanjcima i mlijekom i dobro izmiksajte. Umiješajte smjesu duriana u suhe sastojke i miješajte dok tijesto ne postane glatko. U smjesu potom dodajte tučene bjelanjke i lagano mijašajte dok se sve ne sjedini. Namastite tavu, izlijte žlicu tijesta i pecite dok palačinka ne porumeni. Ove palačinke možete poslužiti i uz razne umake ili sladoled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:17