DOBRA IDEJA

ZNATE LI KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU SPLITSKE I SVIH OSTALIH PAŠTICADA? Ovo nam je najdraži recept!

 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA
Pašticada se obično služi uz tijesto (makarune) i njoke od krumpira. No, vrijedi probati i nešto drugo.

Ovom kultnom dalmatinskom pjatu malo tko može odoljeti, ali isto tako malo tko zna da joj počeci sežu još iz rimskog i grčkog doba. Baš svako selo, grad i zaseok u Dalmaciji se diče činjenicom da pripremaju najbolju pašticadu, ali istina je da recepata za pašticadu ima onoliko koliko ima i dalmatinskih obitelji. Pašticada je poznata kao omiljeno jelo mnogih. Može se reći da je najomiljenije jelo na svijetu ne smo onih koji uz more žive, već i mnogih Zagrepčana u unutrašnjosti.

Humac, 240614.
U sklopu projekta Adristorical na obnovljenom trgu u selu Humac odrzana je zavrsna konferencija i predstavljanje 6 izvornih jela iz sela otoka Hvara obuhvacenih projektom.
Na fotografiji: Grabljanska pasticada.
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Božidar Vukičević / HANZA MEDIA

Osim što je sama po sebi iznimno ukusna ona je jelo koje se često vezuje uz djetinjstvo, jelo koje se kuhalo u posebnim prilikama i kojem se uvijek radovalo. Obavezan dio rituala pripremanja pašticade su bile njoke, a u ovom receptu su napravljene na malo drugačiji način, isprobajte ga!

Trebat će vam:

1 kg goveđe pupe (goveđi but, frikando)
nekoliko klinčića
15 dag dalmatinske pancete rezane na komadiće
režnjevi češnjaka
8 suhih šljiva bez koštica
prstohvat ribanog muškatnog oraščića
1 dl vinskog octa (kvasine)
2 dl crnog vina
2 crvena luka
2 dl prošeka
1 žlica pirea od rajčice
6-8 jušnih žlica pasirane rajčice
1 dl maslinova ulja
malo korijena celera
sol i papar u zrnu
grančica ružmarina

Korcula, 100817.
Reportaza Nauticke patrole Jutarnjeg lista.
Konoba Maslina.
Na fotografiji: pasticada.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Priprema:

Dobro operite meso, ocijedite i nabockajte režnjevima češnjaka, s nekoliko klinčića i malo dalmatinske pancete. Tako pripremljeno meso mora odležati tijekom noći u marinadi od vina, kvasine, ružmarina i prošeka. Narežite na sitno korijen celera, prethodno oprane i 4 namočene suhe šljive bez koštica, dodajte sol, papar i oraščić pa sve promiješajte s maslinovim uljem na dnu teće. Dodajte meso izvađeno iz marinade pa ga na srednje jakoj vatri popržite sa svih strana. Ulijte marinadu s kojom ste pomiješali rajčice i konšervu, stavite da uzavre, smanjite vatru, dodajte vode ili mesnog temeljca i kuhajte na laganoj vatri polijevajući, prema potrebi, goveđom juhom ili mlakom vodom, sve dok meso nije posve omekšalo (bar sat i pol vremena). Meso potom izvadite i narežite na deblje odreske, a sve sastojke iz teće usitnite u blenderu, multipraktiku ili štapnim mikserom. Vratite meso u teću i zalijte dobivenim gustim umakom. Pašticada se obično služi uz tijesto (makarune) i njoke od krumpira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 11:48