Topao, gust i aromatičan

Advent u čaši: kako napraviti savršeni kuhani gin s jabukom i začinima kod kuće

Kuhani gin - mirisan, pun začina i savršen suputnik adventskih šetnji i večeri provedenih na hladnom zraku

Ako postoji piće koje nas svake zime trenutačno prebaci u blagdansko raspoloženje, onda je to kuhani gin. Mirisan, topao i pun začina, savršen je suputnik adventskih šetnji i večeri provedenih na hladnom zraku.

SVI PRIČAJU O HRANI NA OVOGODIŠNJEM ADVENTU, NAPRAVILI SMO VELIKI VODIČ KROZ PONUDU NA FULIRANJU I FOOLING AROUND

Upravo takav, onaj koji se pamti i kojem se uvijek vraćamo, ove sezone pijemo na Fooling Aroundu na Oleander terasi hotela Esplanade, a dobra je vijest da ga vrlo lako možete napraviti i kod kuće.

image
Olga Buntovskih/Getty Images

Kuhani gin s jabukom i začinima

Trebat će vam (za 4–6 šalica):

500 ml kvalitetnog suhog gina

750 ml mutnog soka od jabuke (ili svježeg, nezaslađenog)

1 velika jabuka (po mogućnosti granny smith ili zlatni delišes)

2 do 3 žlice meda ili smeđeg šećera (po ukusu)

1 štapić cimeta

3 do 4 klinčića

1 zvjezdasti anis

komadić svježeg đumbira (2 do 3 cm), lagano zgnječen

korica 1 naranče

sok ½ limuna

1 žličica ekstrakta vanilije

1 žlica jabučnog koncentrata ili jabučnog sirupa (opcionalno)

Priprema:

U loncu zagrijte sok od jabuke na srednje laganoj vatri. Dodajte narezanu jabuku (s korom), cimet, klinčiće, anis, đumbir, koricu naranče i vaniliju. Pustite da lagano kuha 15 do 20 minuta, bez vrenja, cilj je da se okusi povežu i zgusnu.

Umiješajte med ili šećer te jabučni koncentrat. Probajte, treba biti bogato, malo gušće i intenzivnije nego što želite finalni okus. Smanjite vatru na minimum i dodajte gin. Nikako ne smije zakuhati, samo ga zagrijte 5 minuta da se spoji s aromama.

Dodajte sok limuna, promiješajte i probajte. Po potrebi dodajte još malo meda ili limuna. Možete procijediti začine ili ostaviti sve unutra za još jači okus.

Poslužite vruće, i po želji ukrasite štapićima cimeta ili sušenaom narančom.

image
Ugur Karakoc/Getty Images/istockphoto

Podsjetimo na Oleander terasi hotela Esplanade, u srijedu 26. studenoga otvorio se Fooling Around koji donosi after work druženja, vrhunsku gastronomiju, koktele s potpisom i glazbeni program zbog kojeg ćete ovih blagdana zaboraviti na klasične kućice. Ove godine koncept je "blagdanski Orient Express" s deset vagona, a svaki vagon spaja jedan restoran i jedan bar. Naglasak je na bistro kuhinji, kreativnim mladim chefovima te puno veganske i gluten-free ponude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2025 14:42