Mozaik okusa i doživljaja – Rijeka i Riječki prsten kao Europska regija gastronomije

Rijeka, ribarnica

 Sanjin Ilic/

Mozaik okusa i doživljaja projekt je koji slavi ono što najbolje opisuje Rijeku i Kvarner – raznolikost, autentičnost i otvorenost prema dobroj hrani. Sljedeće godine Rijeka i Riječki prsten ponosno će nositi titulu Europske regije gastronomije, a ovaj će projekt okupiti restorane, proizvođače, vinare i domaćine koji svojim radom i kreativnošću stvaraju gastronomski identitet regije. Kroz niz priča, okusa i doživljaja, Mozaik okusa i doživljaja otkrit će spoj tradicije i suvremenosti, a upravo je to što čini gastronomiju Kvarnera jedinstvenom i prepoznatljivom u Europi.

Rijeka i Riječke gastronomske luke

No, Rijeka i njezina okolica već sada nude gastronomski užitak vrijedan istraživanja. Grad se može doživjeti kroz restorane koji nose titulu Riječke gastronomske luke, gdje se na tanjurima spajaju mesne delicije, svježa riba, lokalni sirevi, vino i domaća tjestenina. Kao što ima puno luka na svijetu, tako ima i puno restoranskih luka – od dnevnih, poslovnih, romantičnih, pa do luka posebnosti, lokalnih namirnica ili veganskih luka. Popis svih gastro luka dostupan je na web stranici Turističke zajednice grada Rijeke. Osim ove lokalne oznake, sve je više riječkih restorana koji su svoje mjesto pronašli i na međunarodnoj gastronomskoj karti, poput vodiča Michelin i Gault & Millau. Među njima su restorani poput Neba, Hiddena i Bistro Grada, koji svoju ponudu temelje na bogatoj gastronomskoj tradiciji ovoga kraja.

image

Rijeka

Ivor Mažar/

Riječke kockice – zalogaji s pričom

A ona je bogata, jer kroz Rijeku su prolazili brojni narodi i kulture, a svatko od njih ostavio je neki trag – poneki začin, način pripreme ili namirnicu. Danas riječki ugostitelji to nasljeđe pretvaraju u priču o zalogajima koji nose zajednički nazivnik – riječke kockice. No, što su to riječke kockice? Riječke kockice su delicije kreirane od lokalnih namirnica Rijeke i okolice, gdje svaki sastojak priča svoju priču o povijesti grada i ljudima koji su ga oblikovali. Kroz pažljivo odabrane sastojke ugostitelji interpretiraju ključne trenutke riječke povijesti i njenog zaleđa, a njihov zajednički oblik, a to je kocka, omogućava kompaktno i elegantno predstavljanje jela.

image

Rijeka

Ivor Mažar/

No, koje zanimljive gastronomske priče nudi Riječki prsten?

Ako se zateknete u Kastvu, svakako posjetite Oštariju Fortica i naručite obraze istarskog goveda kuhane u teranu. Tu je i restoran Kukuriku gdje chef Nenad Kukurin odabrane namirnice našeg podneblja spaja u slow food doživljaj. Viškovo, iako mala općina, gastronomski je iznimno bogata i raznolika. U restoranu JIST može se uživati u vrhunskoj mesnoj ponudi – od kobeanske govedine do urugvajskog bifteka, a posebno se ističu teleći obrazi koji se serviraju s pjenom od krumpira, raguom od vrganja i palentom pripremljenom od mascarponea.

image

Maneštra, Viškovo

Petar Fabijan/

Ljubitelji tradicionalnih jela na žlicu svoj će užitak pronaći u restoranima Mladenka, Zvončar i konobi Kume, gdje se njeguje domaća kuhinja. Za one koji preferiraju morske okuse, konoba Maretina nudi bogat izbor ribljih jela i specijaliteta.

B- 52 i kvarnerski klasik palenta kompirica

I dalje smo u okolici Rijeke, i to gdje se jela nazivaju avijatičarskom terminologijom. Riječ je o restoranu Aerosteak na Čavlima, poznatom po junećim steakovima – savršeno odležanim, pečenim po pravilima struke, sočnim i mekanima. Uz legendarni beefsteak B-52, kao prilog se servira pire od koromača i kvarnerski klasik – palenta kompirica. U ponudi je i delicija koja spaja tradiciju i suvremenu gastronomiju – sladoled od grobničkog sira. Čavle i Jelenje kraj je bogat stočarstvom i poljoprivredom, šumama i potencijalom za aktivni odmor u prirodi i bilježi dugu tradiciju mljekarstva, sirarstva, mesarstva te proizvodnje muke (kukuruznog brašna).

