KRUMPIRIĆI I KEČAP

Znate li kako je nastala uvjerljivo najbolja i najprodavanija kombinacija iz restorana brze hrane?

Danas nam se posebno jedu krumpirići i kečap pa smo odlučili saznati kako je do te kombinacije uopće došlo

Bilo da u žurbi naručujete dostavu ili si povremeno dopustite ručak u restoranu brze hrane, velike su šanse da ćete na jelovniku pronaći pržene krumpiriće i njihov vječni dodatak - kečap. A nakon što ih pronađete, velika je vjerojatnost da ćete ih i naručiti. Nije to ništa čudno, jer ova se kombinacija u cijelom svijetu obožava već stoljećima.

Priča o prženim krumpirićima seže 400 godina unatrag, a vjeruje se da upravo omiljena grickalica mnogih i dodatak burgerima potječe iz Belgije. No, tek u kasnom 19. stoljeću krumpirići stječu široku popularnost, posebice u Francuskoj, a kasnije i u Sjedinjenim Američkim Državama.

image
Pexels

Upravo iz Amerike proširila se i popularnost kečapa. Dogodilo se to dijelom zahvaljujući tvrtki Heinz, koja ga je počela proizvoditi, puniti i prodavati u većim količinama. Sa svojom blago kiselkastom slatkoćom i jarkom crvenom bojom, kečap od rajčice brzo je postao omiljeni dodatak jelima među Amerikancima.

image
Pexels

Međutim, točno vrijeme i trenutak kada su krumpirići i kečap postali toliko dobar spoj, teško je odrediti. Vrlo je vjerojatno se to dogodilo početkom prošlog stoljeća kada su oba proizvoda postala najnormalniji dodatak obiteljskim večerama u SAD-u.

Naravno, jedna teorija govori da je uspon restorana brze hrane odigrao značajnu ulogu u popularnosti spoja krumpirića i kečapa. Kako su se restorani brze hrane počeli sve više pojavljivati diljem zemlje, često su uz krumpiriće nudili i kečap - što je gostima bila praktična opcija da obogate okus običnih krumpirića blago kiselkastim umakom. Kiselina kečapa, naime, probija masnoću krumpirića, dok šećer nadopunjuje slanost, pa nije ni čudo što su se u ovu kombinaciju svi ubrzo zaljubili.

Također, ne zaboravimo da su, osim okusom, krumpirići i kečap dobar par upravo zbog tekstura. Hrskavim izvana i mekim iznutra krumpirićima je, dakle, trebala još samo jedna kremasta komponenta.

image
Unsplash

Iako danas ova kombinacija ima više varijanti - poput, primjerice, dodavanje srirache, curryja i drugih dodataka, klasični prženi krumpirići i kečap zapravo su daleko više od običnog jela. Danas su velik dio pop kulture, a predstavljaju i utješnu hranu, uspomene iz djetinjstva i zajednička iskustva. Stoga, sljedeći put kada budete uživali u prženom krumpiriću umočenom u crveni umak, sjetite se da i iza ovog jela, koje se na prvu može činiti pomalo banalanim, stoji zanimljiva priča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:21