Zlatna pravila za kuhanje tjestenine

Neki će samo odmahnuti rukom i reći da je sve to stara stvar, ali oni koji tek sramežljivo tapkaju po kuhinjskim ormarićima i rade svoje prve samostalne prehrambene korake sigurno će pronaći nešto za sebe.

Tjestenina je uvijek jednostavno rješenje za brze ručkove i večere. Pridružite li joj neki kompleksniji umak, može biti i vrhunsko predjelo, čak i za svečanije objede. No i najbolji umak na svijetu pada u vodu ako ga pomiješate s loše skuhanom tjesteninom.

A kako biste to izbjegli, dovoljno je slijediti nekoliko savjeta.

  1. Vrsta tjestenine. Nije baš sva tjestenina jednaka, isprobajte nekoliko tjesteninu nekoliko prizvođača i pronađite onu koja vam najviše odgovara.
  2. Veliki lonac. Zaista. Tjestenina je razigrana – treba joj mjesta za slobodno kretanje. Jedna od najvećih pogrešaka koje možete napraviti jest staviti tjesteninu u premalen lonac. Za pola kilograma tjestenine najbolje je uzeti lonac od minimalno osam litara. Poklopac vam neće trebati. Tjestenina se kuha otklopljena.
  3. Voda. Sa svih vas strana bombardiraju o važnosti vode – pijte puno vode, voda ovo, voda ono. E, pa niste se ni u slučaju tjestenine izvukli. Tjestenina se mora kuhati u obilnoj količini vode kako se ne bi zalijepila. Za pola kilograma tjestenine treba vam otprilike 7 l vode. Čini vam se da smo pretjerali? Pitajte Talijane.
  4. Sol. U svu tu silnu vodu treba dodati i dosta soli. Tjestenina je sama po sebi neslana, a najbolji način da je ravnomjerno posolite jest da sol dodate u vodu. Na spomenutih 7 l vode dodaje se jedna žlica morske soli.
  5. Kipuća voda. Prije no što dodate tjesteninu u vodu, morate je pustiti da provre i to zaista jako. Mjehurići se ne smiju slegnuti ako vodu promiješate. Nakon što dodate tjesteninu, promiješajte je kako se ne bi zalijepila i pojačajte vatru tako da voda što prije opet provre.
  6. Miješanje. Povremeno promiješajte tjesteninu. Tri do četiri puta u 10-ak min bit će sasvim dovoljno.
  7. Ulje Posve je nepotrebno. Budete li se pridržavali gore navedenih uputstava, tjestenina se neće lijepiti, a dodatak ulja samo će je učiniti masnijom pa se umak poslije neće dobro uhvatiti za stijenke tjestenine.
  8. Raskuhavanje . Još nešto na što treba paziti. Pridržavajte se uputstava na pakiranju i pazite da tjesteninu ne kuhate predugo. Vjerujemo da to već znate, ali tjestenina treba biti al dente, a najlajkše ćete znati je li gotova ako je kušate.
  9. Ispiranje . Tjesteninu nije potrebno ispirati. Voda u kojoj se tjestenina kuhala sadržava škrob i doprinosi okusu. Tjesteninu samo procijedite i pomiješajte s umakom.

A kad tako lijepo skuhate svoju tjesteninu, red je da je i pomiješate s nekim ukusnim dodacima. Pogledajte naših šest brzih i ukusnih prijedloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 01:33