TORTE IZ PULE

Zbog njezinih slastica dolazi se u Pulu! Tajna je u dobroj kremi, radi se od samo 3 sastojka

 Berislava Picek/Cropix/
Slastičarka Lara Tišljar u svom obiteljskom domu u Puli izrađuje filigranski ukrašene torte koje izgledaju poput umjetničkih djela

Vjerujemo da je trenutak preuzimanja torte koju je za vas izradila Puljanka Lara Tišljar istovremeno iznimno uzbudljiv, ali i iznimno stresan. Kad Lara pred vas iznese stalak s vašom pažljivo ukrašenom tortom, nemate izbora nego da uzdahnete jer ćete ugledati pravo umjetničko djelo, jestivu skulpturu, spektakularan prizor kakav doista niste mogli predvidjeti, unatoč atraktivnim fotografijama na njenom Instagram profilu LaraSweetLand. Svaki detalj na torti koju je pripremila za vašu svečanost izveden je precizno, gotovo minuciozno, čak i kad se radi o naizgled nemarnom nanosu kreme. Onaj stresni dio dolazi kada shvatite da je nekako morate odnijeti kući, vozeći se kroz uske uličice koje vode do njenog malog pogona u obiteljskoj kući u njenom rodnom gradu.

- Znaju mi se javiti ljudi koji nisu odmah shvatili da se nalazim u Puli pa im moram objasniti da je transport ovakve torte sve do, primjerice, Zagreba zbilja pothvat, pogotovo ako ste s osobnim automobilom ili putujete ljeti - nasmijala se Lara dok nam je pokazivala kuhinjicu u kojoj provodi dane izrađujući torte.

image
Berislava Picek/Cropix/

Godinama je radila slastice za obitelj i prijatelje, a tijekom korone odlučila im se ozbiljnije posvetiti. Zaljubila se u buttercream, maslačnu kremu koja se koristi za oblaganje i ukrašavanje kolača i torti, a dugo je tražila i prilagođavala recept kako bi dobila kremu koja nije ni preslatka niti premasna, lako se razmazuje i može se koristiti za izradu dekoracija kakve je zamislila. A oduševljenje kupaca nije izostalo:

- Super mi je što sam otvorila svoj mali showroom je to znači da ljudi svoju tortu vide po prvi put kad je iznesem pred njih. Inače tu prvu iskrenu reakcija uvijek propustim. Ovako odmah mogu vidjeti kakvi su dojmovi. To je ono što mi je kod restauracije falilo. Ubijaš se od posla, a zapravo ne dobiješ nikakvu reakciju. Baš mi je taj neposredan kontakt s ljudima falio pa sad to nadoknađujem - ispričala nam je Lara.

image
Berislava Picek/Cropix/


Slastičarstvo joj nije struka, nego poziv. Po struci je Lara Tišljar restauratorka, a restauriranje umjetnina od nje zahtjeva mirnu ruku, puno strpljenja i izraženu vještinu samokontrole. Upravo je zato odlučila uzeti kist u ruke i boju zamijeniti kremom od šećera, jaja i maslaca kako bi se oslobodila.

- Trenutno moj suprug radi na restauraciji u atelijeru Studija Restaura, a ja ulijećem kad imamo neke važne projekte. Ipak mi je to osnovno zanimanje. No, moram priznati da te restauracija malo pojede nakon nekog vremena jer nije kreativna. Ona je zadana i nema tu mjesta za osobni izričaj. Oštećenja na umjetninama se moraju pokrpati i djelo se mora vratiti u prvobitno stanje. S druge strane izrada torti mi je bila kreativan hobi i onda su tijekom korone narudžbe samo krenule pa sam pokrenula obrt. Svi prijatelji su mi bili jako entuzijastični i velika su mi podrška - sretno nam opisuje i napominje da želi raditi jestive skulpture i da je ovo tek početak.

