PROVJEREN RECEPT

ZIMSKA TORTA OD KOKOSA: Genijalna ideja za sve koji obožavaju ljeto dok je vani hladno!

 Ana-Marija Buić
Kad mislite na ljeto nemamo bolje ideje od pečenja jedne ovakve zimske torte od kokosa
Kad mislite na ljeto nemamo bolje ideje od pečenja jedne ovakve zimske torte od kokosa

Ovo je bogata torta za istinske obožavatelje kokosa i ljeta. Ako se uskoro bliži neka rođendanska proslava ova bijela ljepotica sigurno će zadovoljiti i najizbirljivija nepca. Za nas ju je pripremila Ana-Marija Buić, a vi nam javite vaše dojmove jer se kod nas tražio komad više!

Sastojci:

240 ml mlijeka
1 vanilin šecer
220 g maslaca sobne temperature
220 g šećera
280 g glatkog brašna
50 škrobnog brašna
1 žlica praška za pecivo
prstohvat soli
5 bjelanjaka

Za namakanje torte:

200 ml mlijeka
1 žlica vodice cvijeta naranče (ili zamijenite dio mlijeka cijeđenim sokom naranče)
1 vanilin šećer

Za kremu:

330 g maslaca sobne temperature
300 g šećera u prahu
prstohvat soli
4 žlice vrhnja za šlag
3 žlicice arome kokosa
2 vanilin šećera
80 - 100 g mljevenog kokosa
sljezovi kolačići za ukrašavanje (otprilike 300 g)

Ana-Marija Buić

Priprema:

Ugrijte pećnicu na 180 °C. Obložite tri kalupa promjera 20 cm papirom za pečenje (ili samo jedan ako imate jedan pa pecite trećinu po trećinu torte). Pomiješajte mlijeko i vanilin šećer. Pjenasto umutite maslac i šećer. Ručno dodajte pola brašna, škrobnog brašna i praška za pecivo. Dodajte mlijeko pa zatim i preostalo brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg pa ih lagano umiješajte u tijesto. Rasporedite tijesto u kalupe za pecenje i pecite otprilike pola sata. Čačkalicom provjerite je li tijesto pečeno. Nakon vađenja iz pećnice pustite tijesto da se posve ohladi (otprilike 40 min).

U međuvremenu napravite kremu: tucite maslac i šecer u prahu pa umiješajte i sve ostale sastojke. Ostavite malo u hladnjaku da se stisne. Nakon što se torta ohladila, pomiješajte mlijeko, aromu cvijeta naranče i vanilin šećer pa tijesto namočite aromatiziranim mlijekom. Kremu rasporedite između slojeva i obložite tortu kremom izvana. Po želji ukrasite sljezovim kolačićima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 15:53