Med iz Zlatne Slavonije kralj blagdanske kuhinje

promo 

 Slavonski med_Foto: Borna Subota_izvor_TZ PSŽ
Jeste li kušali vrhunski med iz Požeško-slavonske županije? Nezamjenjiva je namirnica u modernoj kuhinji, samo jedna žličica dnevno jača imunitet, a u Europi je iznimno cijenjen medun hrasta sladuna

Od vrhunskih marinada do tradicionalnih medenjaka, svakom od tih recepata dat će poseban šmek. Gotovo će svako jelo pretvoriti u vrhunski užitak - pojačat će okus, dat će mu posebnu hrskavost, izvrsna je namirnica za zasladiti, a uz to će, primjerice, kolač održati dulje svježim. Med je onaj tajni sastojak, saveznik najpoznatijim chefovima koji – kad je kvaliteta u pitanju – ne pristaju na kompromis.

U Požeško-slavonskoj županiji mogu se pohvaliti slavonskim medom vrhunske kvalitete. Bilo da je od bagrema, lipe, kestena, cvjetni, njegov specifičan okus oduševljava pa će odmah postati cijenjena namirnica u vašoj kuhinji, a pravi je as iz rukava u zimskom dijelu godine kada su česte prehlade.

image

promo

Slavonski med_Foto: Borna Subota_izvor_TZ PSŽ

Stoga bi se med iz Zlatne Slavonije trebao naći u svakom domaćinstvu, a volite li kuhati neka vam bude inspiracija za ukusna jela, savršena za vaš blagdanski stol. Bilo da je riječ o lokanim specijalitetima ili internacionalnim receptima užitak će biti jednak.

Nije za kuhanje, ali je izniman čuvar zdravlja

Nešto je tamnije boje i manje sladak od ostalih medova pa se ne koristi u kuhinji, ali po kvaliteti mu nema premca! Vrhunski medun s Papuka, Krndije i Dilj gore svrstava nas u medenu elitu Europe. Pčele ga stvaraju iz medne rose hrasta sladuna. Pravi znalci naglašavaju njegovu vrhunsku kvalitetu u nutritivnom i ljekovitom smislu.

Medun se zbog visoke razine željeza preporučuje anemičarima, vrlo je bogat lako aposrbirajućim mineralima, sadrži i veće količine antioksidansa, aminokiselina i enzima. Osim saharoze, fruktoze, glukoze sadrži i veću količinu viših šećera koje se vrlo lako apsorbiraju u organizmu i imaju produženo djelovanje. Jedna žličica dnevno čuva zdravlje i jača imunitet.

100 plus proizvođača meda

Sad se sigurno pitate gdje možete nabaviti vašu teglicu slavonskog meda?! Ništa jednostavnije. Na području Zlatne Slavonije veliki je broj medara, pa je TZ Požeško-slavonske županije izdvojila popis udruga sa 100 plus proizvođača meda u Zlatnoj Slavoniji kojeg možete pronaći na njezinom webu, a svi medari obilježeni su na turističkim info kartama postavljenim širom županije.

I Europska unija prepoznala je kvalitetu slavonskog meda i zaštitila ga je prestižnom oznakom izvornosti.

Tri recepta za slavonskim medom za prste polizat!

Blagdanski medenjaci

Sastojci: 1 kg brašna, 200 g mljevenih oraha, 250 g šećera, 0,5 kg meda iz Zlatne Slavonije, 4 jaja, 14 dag maslaca, mljeveni cimet, klinčići

Priprema: pomiješajte sve suhe sastojke, nakon toga im, malo po malo, dodajte jaja, med i maslac. Od svega umijesite tijesto i ostavite da odstoji od pola sata do jedan sat na hladnom mjestu. Zatim tijesto još jednom dobro izmijesite, izvaljajte i oblikujte od njega kekse uz pomoć različitih kalupa. Medenjake pecite na 200 stupnjeva dok ne porumene.

Hrskavo svinjsko pečenje s medom

Sastojci: 1,5 kg svinjskog buta, 2 limuna, 2 šalice bijelog vina, tri žlice slavonskog meda, dvije žlice konjaka, 50 grama maslaca, sol, papar, ružmarin

Priprema: meso začinite ružmarinom, soli i paprom. U vino dodajte dvije žlice ulje i sok od jednog limuna te s time prelijte meso i ostavite ga da odstoji jedan sat na hladnom. Prije pečenja na meso stavite komadiće maslaca i pecite na 240 stupnjeva. Kad meso porumeni smanjite temperaturu na 200 stupnjeva. S vremena na vrijeme prelijte ga umakom. Pred kraj prelijte meso umakom pripremljenog od slavonskog meda, soka od drugog limuna i konjaka. Ostavite ga da se još malo peče. Poslužite ga s prilogom po želji.

Glazirani losos s medom i đumbirom

Sastojci: ½ šalice meda iz Zlatne Slavonije, ¼ šalice sojinog umaka (manje slanog), komad svježeg đumbira (otprilike 1,5 cm, tanko narezan), 1 režanj češnjaka (nariban), 4 fileta lososa, 2 šalice kuhane smeđe riže

Priprema: pomiješajte slavonski med, sojin umak, đumbir i češnjak te sve zagrijte u malom loncu na srednjoj vatri. Pirjajte nekoliko minute uz često miješanje. Skinite s vatre i marinadu ohladite na sobnu temperaturu.

Ohlađenu marinadu prelijte preko fileta i pustite neka odstoji 10 minuta. Potom procijedite marinadu u manju posudu i potom samu tekućinu (bez komada) zakuhajte još pet minuta na srednje jakoj vatri. Filete lososa posložite u posudu za pečenje i pecite desetak minuta na najjačoj temperaturi. Kad su gotovi, prelijte ih s nekoliko žlica marinade i pecite još minutu ili dvije, dok ne budu gotovi i glazirani odozgo. Možete ih poslužiti sa salatom ili rižom.

image

promo

Medenjaci_Foto: Unsplash Dilyara Garifullina
image

promo

Pečena svinjetina_Foto: Pixabax
image

promo

Losos_Foto: Pixabay

Više na: https://www.visitslavonia.hr/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:38