- Kod visokih torti koriste se posebni kalupi, a i recepti su drugačiji jer se koriste slojevi koji nisu kao naši biskviti. Oni moraju biti čvrsti kako bi izdržali tu visinu torte. Zbog tog su zapravo malo i teški jer imaju dosta maslaca, a djeluju lagano pa te prevare. Ali ovo nije slastica koju jedeš svaki dan.

image
Berislava Picek/Cropix/

Tortu koju je osmislila za naše snimanje dovršila je s nekoliko listića jestivog zlata, pažljivo ga nanoseći kistom. Zadržavali smo dah dok je to radila, a u zraku se čulo samo škljocanje aparata. Kad je bila gotova, odnijela ju je u prostor ureda u kojem se inače sastaje s kupcima i dogovara detalje budućih torti. Čim se slastica našla na stolu, uz staklo su se prilijepile dječje glave njenih sinova, koje je od igre odvukao prizor fantastično ukrašene torte. Tko bi ih krivio, kada su torte koje Lara Tišljar radi toliko lijepe da ih najradije ne bi načeo. No, probati se mora.

image
Berislava Picek/Cropix/

Buttercream koji koristi u načelu je teška krema. Upravo se zato, objašnjava nam Lara, ovakve torte reže na drugačiji način. Budući da je buttercream zasitan, kako bi se uživalo u torti ne treba vam golema kriška nego se umjesto toga torta reže na šnite. Ona najveća šnita zapravo prikazuje presjek same torte i brojnih slojeva mekog biskvita između kojih se nalazi krema, a uvijek se od nje dobije više komada za poslužiti.

- Buttercream je super, on se lako obrađuje i lijepo stvrdne. Osobno ne volim tičino masu pa mi je ovo bila sjajna alternativa. Može se mijenjati ne samo njegova boja, nego i u okus pa tako može biti voćni, čokoladni, karamelasti. Osobno mi je najdraži okus malina! - istaknula je pa nastavila: - Sasvim slučajno sam otkrila buttercream. Probala sam ga prvi put kada sam ga sama napravila. Inače jako malo ljudi s njim radi. Isprobala sam američku verziju bez jaja i bio mi je presladak i grozan. Moj buttercream je baziran na švicarskoj meringe verziji u koju idu maslac, šećer i jaja - pojasnila nam je i dodala kako joj omogućuje preciznost kod ukrašavanja torti, što joj kao perfekcionistici jako godi.

image
Berislava Picek/Cropix/

- Kada nešto dekoriram, sve mi mora biti bez greške, uredno i zaglađeno. Za buttercream vam treba dobar recept, ne smije ga se raditi nabrzinu i treba stvarno imati stolni mikser jer se ne može dobar buttercream napraviti samo s onim ručnim. Dugo ga treba obrađivati i lupati da se dobije maziva i glatka krema. Jednom izrađen može stajati do pet dana u hladnjaku i do tri mjeseca u zamrzivaču. Kada se izvadi van, samo ga treba pustiti se da se otopi i onda ga se još malo izlupa prije korištenja - objasnila nam je.

Larine torte sadrže biskvit od vanilije, limuna ili čokolade, u samom se središtu nalazi coulis od maline, borovnice ili šumskog voća, a možete odabrati i kombinaciju sa slanom karamelom. Sve se to prekriva buttercreamom okusa maline, šumskog voća, lješnjaka ili kikirikija. No, ne morate se obvezati na veliku tortu ako ne želite, upravo zato možete birati između veličina od S pa do XXL što je zapravo torta na tri kata idealna za velika slavlja.

image
Berislava Picek/Cropix/

Torte radi u fazama zbog hlađenja pa joj za jednu veliku tortu za svadbe treba i do tri dana. Ističe da ljudi posebno vole voćne torte, ali im ni čokolada nije strana. A zanimljiv im je i buttercream kojim ih premazuje: - Jednom kad je namažem osnovni sloj kreme, torta treba stajati sat vremena u hladnjaku ili maksimalno 15 minuta u zamrzivaču da se buttercream stisne. Ali ne smije proći više od 15 minuta jer se inače zezne krema - objašnjavala nam je dok je radila tortu za jednog četverogodišnjaka koja je trebala biti šarena i zabavna pa je zato osnovni sloj bio tirkizne boje: - Koristim jestive boje u gelu jer buttercreamu ne odgovaraju druge teksture. Budući da sam restaurator, imam boje u glavi i njihovo miješanje mi nije problem. To je još jedan razlog zašto su moje torte doista personalizirane. Kad mi kupci kažu da bi htjeli naručiti tortu onda ih pitam za koga je radim, je li to mlađa ili starija osoba, ispitujem koje cvijeće voli, koje su joj omiljene boje i je li neka tema u igri - naglašava.

image
Berislava Picek/Cropix/

Sasvim je razumljivo zašto je popularnija među odraslima koji znaju cijeniti njenu estetiku, dok će najmlađima biti najbitnije da je torta fina. A njene to doista i jesu!