image

Sirana Frankulin, Čavle

Sanjin Ilic/

Obalni gradići poput Kostrene i Kraljevice nude drugačiju okrjepu i koncept. U restoranu Anić u Kostreni na kapetanskom meniju otkriva se paleta od dvadesetak delicija – od pučinske bure na tanjuru i škampa pod jedrima kapetana do slatke krostate iz brodske kuhinje. Restoran nudi sitnu plavu, bijelu i oboritu ribu, a naglasak je na sezonalnosti namirnica: tako da će gost u jesen i zimu na jelovnicima uočiti više zimskih jela poput ribljih brudeta i tradicionalnih maneštri nego preko proljeća i ljeta.

Također na obalnoj šetnici, nalazi se restoran Green Garden Kostrena s prekrasnim pogledom na Kvarnerski zaljev koji nudi jela s poetskim nazivima poput ispod mriži i masline, skuta na buri, tuna u kapetanskoj odori. U Konobi More glavnu riječ imaju kostrenske lignje kapetana Ante i niz jela posvećenih roniocima koji u more uranjaju tik uz ovu konobu, budući da se uz ovaj ugostiteljski objekt nalazi jedan od najstarijih ronilačkih centara na Jadranu. Stoga ništa nije čudno da ovdje jela nose imena poput noćni zaron, tišina na 40 metara ili duboki zaron.

Kraljevica nudi jela sa škvera

U istom smo ritmu, ali nešto južnije, u Kraljevici, gdje u konobi Fran Krsto Frankopan, kulinarska priča poprima jedan drugačiji mediteranski ritam. U glavnoj ulazi je tuna – simbol kraja, iako konoba nudi i druge riblje delicije, te jela pod pekom. Konoba nudi i svoje craft pivo koje nose nazive Škveranka i Gajetanska. U konobi Portić treba probati tunu na brudet s palentom ili odabrati jela sa škvera.

image

Konoba Fran Krsto Farnkopan, Kraljevica.

Sanjin Ilic/

U mornarskoj gastro priči, možete uživati i u restoranima Ribarnica i Bakarska konoba, u Bakru. Maneštra od lignje i hobotnice s lećom i ječmom, ribice s krumpir salatom ili fažolom; bakalar na gulaš, lokalna su jela, a kako su oba objekta u vlasništvu ribara ponuda se mijenja ovisno o dnevnom ulovu.

image

Fotografija iz arhive TZ Bakar

Sanjin Ilic/

Vikendom se priprema bakarski brudet, koji se poslužuje u baškotu. A baškot ovdje ima dugu tradiciju: ovo pecivo prstenastog oblika koje se nosilo umjesto kruha na duža ribolovna putovanja, danas se ne peče samo kao praktična namirnica, već je dio lokalne kulturne baštine, a može biti i suvenir.

image

Bakar

TZ Bakar

Uz dobro jelo ide i dobro vino, a uz vrhunsko pjenušavo vino Stara bakarska vodica, tu je i poznata Belica koja se proizvodi u Kastvu. Belica je najreprezentativnije kastavsko vino i simbol upornosti lokalnih vinara. Iako nije riječ o jedinstvenoj sorti, već o kupažu nekoliko autohtonih sorti, belica je stoljećima predstavljala ponos Kastavštine.

Krajem 20. stoljeća gotovo da je nestala, no zahvaljujući entuzijazmu nekolicine vinara, ponovno je oživjela. Danas, kroz interpretacijski centar Kuća belice, vino je dobilo i institucionalni karakter, gdje se posjetiteljima približava vinogradarska i podrumska tradicija Kastavštine.

image

Fortica Kastav

/Daniela Mikičić

Bela nedeja – prva nedjelja u listopadu

U čast belice Kastavci svake godine organiziraju sajam koji se zove Bela nedeja, inače manifestacija koja se prvi put spominje u Zakonu grada Kastva iz 15. stoljeća. Održava se prve nedjelje u listopadu, a ako ste je ove godine propustili jer za to niste znali, svakako rezervirajte termin za sljedeću Belu nedeju i to u godini koja će biti u znaku gastronomije. Jedno je već sada sigurno, u ovom mozaiku okusa, Rijeka i njezino zaleđe već sada pozivaju sve da dožive i upoznaju ljude koji stvaraju gastronomski identitet i otkriju zašto upravo ovaj dio Hrvatske zaslužuje titulu - Europska regija gastronomije 2026. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 13:46