Nazdravimo tome

Znanstvenici otkrili kako šampanjac održati pjenušavim do 132 godine i iznenađujuće je jednostavno

 Unsplash
Bilo da se radi o vjenčanju, promociji, rođendanu ili obljetnici, nijedna dobra proslava nije potpuna bez ukusne čaše šampanjca ili pjenušca

Dobili ste ili ste kupili dobru etiketu šampanjca ili pjenušca i pospremili je za posebnu priliku. A kad je posebna prigoda došla možda ste se zapitali i je li tekućina u toj boci još uvijek puna mjehurića kao onog dana kada ste je nabavili. Legitimno je to pitanje o kojemu razmišljamo najčešće kad je prekasno. Ne bi li dali odgovor na pitanje koliko dugo pjenušavo vino ostaje takvo - puno mjehurića, u novom su istraživanju odgovor ponudili istraživači sa Sveučilišta Reims Champagne-Ardenne. Njihova otkrića sugeriraju da sve ovisi o veličini boce.

Naime, prema spomenutoj studiji, dok standardna boca od 750 ml ima rok trajanja od oko 40 godina, veće boce od 3 litre - također poznate kao jeroboam - mogu održati mjehurić svježim čak 132 godine.

Pjenušavost šampanjca ili pjenušca se dobiva od ugljičnog dioksida (CO2), koji se stvara tijekom druge runde fermentacije unutar boce. Kombinirajući kvasce, šećer i vino, proizvođači šampanjca potiču proizvodnju CO2, kao i dodatnog alkohola. I dok kvasac umire u roku od nekoliko mjeseci, okusi i mirisi s vremenom postaju složeniji. To objašnjava i zašto su starije boce skuplje. Međutim, šampanjac s vremenom gubi i CO2, pri čemu plin polako prodire kroz pluteni, ali i metalni čep.

image
Pexels

U novoj studiji, tim, predvođen Gerardom Liger-Belairom, odlučio je otkriti kako veličina boce utječe na to koliko dugo šampanjac ostaje pjenušav. Izmjerili su razine CO2 u 13 različitih berbi koje su odležale nekoliko desetljeća, a koje su bile zapečaćene metalnim čepovima. Očekivano, otkrili su da se količina CO2 u bocama s vremenom smanjivala, a najstarija berba iz 1974. izgubila je 80 posto karbonizacije. Međutim, utvrđeno je da veličina boce igra ogromnu ulogu u količini CO2 koja ostaje.

Na temelju analize 13 boca, tim je razvio formulu za izračunavanje prosječnog roka trajanja boce. Predviđaju da će standardna boca od 750 ml još uvijek spontano proizvoditi mjehuriće 40 godina, dok će boca od 1,5 litara ostati puna mjehurića 82 godine. No, ako doista želite izvući najbolje iz šampanjca, odlučit ćete se za jeroboam od 3 litre.

Istraživači su, naime, otkrili da takve boce šampanjac održavaju pjenušavim u prosjeku 132 godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 18:38