Gastro Advent u Zadru: Od burgera s tripicama, preko maneštruna od sipe i čičvarde, pa do kuhanog panettone coctaila

BoogieXPicnic

Burger od tripica kojeg je složio Zadranin Vinko Fain na svojoj kućici Red Fox na Adventu u Zadru vjerojatno je najsmionije jelo svih ovogodišnjih adventskih sajmova u Hrvatskoj.

Kontroverznu iznutricu koja ima valjda podjednako obožavatelja i onih koji je ne mogu ne primirisati, kultnu zvijezdu svih primorskih marendi i kontinentalnih gableca, Fain je skuhao u gotovo potpuno reduciranom umaku. Peciva je namazao s pestom genovese i onim od rajčice, dodao cheddar sir, utrpao mekane tripice te dobio izazovni zalogaj koji je već stekao mnoštvo poklonika.

image

Red Fox

image

Red Fox

Takva jela čine zadarski Advent zanimljivim, iako nitko ne bi imao ništa protiv da netko servira dobre stare tripice na klasičan način, u kakvoj plitici. Međutim tih, dobrih starih, baštinskih jela na zadarskom adventskom sajmu, na trgovima Pet bunara i Petra Zoranića ne nedostaje. Sarme, bakalar na više načina, domaće divenice s lokalnih OPG-a, pa čak i iz Istre i Slavonije, fritule, ali i kakav janjeći gulaš s bižima postali su gotovo standardi Adventa u Zadru.

image

Sarma Lička kuća

Iskusni zadarski chef Robert Pinto, suvlasnik popularne Trattorije Mediteranneo, u svojoj je istoimenoj kućici razradio lepezu baštinskih jela pa svakodnevno priprema bar dva kuhana jela, po jedno mesno i riblje. Maneštrun od sipe i čičvarde (slanutka), jelo poteklo s otoka Pašmana, sjajno je, toplo i lagano, idealno za užinu u stanci na poslu. Pinto, doduše, priprema i, recimo, juneće obraze u umaku s njokima (valjušcima), janjetinu s bobom i bižima (graškom), petkom uvijek tavice s friturom od sitne ribe i kozica te brudet od bakalara. Povrh toga, potrudio se nabaviti i baranjske ljute te slavonske blage kobasice, a u ponudu je uvrstio još i moćnu tortu od mrkve i meda.

image

Mediterraneo

Burgeri s različitim dodacima i umacima, uglavnom su to oni na bazi whiskeya, i ove godine čine glavni dio ponude kućica na zadarskom Adventu. Zadranin Vedran Božićev i njegova Picinic Fast Food ekipa i ove su godine prisutni u na adventskim sajmovima i u Zagrebu i Zadru sa svojim već svima poznatim, sjajnim angus burgerima. Poznatoj je ponudi dodao jedan novi, Frenchie burger, s brie sirom i šipkovim chutnyem u brioš pecivu od krumpirova tijesta. Suradnja sa sjajnom pekarom Kroštula obitelji Vulin iz Pakoštana i ove je godine uspjela. I u tom burgeru, a osobito u Kuhanom Penattoneu, koktelu na bazi čaja kamilice s komadićem ovog kolača, Božićev i njegov tim pokazuju s koliku pažnje i kreacije slažu svoju adventsku ponudu. I ove godine su zadržali lanjsku zvijezdu svoje ponude, Drugačiju sarmu, a uz sve to se na zadarskom Adventu na kućici Picnic x Boogie Lab udružio s ovim popularnim zagrebačim lokalom. Zajedno su složili potpuno drugačiju ponudu: kombiniraju četiri vrste mesnog sadržaja toplog sendviča poput angus ćevapa ili kobasice zadarske mesnice Biloglav s četiri vrste priloga i dressinga, od kiselog kupusa do azijskog i onog s tartufima. Cronut, slatki baštard između američke šuplje krafne i croissanta još je jedan dokaz da iza svake ozbiljne gastro priče stoji ozbiljna pekara.

image

Picnic

image

Picnic

Iva Perinčić/

Pomno složen jelovnik na zadarski je Advent donijela skupina poduzetnika s plaže Zrče koji zajedno razvijaju brand brze hrane pod nazivom Rollin‘ Flock. U dvije svoje kućice, Rollin‘ Delights i Rollin‘ Bites, s dvije ponešto različite ponude podigli su razinu dosadašnjih adventskih fast i street fooda jela. Nude prvenstveno dobre, bogate burgere i tople sendviče s originalnim dodacima i umacima koji se mogu kombinirati s više vrsta priloga. Shroom burger, Buncek Bites (sendvič s kiselim kupusom i buncekom) i Spicy Cheese Balls samo su neki od specijaliteta Rollin‘ Flocka koji su sad stigli i na zadarski Advent.

image

Rollin Delights

image

Rollin Delights

image

Rollin Delights

image

Rollin Delights

U kućici Tri kralja na Trgu pet bunara svoju adventsku priču priča Domagoj Čirjak, pripadnik mlađe, izuzetno talentirane generacije zadarskih kuhara, koji je iskustvo stjecao kod Marka Perića u afirmiranom restoranu Kruške i jabuke u Zatonu, a donedavno je bio chef u poznatom Kapricu. Domagoj u većem dijelu svoje ponude fuzirao meksičku gastro ambalažu, tapase i tortilje, s baštinom ovih naših krajeva. Mali tapas obogaćuje kozicama ili s divljači, a u tortilje je umotao ćevape, pohanu piletinu, pa čak i divljač.

image

Tradicija u čašici

Advent u Zadru održavat će se sve do 6. siječnja iduće godine. Znači ima vremena za sve znatiželjne i gladne da stignu ovdje i istraže bar dio ponude ovog šarenog sajma. Ali i još štošta drugog po Zadru u ovo najljepše doba godine.

image

BoogieXPicnic

image

BoogieXPicnic

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:45