PROMO

Projektom “ Znanjem do posla“ do novih pomoćnika u nastavi

Predstavljanje projekta u Splitu
 IDEM

U suvremenom odgoju i obrazovanju je nezaobilazan inkluzivni pristup, koji podrazumijeva obrazovanje djece i mladih s teškoćama, zajedno s vršnjacima. Da bi to bilo moguće i na dobrobit svih učenika potrebno je osigurati, među ostalim, podršku učeniku radom pomoćnika u nastavi.

Centar inkluzivne potpore IDEM je, u duhu svoje dvadeset šestogodišnje misije, organizacijske i stručne potpore uključivanju djece i mladih s teškoćama u redoviti sustav odgoja i obrazovanja, prvi u Republici Hrvatskoj zajedno sa svojim Učilištem prepoznao potrebu provođenja projekata koji su usmjereni na osposobljavanje pomoćnika u nastavi. Pomoćnik u nastavi je samo jedna karika u sustavu inkluzivnog obrazovanja. Prema nacionalnim strategijama Republike Hrvatske od 2006. godine do danas, a od 2015. i podzakonskim aktom Pravilnikom o osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju, pomoćnici čine uz mobilne stručne timove i centre podrške, planirani sustav podrške uključivanju učenika s teškoćama. Danas je već prisutno oko 4.000 pomoćnika u školama, što je još uvijek daleko manje, nego u školama u svijetu.

image
Edukacija u Karlovcu
IDEM

Cilj projekta "Znanjem do posla", financiranim iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. je osnaživanje i radna aktivacija osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Ciljana skupina su dugotrajno nezaposleni koji se projektnim aktivnostima osposobljavaju za pomoćnike u nastavi. Specifičnost projekta je što se pružanjem podrške jednoj marginaliziranoj skupini, nezaposlenima, osigurava podrška drugoj marginaliziranoj skupini, učenicima s teškoćama. Program osposobljavanja pomoćnika u nastavi traje 218 sati, od čega je teorijski dio 114 sati, a praktični 104 sata, a izvode ga sveučilišni profesori i stručnjaci s višegodišnjim iskustvom u inkluzivnom obrazovanju koji su ujedno i autori Programa.

image
Arhiva CIP IDEM
IDEM

Selekciju polaznika izvršile su službe HZZ-a partnera u projektu Grada Karlovca i Splitsko- dalmatinske županije te HZZ Grada Zagreba. O kvaliteti provedene selekcije najbolje govore sami kandidati. Tijekom provedbe teorijskog dijela bilo je pravo zadovoljstvo prenositi znanja i vještine polaznicima, većinom ženama, najčešće u dobi od 40 do 50 godina. Uključenje u ovaj program za njih je značio novi početak, promjenu zanimanja i priliku ponovo postati zaposlena žena. Njihovo samopouzdanje tijekom edukacije raslo je iz dana u dan. Susret s praksom i školama bio im je veliki izazov, koji su uspješno svladali zahvaljujući podršci stručnjaka za didaktičko-metodički pristup CIP IDEM i redovne supervizije. Užitak je bilo čitati njihove završne radove, susreti se sa njihovim stavovima i stečenim iskustvom, a nadasve radosti s kojim ostvaruju svoju ulogu slušati ih na završnom ispitu.

image
Edukacija u Zagrebu
IDEM

Projektom je osigurano stručno osposobljavanje za poslove pomoćnika u nastavi za ukupno 35 dugotrajno nezaposlenih osoba. Nadalje, s ciljem osnaživanja i radne aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba, razvijena je i provedena nova 40-satna Edukacija za unaprjeđenje vještina i sposobnosti za uključivanje na tržište rada za još 30 dugotrajno nezaposlenih polaznika, kojom se djelovalo na podizanje osobnih kompetencija polaznika.

Većina polaznika edukacija se već i zaposlila u školama svoje sredine. Oni su postali pravi promotori inkluzivnog obrazovanja u suradnji s učiteljima i stručnom timom škole i time su usrećili mnogu djecu s teškoćama i doprinijeli stavu prihvaćanja od vršnjaka.

Autori teksta:

dr.sc. Đurđica Ivančić, predsjednica CIP IDEM

Jadranka Brkljačić, voditeljica projekta

prof.dr.sc. Ljiljana Igrić, ravnateljica Učilišta IDEM

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:51