Jutarnji.hr
Vijesti
Sport
Premium
J2
Kultura
Novac
Scena
Osmrtnice
Pretplata
Magazini
Dobra Hrana
Dom & Dizajn
Autoklub
Globus
Like putovanja
VauMijau
Servisi
Tiskano izdanje
Naslovnica
Recepti
Priče
Vodiči
Dobri savjeti
Restorani
Naslovnica
Recepti
Priče
Vodiči
Dobri savjeti
Restorani
Moj profil
Odjava
Traži
StoryEditor External
StoryEditor Internal
Zdrave žitarice za koje nikad niste čuli
Piše:
Jutarnji List
Objavljeno:
3. ožujka 2014. 11:11
Podijeli
1/
5
Minijatura orašastog okusa nabijena bjelančevinama, kalcijem i proteinima. Inače jednogodišnja trava često upotrebljavana u Etijopiji čak i kao nadomjestak brašnu. Prema procjeni 6,3 milijuna farmera je sadi, a prema planu etijopske vlade prognozira joj se dvostruko veća proizvodnja do 2015.godine.
2/
5
Iako se na Mediteranu konzumira tisućama godina, danas je 85% svjetskih zaliha lupina iz Australije. Sjeme je mahunarki koje se prvo mora namakati, a zatim kuhati. Brinete li zbog glutena, s lupinom možete ostati mirni, a još dobrih vijesti stiže uz njegov visok udio proteina i vlakana. Također će vas prilično zasititi.
3/
5
Pašta fažol ili grah s ričetom ubrzo bi mogao dobiti egzotičniju varijantu u vašem domu. Freekeh su sjemenke koje se beru dok su još mlade i zelene, a zatim se ostavljaju da se suše na suncu. Unutrašnjost je vlažna pa vam neće lako zagorjeti. Čuvate li dobru liniju, freekeh je stvar za vas je ima nizak glikemijski indeks. Lakši je za probavu od ostalih žitarica, a ako je kriterij brza priprema, freekeh bi opet mogao biti vaš izbor.
4/
5
Kamut izvorno dolazi iz Egipta i za njega se lijepe razne priče o njegovu postanku. Jedni će vam ispričati da ga je donio Noa, a drugi da je nađen u Tutankamonovoj grobnici. Sićušna sjemenka kamuta pravi je spremnik cinka, magnezija i željeza te ima 40% proteina više od drugih žitarica. Okus je orašast i blago gumast. Jednako se dobro snalazi u toplih juhama kao i u hladnim salatama.
5/
5
Gladna riža - kako su je pogrdno nazvali europski kolonzatori - dolazi iz zapadne Afrike i jedna je od osnovnih namirnica tog kontinenta. Nalik je na proso, također ima nizak glikemijski indeks uz paperjast i lagan okus te teksturu između kuskusa i kvinoje.
Podijeli
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....
×
28. prosinac 2025 08:04
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....