CHIARIN TANJURIĆ

ZDRAVI TANJURIĆ: Evo kako da vaši klinci zavole kupus!

Na pitanje o najboljem zimskom jelu rijetko će koje dijete spomenuti povrće, a možda i hoće nakon ovih jela.

Piše: Nastasja Petrić

Iako su klasična zimska jela mnogima od nas među najdražima, jer bude uspomene i nekako nas zagriju kada je hladno, djeci ipak treba nešto malo više. Njihove uspomene tek moramo stvoriti, a ako vam je nestalo inspiracije nudim vam nekoliko recepata koji bi mogli učiniti upravo to; nove uspomene i nova omiljena jela vaših mališana.

Kupus, prokulice i slične zelene zimske povrtnice nisu prve namirnice koje vam padnu na pamet kada vas netko pita što volite jesti, no pokušala sam ih modificirati u nešto što bi moglo proći i kod onih izbirljivih. Svježa zimska salata najbolji je prilog svakom ručku, no zašto je ne biste servirali za večeru uz brze muffine od sira ili tople sendviče.

Zagreb, 221216.
Nastasja Petric napravila je zdrava zimska jela za djecu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Obožavam krpice sa zeljem, no htjela sam izraditi nešto što bi jednako tako obožavalo i moje dijete koje, iako nije izbirljivo, uvijek radije voli vidjeti boje na tanjuru i ako je to jelo lako za jesti prstićima, još će bolje proći. Njoki od špinata u umaku à la "krpice sa zeljem" rezultirali su oblizivanjem rukica. Kupus se smatra supernamirnicom koja svojim svojstvima hrani mozak, te je vrlo bogat omega-3 masnim kiselinama bitnim za djetetov razvoj. Imajući na pameti koje sve prednosti nosi zimsko zeleno povrće i punoća okusa korjenastih plodova, možemo reći da i ovo doba godine nosi inspiraciju na sebi svojstven način, a ako ste za bčagdame potrošili sve ideje za ugodne obiteljske obroke, zavirite u recepte koje sam osmislila kako bi djeci pokazali sva dobra lica zimskog povrća.

Njoki od špinata ala 'krpice sa zeljem'

Za njoke od špinata:

3 srednja krumpira
2 pune šake svježeg špinata
1 jaje
6 žlica glatkog brašna
dva prstohvata soli
malo muškatnog oraščića

Cijeli krumpir u kori skuhajte u posoljenoj vodi. Možete ga i oguliti, narezati na kockice pa kuhati na taj način. Procijedite ga, skinite koru i izgnječite da nema grudica. Za to vrijeme blanširajte i špinat u kipućoj vodi te ga procijedite i sitno iskosajte na dasci. Dodatno ga kroz sito istisnite od viška tekućine te dodajte krumpiru i ostavite da se oboje ohladi. Zatim umijesite tijesto za njoke tako da u smjesu od krumpira i špinata dodate jedno jaje, brašno i malo muškatnog oraščića. Tijesto mora biti mekano, ali dovoljno kompaktno da se od njega lako izrađuju njoki. Dodajte još malo brašna ako vam se smjesa čini premekana. Na pobrašnjenoj površini izradite njoke tako da izvaljate dugačku "zmiju" i režete njoke tupom stranom noža. Skuhajte ih u kipućoj vodi i dodajte ih u topli umak od kupusa, a sve skupa servirajte uz hrskavi čips od slanine.

Zagreb, 221216.
Nastasja Petric napravila je zdrava zimska jela za djecu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Umak od kupusa:

pola glavice većeg kupusa
1 luk
1 manji režanj češnjaka
sol i papar
lovorov list
1 žlica koncentrata rajčice
temeljac ili voda za podlijevanje

Kupus očistite i sitno narežite. Luk ogulite i također sitno nasjeckajte te ga popržite na laganoj vatri na masnoći po želji, mi koristimo svinjsku mast. Kada luk omekša, dodajte kupus, lagano prodinstajte te začinite solju i paprom, stavite lovorov list, protisnite češnjak, dodajte rajčicu te dinstajte još par minuta. Podlijevajte temeljcem ili vodom dok se kupus potpuno ne skuha i tekućina ispari. Servirajte uz krpice ili zelene njoke od špinata.

Muffini od skute sa zimskom salatom i čipsom od slanutka

Za muffine od skute:

200 g kravlje skute
2 veća jaja
120 g domaćeg kefira
30 g maslinovog ulja
80 g integralnog brašna
2 prstohvata soli

Žumanjke odvojite od bjelanjaka, stavite ih u zasebnu posudu i pomiješajte sa skutom, kefirom, maslinovim uljem, soli i integralnim brašnom. Smjesa mora biti glatka i kremasta. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg te ga vrlo laganim i nježnim pokretima ukomponirajte u smjesu od žumanjaka. Zatim punite silikonske kalupe za muffine do vrha te pecite 30-35 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°. Servirajte tople uz svježu zimsku salatu koju ste začinili dressingom od maslinova ulja i jabučnog octa te ju posipajte čipsom od slanutka za bolju teksturu.

Zagreb, 221216.
Nastasja Petric napravila je zdrava zimska jela za djecu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Čips od slanutka:

250 g slanutka (skuhanog)
2-3 žlice maslinova ulja
malo prstohvata soli

Natopite suhi slanutak u vodi preko noći. Idući dan ga skuhajte, procijedite i potpuno posušite na krpi ili papirnatom ručniku. Ako primijetite da se odvojila kožica od bobica, odstranite je. Prebacite u zdjelu i pomiješajte ga s maslinovim uljem. Prebacite na pleh obložen papirom za pečenje te pecite na 200 stupnjeva oko 40 minuta ili dok ne postane potpuno hrskavo i zlatno smeđe boje. Kada je gotovo, posipajte ga solju i poslužite samo ili kao dodatak svježoj salati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:54