NEOBIČNA IDEJA

Zbog pada prodaje talijanski vinari će od viška vina proizvoditi gel za dezinfekciju ruku

 Nikola Vilic/Cropix
S padom prodaje vina, talijanska je vlada donijela odluku da se od viška vina proizvodi gel za dezinfekciju ruku

S obzirom na situaciju u svijetu uzrokovanu pandemijom koronavirusa, među onima koji su pretrpjeli velike gubitke i financijske štete nalaze se i vinari. Procjenjuje se kako je u Italiji prodaja vina ove godine pala za čak 4% posto u odnosu na prošlu pa je tako došlo i do zasićenja vinskih podruma. S berbom grožđa iza ugla, talijanski vinari sada su se našli pred zidom te višak vina koji nisu uspjeli prodati prenamjenjuju u potpuno druge svrhe.

U lipnju ove godine, naime, talijanska je vlada donijela je uredbu da se čak 70 milijuna neprodanih boca vina pretvori u gel za dezinfekciju ruku. Odlučeno je tako upravo zbog činjenice da se velik broj proizvođača našao u problemu uzrokovanom krizom koronavirusa, a na taj se način smanjuju troškovi i podržava izvoz koji pak, kada je u pitanju vino, na godišnjoj razini donosi velike dobitke za Italiju. Naime, iz Italije se u normalnim uvjetima izveze vino u iznosu od čak 6,4 milijarde eura.

Iako dio talijanskih vinara nije u potpunosti zadovoljan odlukom, nije im preostalo previše izbora s obzirom na to da su rujan i listopad rezervirani za berbu novih plodova i punjenje boca koje, na kraju krajeva, negdje ipak moraju skladištiti, a pune ih bačve još uvijek čekaju u njihovim podrumima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:26