Može li išta odagnati dosadno zimsko sivilo i hladnoću koja se uvlači u svaku poru kao fina, topla, domaća spiza? U potrazi za onom vrhunske kvalitete, koja očara sva osjetila, uputili smo se na sjever Istre. Na pola puta između Buzeta i Motovuna, u prekrasnom suživotu s prirodom koja ga obgrljuje svojom raskoši, smjestio se restoran Old River.
Sam interijer, koji svojim skladnim i nenametljivim uređenjem pruža intimu, ali i osjećaj iznimne gostoljubivosti, nagoviješta raskoš jela koji vas očekuju. Pri samom ulazu pogled na toplinu kamina koji dominira prostorom, spojen s opojnim mirisom odrezaka koji se pripremaju pred gostima, doziva na kušanje i prepuštanje užicima ića i pića. Restoran ima i prekrasnu terasu koja gleda na obližnju šumu koja se spušta do samog korita rijeke Mirne, po kojoj je Old River i dobio ime.
Opčinjeni cjelokupnom atmosferom prepustili smo se dražima ponude. A ponuda je uistinu izuzetna. Počevši od vrhunskog, domaćeg istarskog pršuta, kojega nabavljaju u neposrednoj blizini, na susjednim obiteljskim gospodarstvima koja još uvijek njeguju autohtoni način proizvodnje. Pršut iz Old Rivera prvoklasna je gastronomska delicija, ima veličanstvenu punoću okusa, specifičnu slatkoću prilikom kušanja i topivost koju dodatno naglašava topli domaći kruh s kojim se pršut besprijekorno sljubljuje.
Tu je i fantastična istarska maneštra od stupaniga turkina odnosno dugo tučenog bijelog kukuruza, a u ponudi je i raritet među restoranima, gusta juha od češnjaka s mladim izdancima koje u Istri nazivaju paski, a koja svojim mirisom i izuzetnim bogatstvom okusa, te prekrasno servirana u keramičke lončiće pruža osjećaj topline i spokoja. Od toplih predjela tu su netom izrađene istarske tjestenine fuži, pljukanci, tagliatelle, ravioli i njoki te podatne, bogate fritaje, naravno sve obogaćeno bijelim i crnim tartufima, vrganjima ili domaćom skutom i pršutom.
U ponudi su i nezaobilazna jela od boškarina: carpaccio nevjerojatno raskošnog okusa, šugo odnosno gulaš s domaćom tjesteninom ili boškarin u teći “capell del prette” u moćnom umaku od terana. Tu su i izuzetno kvalitetni komadi odležanog mesa bifteka, ramsteka, tomahawka, T-bonea ili fiorentine, koji će kuhar pripremiti pred vama, na žaru kamina koji će meso obogatiti karakterističnim okusom vatre i dima. A ponudu zaokružuju i sjajni deserti među kojima se svojom punoćom okusa i poetičnom finoćom ističu torta od maka, krostata od jabuka, tart od limuna te panna cotta od domaćeg kozjeg mlijeka prelivena medom i začinjena bijelim tartufima.
Sve namirnice koje se koriste u kuhinji Old Rivera nabavljene su u krugu od 30 kilometara. Lokalni proizvodi, ekološki uzgojeno povrće, meso goveda koje pase na travnjacima, brašno iz obližnjeg mlina, svježi bijeli i crni tartufi garancija su unikatnog doživljaja istarske kuhinje kojoj dodatni užitak pružaju ponajbolja istarska vina i pjenušci poput Claija, Pinguentuma, Ipše, Tomaza, Agrolagune, Aurine rakije i ginovi ili Bruman i San servolo craft piva.
Restoran Old River savršeno je mjesto za bijeg iz gradske vreve i užurbanog života. A može biti i idealno mjesto za ispraćaj stare i doček Nove godine. Uz finu, prvoklasnu kuhinju, vrhunsku vinsku kartu te DJ-a, budite sigurni da ćete u potpunosti uživati i razmaziti sva svoja osjetila.
Zadovoljstvo boravka možete i produžiti jer u okviru restorana nude i novouređene sobe. Požurite i rezervirajte svoj stol na vrijeme na tel. +385 91 1662 111, na mail [email protected] ili na njihovom facebook i instagram profilu, neovisno je li Old River odredište vašeg novogodišnjeg slavlja ili utočište u bijegu od zimskog sivila.
Nas je ovaj prekrasan obiteljski restoran u potpunosti osvojio i zasigurno mu se uskoro vraćamo. Za nezaboravljiv okus i doživljaj Istre preporučamo vam Old River!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....