TJEDAN ODMORA VRIJEDAN

Kotonjate, arambašići, ombolo...jeste li probali sve delicije u 10 hrvatskih gastro regija?

 Berislava Picek/Cropix
Od 16. do 25. listopada obiđite Hrvatsku i uživajte u ukusnim specijalitetima po pristupačnijim cijenama

Zamislite savršenu jesensku idilu. Putovanje predivnim, sada već zlatno-žutim, krajolicima kroz koje vas okružuju očaravajući pogledi poput zlatnih nizina, bogatih vinograda, šuma moćnih rijeka ili pak morskih valova, ali i mirisi i okusi koji ostaju urezani duboko u sjećanju. Hrvatska, osim što je savršena destinacija za sve koji žele doživjeti romantične pejzaže netaknute prirode i bogatu kulturnu baštinu, ujedno je i nadaleko poznata kao turistička zemlja raznovrsnih gastronomskih delicija i specijaliteta. Bilo da se radi o ljubiteljima mesnih delicija ili, pak, ljubiteljima zdrave mediteranske kuhinje i slastica, proputovanjem kroz regije unutar Hrvatske, svatko će naći ponešto za sebe, ali i još malo više od toga. U akciji Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice pod nazivom „Tjedan odmora vrijedan“ sada imate mogućnost posjetiti brojne krajeve Lijepe naše i isprobati lokalne specijalitete po nižim cijenama. Istražili smo najbolje gastronomske regije Hrvatske i pronašli specijalitete koje ne smijete propustiti.

Centralna Hrvatska

image
Robert Fajt/Cropix

Sjeverna i središnja Hrvatska bogate su kupusom, krumpirom te jednim od najkvalitetnijih bučinih ulja na svijetu, a prepoznatljivi specijalitet su zagorski štrukli, kotlovina i razna jela s purećim mesom. Nekada nije bilo zagorske i zagrebačke domaćice koja nije imala svoj recept za štrukle, a ovaj današnji specijalitet zapravo je nastao kao jelo siromašnih obitelji koje nisu imale previše namirnica, ali su uvijek imale sira i vrhnja. Osim u štruklima, domaći sir i vrhnje se jeo i samostalno, a različita variva s povrćem i slaninom odgojila su mnoge diljem ovog dijela Hrvatske. Osim Zagorja, u ovu regiju spada Podravina gdje se isplati probati hajdinsku (heljdinu) kašu, bogat i zasitan prilog, i Međimurje iz kojeg ne možete otići ako niste pojeli barem jednu pravu međimursku gibanicu.

Slavonija

image
Vlado Kos/Cropix

Zbog svoje većinski ravne površine pogodne za poljoprivredu, istočnu Hrvatsku često nazivamo i žitnicom Hrvatske. Okusi i mirisi ovog kraja u autentičnom ambijentu idealan su lijek protiv svakodnevnog stresa užurbanog života pa ako se odlučite na posjet Slavoniji, ne propustite isprobati lokalne tradicionalne recepte poput slavonskog kulena ili pak raznih vrsta gulaša od mesa ili ribe od kojih su najpoznatiji čobanac i fiš paprikaš.

Lika - Karlovac

image
Biljana Blivajs/Cropix

U ovom pomalo skrivenom gastronomskom raju tradicionalna priprava hrane temelji se na zdravim namirnicama i drevnim recepturama tog podneblja. U ličkoj kuhinji često se nalaze namirnice poput zečetine, teletine i janjetine koje su uzgojene u obiteljskim gospodarstvima, a mnogi recepti potječu iz seljačke, tradicionalne kuhinje i to su autohtoni izvorni recepti određenoga kraja koji njeguju tradiciju i pripremaju hranu „kao nekad”. U Lici možete uživati u brojnim receptima kojima je osnovni sastojak divljač, ali i domaćim rakijama od šljive i kruške, a namirnica koju možete jesti na tisuću načina i uvijek s istim oduševljenjem je domaći lički krumpir.

Kvarner

image
Matija Djanjesic/Cropix

Kvarner je regija izvanrednog susreta mora i gorja, životne radosti i zdravlja, atraktivnih događanja i prekrasne prirode. Kvarnerska gastronomija savršen je odabir za ljubitelje morske hrane. Nigdje na Jadranu nećete pronaći tako velike i ukusne škampe kao na Kvarneru, a najpoznatije jelo u regiji mekana janjetina i ovčji sir. Na Kvarneru se isplati probati i poznato bijelo vino, vrbničku žlahtinu, trojišćinu s otoka Suska, lovranske marune i finu rapsku tortu.

