Prosecco Days – vrhunska talijanska pjenušava vina u srcu Zagreba

 Francescogali /Francescogali

14. i 15. listopada u zagrebačkom hotelu Dubrovnik održat će se prvi poslovni vinski sajam Prosecco Days na kojem će svoje pjenušave perjanice prezentirati dvadeset talijanskih proizvođača Prosecca DOC. Neki od njih – poput Ville Sandi, Bottege i Astorie – već su poznati i etablirani na hrvatskom tržištu pjenušaca, no većina će pjenušavih vina imati svoju hrvatsku premijeru. Organizatori ovog događanja su udruga Vinoljupci i Talijansko hrvatska gospodarska komora uz potporu Veleposlanstva Republike Italije i Konzorcija za zaštitu imena Prosecco DOC iz Treviza.

Cilj ovog vinskog susreta je ojačati postojeće i stvoriti nove poslovne veze između proizvođača Prosecca DOC i hrvatskih vinskih profesionalaca, distributera, trgovaca i HoReCa sektora. Promenadno kušanje vina na rasporedu je oba sajamska dana u periodu od 12 do 18h. Osim predstavnika struke, u vrhunskom Proseccu DOC mogu uživati i svi ljubitelji pjenušavih vina, obzirom da je sajam otvoren za javnost.

Sajam će započeti stručnim predavanjem pod nazivom “Prosecco DOC – prošlost, sadašnjost i budućnost“, koje će održati gđa. Andrea Perkov, Generalna direktorica THGK, a tijekom kojeg će se prisutnima obratiti i direktor Konzorcija proizvođača Prosecca DOC g. Andrea Battistella. Na programu će se naći i četiri stručne radionice koje će voditi najpoznatiji hrvatski vinski bloger Nenad Trifunović Vinopija. Prvog sajma održat će se i gala večera pod nazivom „Prosecco & Dijamanti“. Glavne zvijezde ove ekskluzivne priče bit će, naravno, vrhunska pjenušava vina, a uvažene goste očekuje i stručno predavanje o dijamantima, kao i mogućnost isprobavanja dragocjenog nakita, za koje će se pobrinuti jedan od partnera večere – Zlatarna Rodić. Za dobru hidriranost tijekom oba sajamska dana, brine se Romerquelle, voda-partner sajma.

image
/Jamie Macgregor

Italija i Hrvatska susjedne su zemlje koje povezuju duga povijest gospodarske suradnje i snažne poslovne spone. Kada je riječ o proizvodnji, distribuciji i izvozu vina, brojke debelo pretežu u korist Talijana, svjetskih lidera na spomenutom području. Iako su popularni pjenušavci dobiveni od sorte glera u Hrvatskoj već dugo prisutni i vidljivi, prostora za tržišno širenje Prosecca DOC ima više nego dovoljno. Jedan od razloga koji navode na taj zaključak je opći porast popularnosti pjenušavih vina u Hrvatskoj kojem svjedočimo posljednjih nekoliko godina, kao i trend povećanja proizvodnje pjenušaca od strane domaćih vinara.

Na hrvatskom, ali i na ostalim tržištima, Prosecco DOC je zbog dobre cijene i stabilne kvalitete visoko kompetitivan u odnosu na druga pjenušava vina, poput, primjerice, francuskog šampanjca i španjolske cave. Nadamo se da će sajam Prosecco Days motivirati domaće vinare na udruženo tržišno djelovanje, a zatim i na zaštitu i brandiranje domaćih pjenušavih vina – o čemu uistinu mnogo možemo naučiti od Talijana.

U jednoj čaši pjenušca nalazi se navodno 33,3 milijuna mjehurića. Ovim putem pozivamo sve ljubitelje pjenušavaca da posjete sajam Prosecco Days 14. i 15. listopada i zajedno s nama provjere istinistost ove tvrdnje ?. Ulaznice su dostupne putem Entrio sustava, a dodatne informacije o sajmu potražite na facebook.com/Vinoljupci.

Program:

Dan 1, 14.10.2021., četvrtak

10.00 – 11.30 Stručno predavanje „Prosecco – prošlost, sadašnjost i budućnost“, Andrea Perkov, direktorica Talijansko hrvatske gospodarske komore (dvorana Frankopan)

12.00 – 12.30 Svečano otvorenje sajma uz nazočnost vice direktora Konzorcija za zaštitu imena Prosecco DOC, g. Andrea Battistella te NJ.E. g. Perafrancesca Sacca, veleposlanika republike Italija u Zagrebu (dvorana Ban Jelačić)

12.00 – 18.00 promenadno kušanje vina (dvorana Ban Jelačić)

14.30 – 15.30 Radionica „Proseco DOC – sve što vas zanima, a niste imali koga pitati“ (dvorana Frankopan)

16.30 – 18.00 Radionica „Prosecco DOC rose – jer volimo ružičasto“ Radionica „Prosecco BIO&Traditional – samo prirodno“ (dvorana Frankopan)

19.30 – 22.00 Prosecco&Dijamanti gala večera feat. Zlatarne Rodić (samo uz pozivnicu)

Dan 2, 15.10.2021., petak

12.00 – 18.00 promenadno kušanje vina (dvorana Ban Jelačić)

12.00 – 13.30 Radionica „Prosecco BIO&Traditional – samo prirodno“ (dvorana Frankopan)

14.30 – 16.00 Radionica „Prosecco DOC: od Brut Nature do Dry – detalji koji čine razliku“ (dvorana Frankopan)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 01:46