ŠTO JE BUTTERCREAM?

Buttercream je slastičarska krema na bazi maslaca koju se nerijetko može vidjeti prikazanu u američkim serijama i filmovima. Kao što to često biva, američka verzija za naše je nepce najčešće preslatka, ali srećom nije jedina koja postoji. Sama činjenica da ih ima više natjerala nas je na istraživanje i putovanje svijetom, od Italije do Francuske, Njemačke i Švicarske pa natrag to spomenute Amerike. Koji ćete stil buttercream kreme za sebe odabrati ovisi o vašem ukusu i za što vam zapravo treba pa vam naš kratki vodič može pomoći u traženju savršenog recepta.

ŠTO SVE TREBATE ZNATI O BUTTERCREAMU?

• Američki buttercream radi se od maslaca, šećera u prahu i najčešće od malo mlijeka ili vrhnja za šlag. Većinom je preslatka varijanta u pitanju, ali ju je lako izraditi i zbog sastava je čvrsta i kompaktna smjesa pa se može koristiti za različite kompleksne dekoracije. U slučaju da vam je krema preslatka, pokušajte dodati sasvim malo najobičnijeg octa kako bi se uravnotežio okus i tek prstohvat soli.

• Švicarski meringue buttercream radi se od maslaca i švicarske meringe koju pak prvo treba izraditi od šećera i bjelanjaka. Meringa se radi tako da se bjelanjci pomiješani sa šećerom kuhaju iznad parne kupke (bain marie), a zatim tuku sve dok ne dobijete gustu i pjenastu smjesu. Ona će služiti kao baza kojoj se potom postepeno dodaje maslac. Ova buttercream krema je jako glatka i kremaste teksture, a lako se s njom barata pa je omiljena među slastičarima diljem svijeta. Nju se lako kombinira s raznim okusima i neće postati tekuća zbog dodavanja aroma.

• Talijanska buttercream krema je jako slična švicarskoj, no razlikuju se po načinu na koji se priprema baza od meringe. Prvo je potrebno pripremiti šećerni sirup koji se vrući ulijeva u bjelanjke kako ih se tuče. Okusno ćete dobiti isti rezultat kao i kod one švicarske, ali će zbog šećera obrađenog na visokoj temperaturi krema biti puno čvršća. Često se ovu vrstu koristi za oblikovanje biljnih motiva jer će zadržati svoj oblik. Problem kod ove kreme jest da je njena priprema malo zaguljenija, budući da je šećer osjetljiv na visoke temperature pa se može dogoditi da dobijete kristalizirani šećer u samom buttercreamu.

• Francuski buttercream se priprema sa žumanjcima umjesto bjelanjaka, što mu daje bogatiji okus koji podsjeća, sasvim logično, na kremu od jaja, za razliku od pjenaste meringe. Tradicionalno se priprema sa šećernim sirupom koji se dodaje žumanjcima dok ih se tuče, ali može ih se čak i kuhati zajedno nad parnom kupelji. Odličan je kao punjenje za macaronse zbog svog specifičnog okusa. Nakon kuhanja smjese od šećera i žumanjaka, dobro bi bilo da je procijedite kako biste uklonili moguće zaostale dijelove žumanjka.

• Njemački buttercream radi se s kuhanom i ohlađenom slastičarskom kremom ili čak pudingastom smjesom koja se ponovno tuče i dodaje joj se maslac. Nije toliko sladak kao američki buttercream, no nema ni tako izražen okus maslaca.

• Ruski buttercream radi od zaslađenog i kondenziranog mlijeka u koji se tuče maslac i mogao bi biti dobra opcija za sve koji izbjegavaju jaja.

image
Berislava Picek/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:29