SVIJET VINA

ŽENSKA PRIČA O IZAZOVU I USPJEHU: ''Bila sam prva žena sommelierka koja je radila u restoranu s tri Michelinove zvjezdice.''

 Goran Šebelić / HANZA MEDIA
Težak je bio put izboriti se u muškom svijetu. Ali Pauli Bosch je to uspjelo. Još osamdesetih godina postala je prva žena s etiketom najboljeg sommeliera u Njemačkoj, što je tada za žene u vinskom svijetu bio nevjerojatan uspjeh.

S nama je iskustvo podijelila prije početka najveće istarske vinske manifestacije Vinistra u Poreču, koja se održavala od petka do danas.

ŠKOLSKE USPOMENE

- Otkud moja ljubav prema vinu? Od majke. Ona je jako voljela piti traminac i muškatel, dakle slatka vina. I ja sam još kao dijete imala na stolu svoju čašu pa bih mogla uzeti žličicu vina. To je od nas kod kuće bilo uobičajeno. I tako je počela moja ljubav. S druge strane, majka mi je branila da pijem Coca Colu. Sjećam se da sam jednom zbog toga imala problema u školi. Učiteljica me je pitala zašto ne pijem Colu, a ja sam joj rekla da ne pijem ništa osim vina. Nastao je veliki skandal. Učiteljica je došla k nama doma i rekla mojoj majci da sam u školi rekla da pijem alkohol.

Porec, 100519.
Paola Bosch, someljerka iz Njemacke, gostuje na Vinistri
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Tada sam imala 12 godina. Majka je bila šokirana - govori Paula na terasi porečkog hotela Parentium, koju je ljubav prema vinu dovela do školovanja za konobaricu, a nakon toga je put tražila u mnogim restorana i oduvijek željela biti sommelierka. Paula Bosch je sommeliersku karijeru počela kao glavni sommelier u hotelu Intercontinental u Kölnu. Od 1991. do 2011. radila je u münchenskom restoranu Tantris, koji se može pohvaliti s čak tri Michelinove zvjezdice i podrumom sa 35.000 boca vina.

- Bila sam prva žena sommelierka koja je radila u restoranu s tri Michelinove zvjezdice. Bio je to izazov i veliki uspjeh za mene - prisjeća se Paula koju je ugledni vodič Gault Millau 1988. prvi put proglasio sommelierom godine. Time je definitivno utabala put ostalim ženama koje su se željele baviti tim poslom.

Porec, 100519.
Paola Bosch, someljerka iz Njemacke, gostuje na Vinistri
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

AUTORICA KNJIGA

A znanja je stekla većinom sama putujući, najprije najpoznatijim vinskim regijama. Naime, nakon povlačenja s restoranske scene, nastavila se baviti ovom poslom, ali u konzaltingu i pisanjem članaka i knjiga. Paula je autorica nekoliko knjiga, kolumni i članaka za eno-gastro publikacije, a za sebe kaže da joj je oduvijek bilo draže uživati u izvrsnoj hrani i vinu, nego imati skupocjenu odjeću i automobile. Za hrvatska, odnosno istarska vina ima samo riječi hvale. Kaže da su vrhunske kvalitete, ali slabo poznata na vanjskom tržištu.

Porec, 100519.
Paola Bosch, someljerka iz Njemacke, gostuje na Vinistri
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

- Hrvatski vinari trebali bi shvatiti da ne mogu samo čekati da im pomogne država. Moraju i sami zavući ruku dublje u svoje džepove i uložiti u marketing. Radovala sam se zadnji put što ću svoje istarske prijatelje vinare vidjeti na sajmu vina ProWein u Düsseldorfu. Nikog nije bilo tamo. Predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti mi je rekao da nastup na takvim sajmovima košta. To je istina, ali vinari moraju shvatiti da sami moraju ulagati u marketing da bi bili vidljivi. Danas u Njemačkoj izvan hrvatskih restorana možete naći samo vina Roxanich jer imaju dobrog uvoznika. To je znak da moraju malo više raditi na promociji u inozemstvu - savjetuje Bosch. Kaže da će stoga sljedeće godine iz Njemačke dovesti svoju branšu i vinare da se povežu s istarskima baš za vrijeme Vinistre, kako bi razmijenili iskustva, ali se i jače povezali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 08:01