ISTARSKI PONOS

Znate li kako nastaje jedno od najtraženijih hrvatskih vina? Sudjelovali smo u finalnom izboru

 Saša Špiranec/
Braća Benvenuti svake godine pozivaju komisiju među kojima je i naš suradnik Saša Špiranec koja odlučuje koje vino ide u prodaju

Santa Elisabetta, jedno od najtraženijih vina Hrvatske, danas je prošla kroz poseban proces selekcije koja se, sada već tradicionalno, svake godine u isto vrijeme održava u restoranu Plavi podrum u Voloskom. Deseteročlana komisija sastavljena od iskusnih sommeliera i vinskih novinara bira između različitih sekcija i njihovih kombinacija, u potrazi za onom savršeno uravnoteženom, idealnom ekspresijom sorte teran.

image
Saša Špiranec/

Ove su godine članovi komisije bili Daniela Kramarić, Rene Bakalović, Sanja Simić, Davor Butković, Sandi Paris, Ana Hozjan, Emil Perdec, Ana Jankovska, Igor Luković i Saša Špiranec. Finalni odabir terana Santa Elisabetta 2018., koji nakon ovog kušanja ide na buteljiranje i potom na odležavanje, na tržište treba izaći na jesen ove godine.

image
Saša Špiranec/

Nakon odabira Santa Elisabette iz 2018. degustirali su se i uzorci iz berbe 2019. među kojima su odabrane sekcije od kojih će se sljedeće godine raditi nove kombinacije blendova, koji će potom u isto doba ponovno biti kušani od strane iste komisije. Ovo događanje samo je završna faza stroge selekcije u vinogradu Santa Elisabetta, gdje su odabrane samo njegove najkvalitetnije pozicije, koje su potom podvrgnute rigoroznoj zelenoj berbi, potom dodatnoj obradi grozdova, a konačno i selekciji grozdova na prijemu u podrumu.

image
Saša Špiranec/

Proces koji prolazi vino Santa Elisabetta od vinograda do stola jedan je od najrigoroznijih. U konačnici manje od 4.000 boca ugleda tržište, a potražnja za vinom je takva da se kompletna proizvedena količina rasproda u svega tjedan dana od puštanja na tržište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:13