Istra

image
Ronald Gorsic/Cropix

U unutrašnjosti Istre kriju se brojni maslinici i vinogradi u čijim plodovima uživaju gastronomski fanatici diljem svijeta, a neosporni kralj istarske gastronomije je definitivno- tartuf. Ovdje se spajaju kontinentalna i mediteranska kuhinja, što nije čudo kada se temelje na takvim gastronomskim ikonama kao što su autentični oblici tjestenine načinjene od visokokvalitetnog brašna, potom kamenice, rakovice, vrhunska oborita riba, gljive, samonikle šparoge, istarski pršut, panceta, kobasice i ombolo, divljač, ali i slastice poput kroštula i krafni.

Zagreb

image
Zeljko Grgic/Cropix

Austro-ugarsko nasljeđe u Zagrebu osjeti se u svakom zalogaju. Od krpica sa zeljem do purice s mlincima preko zagrebačkog odreska, paprenjaka, orahnjača i makovnjača. Svaki zalogaj tradicionalne zagrebačke kuhinje oduševit će i najveće gurmane.

Dalmacija - Zadar

image
Darko Tomas/Cropix

Zadar je tipičan primjer dvije mediteranske krajnosti- suncu izložena krš na kojima opstaju tek najizdržljivije ljekovite biljke kornatskog otočja, od kojih preživljavaju samo najžilavije ovce, koze, magarci, divljač i pčele i najplodnije poljoprivredne površine Ravnih kotara, odakle na hrvatske tržnice dolazi najtraženije voće i povrće. Ako vam se pruži prilika kušajte kaljski brudet, pašku janjetinu, bukovačku jaretinu, dagnje na buzaru, benkovački prisnac, srdele na saljski, pašticadu, razne brudete i lešade ali i šparoge s jajima ili čičvardu.

Dalmacija - Šibenik

image
Danijel Soldo/Cropix

Dok se morski dio menija prirodno odnosi na sve što dolazi iz mora, poput ribljih pašteta, punjenih rakova hobotnice, buzare i pidoća, gastronomija šibenskog zaleđa bazira se na mesu, najčešće pripremljenom ispod peke. Riječ je o tradicionalnoj posudi nalik na željezno zvono koja se prekriva žarom, te se tako „zarobljena“ hrana peče nekoliko sati. Kušate li janjeće ili praseće meso spravljeno na taj način, s dodatkom pečenog krumpira i svježe salate, teško da ćete ikada dati prednost nekom drugom načinu pripreme!

Dalmacija - Split

image
Tomislav Kristo/Cropix

Splićani su oduvijek bili gurmani, ali i još veći gurmanski lokalpatrioti. Splićani svoju spizu dijele na domaću i vlašku, a jednako će uživati u tanjuru pašticade i raštike. I tripice i riba u tisno, i peka i gradele, kao i pura s varenikom ili blitva s krumpirom - sve su to danas jela koja obogaćuju splitsku kuhinju. Iz Splita potječe poznata dalmatinska pašticada, ali i specijalitet od slatkovodnog raka, ukusne i aromatične slastice, viška, forska i komiška pogača, kao i poznate kobasice te arambašići iz Sinja, sarmice od kupusa punjene govedinom i svinjetinom.

Dalmacija - Dubrovnik

image
Nikola Vilić / Hanza Media
Nikola Vilic/ Cropix

U Dubrovniku možete pojesti najukusnije školjke na Jadranu i one uglavnom dolaze iz Malostonskog zaljeva. Zbog mnogobrojnih izvora slatke vode on je izvrsno stanište za mnoge vrste školjkaša: kamenice, dagnje, prstace, kunjke, prnjavice, runjave dagnje, kopita, periske i Jakovljeve kapice. Iz doline Neretve pak dolazi brudet jegulja i žaba, a ako ste u potrazi za desertom, zasladite se slatkim specijalitetima kao što je rožata, kotonjata ili mantala.

Ove jeseni razmazite svoje nepce i obiđite neke od najpoznatijih gastronomskih regija Hrvatske po pristupačnim cijenama. Akcija „Tjedan odmora vrijedan“ traje od 16.-25. listopada 2020. godine, a više o samoj ponudi možete pronaći na linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:39