Ako postoji piće koje nas svake zime trenutačno prebaci u blagdansko raspoloženje, onda je to kuhani gin. Mirisan, topao i pun začina, savršen je suputnik adventskih šetnji i večeri provedenih na hladnom zraku.
Upravo takav, onaj koji se pamti i kojem se uvijek vraćamo, ove sezone pijemo na Fooling Aroundu na Oleander terasi hotela Esplanade, a dobra je vijest da ga vrlo lako možete napraviti i kod kuće.
Kuhani gin s jabukom i začinima
Trebat će vam (za 4–6 šalica):
500 ml kvalitetnog suhog gina
750 ml mutnog soka od jabuke (ili svježeg, nezaslađenog)
1 velika jabuka (po mogućnosti granny smith ili zlatni delišes)
2 do 3 žlice meda ili smeđeg šećera (po ukusu)
1 štapić cimeta
3 do 4 klinčića
1 zvjezdasti anis
komadić svježeg đumbira (2 do 3 cm), lagano zgnječen
korica 1 naranče
sok ½ limuna
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žlica jabučnog koncentrata ili jabučnog sirupa (opcionalno)
Priprema:
U loncu zagrijte sok od jabuke na srednje laganoj vatri. Dodajte narezanu jabuku (s korom), cimet, klinčiće, anis, đumbir, koricu naranče i vaniliju. Pustite da lagano kuha 15 do 20 minuta, bez vrenja, cilj je da se okusi povežu i zgusnu.
Umiješajte med ili šećer te jabučni koncentrat. Probajte, treba biti bogato, malo gušće i intenzivnije nego što želite finalni okus. Smanjite vatru na minimum i dodajte gin. Nikako ne smije zakuhati, samo ga zagrijte 5 minuta da se spoji s aromama.
Dodajte sok limuna, promiješajte i probajte. Po potrebi dodajte još malo meda ili limuna. Možete procijediti začine ili ostaviti sve unutra za još jači okus.
Poslužite vruće, i po želji ukrasite štapićima cimeta ili sušenaom narančom.
Podsjetimo na Oleander terasi hotela Esplanade, u srijedu 26. studenoga otvorio se Fooling Around koji donosi after work druženja, vrhunsku gastronomiju, koktele s potpisom i glazbeni program zbog kojeg ćete ovih blagdana zaboraviti na klasične kućice. Ove godine koncept je "blagdanski Orient Express" s deset vagona, a svaki vagon spaja jedan restoran i jedan bar. Naglasak je na bistro kuhinji, kreativnim mladim chefovima te puno veganske i gluten-free ponude.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....