PAMETNO U KUHINJI

ZDRAVI OTPAD: Kad pomislite da nemate baš ništa u kuhinji i u hladnjaku, čak i tada možete pripremiti sjajna jela!

 Bruno Konjevic
Projektom Food Waste WWF Adria i Gastronomadi pokazali su kako se u hotelima može smanjiti udio bačene hrane i uštedjeti

Činjenice da nam se planet guši u plastici i da svako malo gore svjetske šume surova su realnost koje smo sve svjesniji, no da sve lošijem stanju u kojem jesmo znatno pridonose iznimno velike količine hrane koju svakodnevno bacamo, o tome vjerojatno aktivno razmišlja puno manje ljudi. Istraživanja pokazuju da samo u Hrvatskoj bacamo oko 400.000 tona hrane na godinu, a taj iznos vrtoglavo raste pogledamo li svijet u cjelini - trećina proizvedene hrane u svijetu se baca, što iznosi oko 1,33 milijarde tona hrane!

Zagreb, 291119.
Gastronomadi, Jurisiceva 1, predstavljanje rezultata projekta Food waste.
Na fotografiji: Pantelija Pekic, Enes Karalic.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic

Uzmemo li u obzir još i da se broj ljudi koji nema dovoljno hrane za preživljavanje penje do 815 milijuna, a pritom sama bačena hrana stavlja dodatan pritisak na okoliš, postaje sasvim jasno zašto se treba ozbiljno primiti posla. ZAŠTITA PRIRODE Kako bi podigli razinu svijesti o tom gorućem problemu, u regionalnom ogranku WWF-a, jedne od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, odlučili su potaknuti promjenu ponašanja, počevši s hotelima u regiji.

RECEPT: Štruca od starog kruha

Zagreb, 291119.
Gastronomadi, Jurisiceva 1, predstavljanje rezultata projekta Food waste.
Na fotografiji: hrana.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic

U suradnji s Gastronomadima, organizacijom koja se bavi obrazovanjem odraslih u području kuharstva i slastičarstva te aktivno sudjeluje u ugostiteljskom sektoru s brojnim projektima i savjetovanjem, WWF Adria pokrenula je projekt u kojem su sudjelovali zagrebački hotel Esplanade, hotel Jezero na Plitvičkim jezerima i hotel Courtyard by Marriott u Beogradu. Cilj je bio proučiti u cijelosti hotelske procese kada je riječ o rukovanju s hranom te pomoći hotelima smanjiti otpad od hrane. Nakon manje od godine dana, WWF Adria i Gastronomadi zabilježili su smanjenje otpada od hrane u hotelima partnerima od 10 do čak 20 posto.

RECEPT: Temeljac od “zdravog otpada”

Zagreb, 180716.
Mateja Domitrovic, urednica u magazinu Dobra hrana pripremila je pravi domaci riblji temeljac od kojih je pripremila riblju juhu, temeljac za rizoto s plodovima mora i temeljac za smrzavanje i pospremanje u frizer.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Za razliku od mnogih međunarodnih hotelskih kuhinja u kojima svijest o iskoristivosti hrane nije toliko razvijena, domaći chefovi i kuhari svoje namirnice poznaju dobro i koriste ih u potpunosti. Prostor za promjene pronašli su u serviranju hrane pa su se tako promišljeniji načini predstavljanja ponude hotela, kao i usmjerenija komunikacija s gostima pokazali kako najučinkovitiji koraci naprijed. Preslikamo li tu pozornost koja se u ugostiteljstvu posvećuje namirnicama na kućne okvire, pojedinci također mogu znatno pripomoći smanjenju otpada od hrane, pogotovo kad je riječ o takozvanom zdravom otpadu, odnosno namirnicama koje nisu do kraja iskorištene, poput starog kruha, otpadaka od povrća ili pak kostiju, kako mesnih, tako i ribljih. U Gastronomadima su nam stoga pokazali dva načina kako tome doskočiti - pripremom mesne štruce i uvijek korisnog temeljca!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:35