NATJECANJE ULJA

Zlato iz Monte Carla za ekstra djevičansko maslinovo ulje žižolere Oio Vivo iz Vodnjana

Mladi nasadi većinom autohtonih sorti maslina sada daju najbolje od najboljeg jer se nalaze na dobroj mikrolokaciji

Nakon niza zlata koje su „pokupili” diljem svijeta – od Japana i New Yorka pa sve do Pariza, sada se mogu pohvaliti i zlatom iz Monte Carla na natjecanju Masters of Olive Oils Monaco. Riječ je o ekstra djevičanskom maslinovom ulju žižolere Oio Vivo iz velikog vodnjanskog maslinika između Pule i Vodnjana koji je podignut prije nešto više od 10 godina. Mladi nasadi većinom autohtonih sorti maslina sada daju najbolje od najboljeg, a ova nagrada iz Monte Carla za žižoleru koja je već dobivala zlato na svjetskoj sceni, samo je dokaz da su na najboljem putu.

- Dobili smo prvu nagradu u kategoriji jednosortnih ulja za našu autohtonu sortu žižolera. To je prvi put da smo se natjecali na tom vrhunskom međunarodnom natjecanju maslinovih ulja koje se održava šestu godinu za redom, a na natjecanje je pristiglo 170 uzoraka iz sedam najjačih maslinarskih zemalja svijeta. Ulje ocjenjuju najbolji panelisti na svijetu, ističe Velimir Jurić iz tvrtke Oleum Maris koja vodi ovaj veliki maslinik na nekad opožarenom području.

image
Oio vivo ulja

Velimir, inače Vukovarac sada s adresom u Puli, zajedno s još dvojicom kompanjona upustio se u ovaj biznis prije 15-tak godina. Stvorili su sve od nule, a sada dolazi na red ubiranje vrhnja njihova mukotrpna rada. U međuvremenu je iz posla izašao jedan partner, a tvrtku su prodali zagrebačkom investitoru. No, Velimir Jurić i Martin Milas ostali su u tvrtki voditi čitavu priču koju su jako zavoljeli. Zato se posebno vesele kada stigne svaka nagrada, pa tako i ova zadnja s početka lipnja koja je još jednom dokazala vrhunsku kvalitetu njihova ulja.

- Svi jako hvale žižoleru, ne samo struka, nego i sami potrošači. Jako puno ljudi se zaustavlja u našoj kantini u masliniku gdje je mogu degustirati i nju uvijek izdvoje jer je jako lijepo uravnotežena, ističe Velimir. Veli da im je cilj nastupati na brojim međunarodnim natjecanjima kako bi ojačali svoju poziciju, posebno za godine koje dolaze kada će njihov mladi maslinik davati još veći urod.

image
Kušaonica Oio Vivo u Vodnjanu
Oio vivo

- Ove godine smo se nakon Japana, New Yorka, Pariza i Londona odlučili za Monte Carlo i žao nam je da osobno nismo mogli otići po nagradu. Naše je ulje na tom ocjenjivanju bilo jako hvaljeno, a posebno ga je pohvalio Aldo Mazzini, panelist i kreator ovog natjecanja. Iduće godine planiramo ulje poslati na natjecanje u Atenu, a razmišljamo i o Jeruzalemu. Želimo biti zastupljeni na čim više mjesta, ističe Jurić.

Inače, lani su proizveli 22 tisuće litara vrhunskog ulja, od čega 1000 litara otpada na žižoleru. Ove godine se nadaju također jako dobroj berbi bez obzira na snijeg koji je zameo Istru na Uskrsni ponedjeljak zbog čega su jako stradale sve voćke, a posebno masline. No, to nije slučaj s njihovim maslinikom koji je očito posađen na jako dobroj lokaciji jer su grane u zadnjih deset dana krcate cvijetom koji se može primijetiti čak s ceste.

image
Martin Milat i Velimir Juric iz Oio Vivo.
Goran Sebelic/Cropix

- Ovo je čudno što se dešava ove godine. Jako se brinemo za maslinik i ne koristimo herbicide te jako malo zaštitnih sredstava. To sve zahvaljujući ovoj dobroj mikrolokaciji koja daje stvarno ono najbolje. Ako je suditi sada po cvatnji maslina, ovo će biti više nego odlična godina za nas. Kada bi ostao sav cvijet, grane bi padale od plodova, zaključuje Velimir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:15