NEZAOBILAZNE SLASTICE

Ovo su jedini recepti za linzere, raspucance i gingerbread keksiće koje trebate ove godine

Shutterstock
Med, đumbir, čokolada i tijesto koje se topi u ustima, sastojci su bez kojih ne možemo zamisliti nadolazeće blagdane

Miris svježe pečenog tijesta i toplog aromatičnog čaja, raskošno božićno drvce ispod kojeg se vješto skriva obilje poklona i zvuci najljepših božićnih pjesama. Ima li ljepših sjećanja na djetinjstvo, osobito ako su u pitanju svježi topli božićni kolačići proizašli iz bakinih kuhinja? Upravo su blagdanski kolači jedan od najlakših i najljepših načina da podijelimo svoje obiteljske tradicije s bližnjima, a osim što se zrakom kad ih pečemo šire čarobne i neopisive note, sama izrada je zabavna za cijelu obitelj. Donosimo vam 3 omiljena recepta s kojima ćete jednostavno i brzo oživjeti sve svoje omiljene uspomene.

Linzer keksići, okus Božića iz djetinjstva

image
iStock

Linzeri su definitivno „must have“ kolačići svakog blagdanskog stola. Ovo prhko tijesto punjeno marmeladom dolazi iz austrijskih krajeva, konkretnije grada Linza. Prethodnica popularnih kolačića bila je Linzer torta nastala 1653. godine, a radi se od istih sastojaka kao i keksi. Osnovu je činilo prhko tijesto s maslacem, kao i danas u keksima, uz dodatak pekmeza od crnog ribiza. Narednih godina tortu su naslijedili keksi koji su puno praktičniji za posluživanje, a danas su postali osnovni sastojak bez kojeg ne možemo zamisliti savršen Božić. U osnovnom receptu se nalaze maslac, bijelo brašno i vanilin šećer, a uz notu mljevenih badema i cimeta dobit ćete originalni okus kakvog pamtimo od 17. stoljeća.

Recept

Ručno umijesite tijesto od osnovnih sastojaka, brašna, maslaca, šećera i jaja te ga zamotajte u foliju i ostavite minimalno jedan sat da se ohladi u hladnjaku. Nakon što se tijesto dobro ohladilo, izvaljajte ga na debljinu oko 3 milimetra i kalupom izrežite željene oblike. Na jednom polovici možete izrezati rupicu u sredini kroz koju će se vidjeti pekmez, samo pripazite da imate jednak broj punih keksića i onih s rupom kako bi ih kasnije mogli spojiti u parove. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i stavite peći keksiće na 10 minuta. Nakon što su keksi gotovi, ohladite ih na sobnoj temperaturi, a zatim iz spojite uz pomoć omiljenog pekmeza ili marmelade. Za potpuni dojam, keksiće posipajte šećerom u prahu.

Čokoladni raspucanci od kojih će se razigrati svako nepce

Neodoljivog okusa i mirisa, ovi keksići su toliko poželjni da se često pojedu prije nego dođu do blagdanskog stola. Sočni i meki iznutra, hrskavi izvana, savršena su slastica čokoladnog okusa koja je popularna tijekom cijele godine, a osobito za vrijeme božićnih blagdana. Osim što su jednostavni za izradu, lijepog su izgleda pa se možete poigrati s posluživanjem, a za pravi duh Božića, stavite ih u staklenu posudu s poklopcem te oko nje omotajte ukrasnu vrpcu. Postoji nekoliko vrsta raspucanaca, poput onih od limuna ili s dodatkom mente, no nama su najbolji oni klasični, čokoladni koji se tope u ustima. Uz ovaj recept vaši raspucanci bit će gotovi u tren oka i baš svaki put ispast će naprosto savršeno.

Recept

Mješavinu za tijesto stavite u posudu i dodajte 2 jaja i 50 ml ulja. Električnom miješalicom sve zajedno umijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Nakon što ste pripremili tijesto, ostavite ga u hladnjaku minimalno 30 minuta kako bi se stisnulo. Nakon hlađenja, ručno od tijesta izradite kuglice veličine oraha koje ćete potom uvaljati u šećer u prahu. Kuglice stavite na pleh za pečenje, no pazite da su dovoljno razmaknuti kako se ne bi spojili prilikom pečenja. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva i pecite svoje raspucance 10 minuta. Iz jedne smjese možete dobiti 40 kolačića koji će vas naprosto osvojiti punoćom okusa.

Gingerbread keksići, popularni keksići iz najljepših Božićnih filmova

image
iStock

Čovječuljci s okusom đumbira jedni su od najpopularnijih božićnih keksića koji su osvojili cijeli svijet. Osim meda, drugi najvažniji sastojak je đumbir pa su ovi keksići u dobrom dijelu svijeta po njemu i dobili ime. Osim što im daje okus, on ih pomaže i očuvati dulje vremena, što je u povijesti bilo izrazito važno, a o njegovoj ljekovitosti ne treba trošiti puno riječi jer se gotovo sve već zna. Sam izgled popularnih keksića datira još iz 16. stoljeća kad je kraljica Elizabeta I na svom engleskom dvoru odlučila pokloniti za Božić svim uzvanicima kekse koji će izgledom podsjećati na goste koji su ih primili na poklon. Tako je nastao poznati keksoliki čovječuljak koji je postao neizostavan dio Božića, a uz ovaj recept izrada gingerbread keksića će postati zabava za cijelu obitelj.

Recept

Mješavinu za tijesto uspite u posudu i dodajte 1 žumanjak, 100 g omekšanog margarina (maslaca) i 50 g meda. Sve zajedno umijesite prvo uz pomoć električne miješalice dok ne dobijete glatko tijesto, a zatim ručno oblikujte u kuglu tijesta. Tijesto ostavite u hladnjaku (minimalno 30 minuta). Ohlađeno tijesto stavite na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte na ½ centimetra. Uz pomoć predloška ili modlice izrežite oblike. Pecite 10 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C. Pečene keksiće izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade.

Uputa za pripremu glazure: Mješavinu za glazuru uspite u posudu i dodajte 1 bjelanjak. Sve zajedno izmiješajte uz pomoć električne miješalice dok ne dobijete gustu i pjenastu masu. Pripremljenom glazuru stavite u špricu za ukrašavanje ili dresir vrećicu i prema želji ukrasite pečene keksiće (savjet: za ukrašavanje može poslužiti vrećica za smrzavanje kojoj ste odrezali jedan vrh).

Uz Dolcela mješavine i sastojke za pripremu kolača vaš blagdanski stol izgledat će naprosto neodoljivo, a osim što ćete uštedjeti na vremenu potrebnom za pripremu kolača, vaši božićni keksići ispast će neodoljivi i poželjet ćete ih peći opet i opet i opet…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 11:20