Koleda tjestenina: domaća kvaliteta koja parira talijanskoj tradiciji

 Koleda

Tjestenina je puno više od jednostavnog priloga, ona je temeljna sastavnica brojnih jela i nositeljica okusa cijele kuhinje. Iako često podcijenjena, razlika između dobre i izvrsne tjestenine može u potpunosti promijeniti dojam o jelu. Upravo se tu pozicionira Koleda, hrvatska tjestenina koja polako, ali sigurno stječe povjerenje i kuhara i zaljubljenika u kuhanje.

Za razliku od industrijskih proizvoda koji često biraju brzinu nad kvalitetom, Koleda ide obrnutim putem, njezin karakter ne dolazi iz glasne reklame, već iz pažljivo odabranih sastojaka i proizvodnog procesa koji ne preskače nijedan korak, a baš to prepoznali su oni koji su s tjesteninom na „ti”. Ono što Koledinu tjesteninu čini posebnom jest uporaba isključivo vrhunske durum pšenice s visokim udjelom proteina, zatim dugo i kontrolirano sušenje, kao i izrada pomoću debljih kalupa, sve to rezultira tjesteninom koja ima savršenu teksturu, ne raskuhava se i na tanjuru djeluje poput ručno rađene.

image
Koleda
image
Koleda

Zašto je Koleda drugačija?

U svijetu tjestenine, kvaliteta se prepoznaje po više faktora - teksturi, okusu, mirisu, ali i načinu na koji upija umak. Koleda je zato prvak upravo u tome. Njezina deblja struktura omogućuje da se ne raspadne ni u bogatijim, dugokuhanim umacima, dok istovremeno savršeno prihvaća sve arome. To je posebno važno za složenija jela poput ragua ili carbonare, gdje je ključno da tjestenina ne bude samo osnova, nego aktivni nositelj okusa.

Talijani, naravno, znaju što rade kada je riječ o tjestenini, njihova kulinarska tradicija utemeljena je upravo na jednostavnosti i preciznosti u pripremi paste. No, vrijeme je da priznamo i sebi i mi imamo svoje adute. Koleda je dokaz da i domaći proizvođači mogu ponuditi proizvod koji može stajati uz bok talijanskim klasicima, a često ih i nadmašiti po izdržljivosti i sposobnosti upijanja umaka.

image
Cropix

Koleda uz svako jelo

Osim kvalitete, važan je i odabir pravog oblika tjestenine za određeno jelo. Evo nekoliko praktičnih smjernica koje će pomoći u odabiru:

Špageti su idealni za jednostavne umake kao što su aglio e olio (maslinovo ulje, češnjak i čili) ili klasici poput carbonare, gdje se traži ravnoteža između kreme i strukture.

Fusilli, zahvaljujući svom spiralnom obliku, odlično "hvataju" gušće umake – bilo da je riječ o pestu od bosiljka, sirnim umacima ili čak mesnim raguima.

Tagliatelle, široke i ravne trake, savršeno se sljubljuju s bogatim i aromatičnim kombinacijama poput gljiva s vrhnjem, divljači ili dugokuhanih bolonjeza.

Penne i pipe rigate, zbog svojih šupljih formi i rebraste površine, savršeni su za zapečena jela u pećnici s rajčicom, sirom i začinima. Također su odličan izbor za brze povrtne umake ili jela s kozicama i limunom.

Koleda nudi upravo sve te vrste, što znači da bez obzira na jelo koje planirate, možete pronaći odgovarajući oblik tjestenine koja će ga savršeno nadopuniti.

Kvaliteta dostupna svima

Jedna od prednosti Koleda tjestenine je i njezina široka dostupnost, ne morate tražiti specijalizirane dućane ili planirati posebne izlete po namirnice. Koleda se nalazi na policama gotovo svih većih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj: Spar, Interspar, Konzum, Kaufland, Plodine, Boso, Studenac, KTC... Zahvaljujući tome, vrhunska pasta vam je nadohvat ruke svaki put kada planirate obrok.

Osim same proizvodnje, Koleda ulaže i u aktivnu komunikaciju s kupcima. Njihova službena web stranica nudi informacije o cijelom asortimanu, receptima i kulinarskim savjetima, a putem društvenih mreža kao što su Instagram, Facebook i TikTok, svakodnevno dijele korisne trikove, ideje i male tajne iz vlastite kuhinje.

Zato, kada idući put budete pripremali omiljeno jelo ne zaboravite kako Koleda nije samo tjestenina, već rezultat strasti prema hrani, vještine u izradi i poštovanja prema tradiciji. U vremenu kada je sve brže i površnije, Koleda nas podsjeća da se kvaliteta i pažnja prema detaljima još uvijek cijene i to se osjeti u svakom zalogaju. Ako do sada niste, vrijeme je da je probate. Možda će baš Koleda postati vaša nova omiljena pasta baza za carbonaru, bolonjez, pesto ili jednostavno s maslinovim uljem i prstohvatom parmezana.

image
Koleda
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 21:05