IVANA ČULJAK

Zvijezda prve sezone Masterchefa otkrila nam je recepte za svoje tri omiljene božićne slastice!

 Boris Kovacev/Cropix
Razgovarali smo sa slastičarkom Ivanom Čuljak koja nam je zatim otkrila svoje omiljene blagdanske recepte

Ivanu Čuljak, mladu, energičnu slastičarku koja stoji iza brenda “Neka jedu kolače”, mnogi pamte kao jednu od najzanimljivijih natjecateljica u kulinarskom showu Masterchef, i to u njegovoj prvoj sezoni. Od tada je prošlo gotovo devet godina, a Ivana, koja ima diplomu ekonomskog fakulteta, u međuvremenu je izgradila sjajnu karijeru u gastronomiji, naputovala se svijetom, učila od najboljih i radila na usavršavanju svojeg slastičarskog umijeća i talenta. Njega je pokazala još kao šestogodišnjakinja, kada je pod maminim budnim okom napravila svoj prvi kolač.

Put po svijetu i povratak u Zagreb

Simpatična i nasmijana Ivana nakon Masterchefa je odlučila proširiti vidike. Spakirala se i zaputila u Meksiko, gdje je neko vrijeme radila u restoranu. Nakon povratka je u splitskoj Bokeriji kreirala slastice i dala svoj doprinos vrhunskom statusu tog restorana, a nakon toga ju je put opet odveo iz Hrvatske. Otišla je čak na Novi Zeland i tamo radila i učila u jednoj od najpoznatijih slastičarnica. Nije se zaustavila ni nakon završetka novozelandske avanture nego je provela neko vrijeme u Ekvadoru i Kolumbiji.

image
Boris Kovacev/Cropix

Tek prošle godine ova simpatična Hercegovka odlučila se smiriti u Zagrebu, gradu koji neizmjerno voli, i napokon raspakirati kofere. Na zagrebačkom Adventu 2019. bila je jedna od najvećih zvijezda sa svojim tartovima, svi su pričali o njezinim keksima i drugim kreacijama, ne samo zbog fantastičnih okusa nego i zbog izgleda kojem Ivana posvećuje veliku pozornost. Od ovog ljeta njezin brend “Neka jedu kolače” ima i svoj prostor na Horvaćanskoj cesti, u šarmantnom “A most unusual gardenu”.

"Zagreb je moja baza već 15 godina, obožavam ga i uvijek mu se vraćam. Sve što sam naučila na svojim putovanjima, sva moja iskustva i znanje, sada sam donijela tu i koristim ih u svojem radu", kaže Ivana.

image
Boris Kovacev/Cropix


"Dugo sam to planirala, maštala o tome, ali onda su se nekako stvari poklopile i, eto, odvažila sam se krenuti u to. I nije mi žao.
Za vrijeme razgovora ne prestaje raditi. Jer, u blagdansko vrijeme, čak i u doba koronavirusa, posla ima preko glave."

U svoje kreacije Ivana unosi kombinaciju znanja koje je prikupljala od djetinjstva, od mame i bake, zatim od renomiranih slastičara s kojima je radila diljem svijeta i, dakako, mnogo mašte i promišljanja i eksperimentiranja s receptima. Kroz smijeh objašnjava kako i danas, iako je tijekom godina pripremala slastice po stotinama recepata sa svih strana svijeta i vlastitim idejama, često priprema prvi uspješni kolač s kojim je na neki način i započela njezina slastičarska priča - tortu od banana.
- I kada bih htjela napraviti nešto drugo, svi bi rekli: Ma, daj ti onu tvoju tortu od banana, to je najbolje. Toliko sam je puta napravila da se šalimo kako bez nje ne može proći ni jedan rođendan ni druga slavlja u mojem društvu. Jednoj sam je prijateljici čak radila za svadbu - govori Ivana.

Ivanine blagdanske slastice

Ova je zanimljiva pastry chefica napravila tri svoja slatka blagdanska recepta, poput čokoladne torte s narančom i cimetom, kojoj poseban štih daje ukrašavanje meringom, ili pak njezine simpatične kućice od keksa s đumbirom, koja će dodatno uresiti bogat božićni stol. Tu su i kuglice od bijele čokolade, kojima je Ivana oduševljavala i Meksikance.

Svaki njezin desert ima svoju priču, u njima ima začina i sastojaka koji bude sjećanja na djetinjstvo, blagdane i vraćaju nas na obiteljska okupljanja u ovo svečano doba godine. Recepte potražite u nastavku.

image
Boris Kovacev/Cropix


ČOKOLADNA TORTA S NARANČOM I CIMETOM

image
Boris Kovacev/Cropix


KUĆICA OD KEKSA S ĐUMBIROM

image
Boris Kovacev/Cropix


KUGLICE OD BIJELE ČOKOLADE

image
Boris Kovacev/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:07