ZA POD ZUB

Zobene pahuljice nikad nisu bile bolje! Ove čokoladice s kikirikijem predobar su brzi slatkiš

 Lidija Lončarić/
Priprema traje sat vremena, koji ćete uglavnom potrošiti čekajući, pa obavljati možete i druge poslove u kuhinji

U slučaju da ste se prošlog tjedna okušali u pripremi petominutnih rezanaca, zasigurno vam je ostalo kikiriki maslaca i javorova sirupa. E, pa upravo će vam to, uz zobene pahuljice, čokoladu i sol, trebati za današnju poslasticu. Osim pobrojanih pet sastojaka, trebat će vam još samo sat vremena za pripremu (period u kojem uglavnom sjedite i čekate, a manje radite), zamrzivač i kalup za led. Kod mene je ovog puta u igri bio ljubavni kalup, ali vi slobodno iskoristite onaj koji vam je pri ruci ili smjesu jednostavno stavite u plastičnu posudu koja može u zamrzivač pa čokoladice na kraju režite na kockice.

image
Lidija Lončarić/

Ideju za ovaj slatkiš dobila sam kada sam neki dan naletjela na super akciju mojih omiljenih čokoladica - Reese‘s peanut butter cups. Ako ih još niste isprobali, a volite kombinaciju kikirikija i čokolade, ne znam što čekate. U pitanju su čokoladne košarice punjene slatkastom kremom od kikirikija i najbolje su na svijetu. Kupila sam ih hrpu i kad sam ih nakon dugo vremena ponovno isprobala, shvatila sam kako su svaki put sve slađe. To me, naravno, natjeralo da razmislim o vlastitoj varijanti pa sam napravila ove čokoladice koje vrlo lako, zbog dodatka zobenih pahuljica, mogu proći i pod slatki doručak. Zasitne su i jedna će vam biti dovoljna (dobro, može i dvije), a ako vam mogu otkriti tajnu, reći ću vam i kako nakon ovih malih slatkiša preskačem gnjecavu zobenu kašu i u dan napokon krećem zadovoljna. Mislim, postoji li bolje jelo sa zobenim pahuljicama od ovog koje spaja kikiriki maslac i čokoladu? Pa, ne znam baš...

P. S. Osim kikiriki maslaca, koristiti možete i drugi orašasti maslac. Badem ili lješnjak, oboje zvuči itekako dobro!

Brze čokoladice s kikirikijem

  • 60 g zobenih pahuljica
  • 2 žlice kikiriki maslaca za podlogu
  • prstohvat soli
  • 1 žlica javorova sirupa za podlogu
  • 3 žlice kikiriki maslaca za kremu
  • 1 žlica javorova sirupa za kremu
  • 80 g tamne čokolade
  • prstohvat soli za kraj

U blender ili neku drugu sjeckalicu stavite zobene i usitnite ih. Dodajte dvije žlice kikiriki maslaca, jednu žlicu javorova sirupa i malo soli te još jednom pomiješajte kako biste dobili ljepljivu masu. Ako je potrebno, dodajte još kikiriki maslaca ili javorova sirupa.

Dobivenu smjesu utisnite u kalupe ili plastičnu posudu. Stavite u zamrzivač na 20-ak minuta.

Za to vrijeme pomiješajte tri žlice kikiriki maslaca i žlicu javorova sirupa. Izvadite podlogu iz zamrzivača, dodajte kremu i ponovno vratite u zamrzivač na 10-ak minuta.

Na kraju otopite tamnu čokoladu (u mikrovalnoj ili na pari) i prelijte je preko kreme. Pospite krupnom soli i spremite u hladnjak na 20-ak minuta. Poslužite ohlađeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:51