Ovogodišnji Advent, ako je suditi po ponudi koja je ovih dana predstavljana, izgleda više nego obećavajuće. Poznata imena, klasici za one koji uvijek biraju poznato, ali i malo drugačije kombinacije za one koji vole eksperimentirati, restorani i brendovi koje volimo, sve to moći će se uskoro doživjeti na dvije lokacije u centru grada - na Trgu Josipa Jurja Strossmayera i na platou hotela Esplanade. Kako informacije ne biste tražili na sve strane, napravili smo veliki vodič za Fuliranje i Fooling Around, koji možete pronaći u nastavku.
ŠTO SE SPREMA NA FULIRANJU?
Jedna od omiljenih zagrebačkih adventskih manifestacija, Fuliranje, ove zime na Trg Josipa Jurja Strossmayera, kako najavljuju organizatori, donosi temu Priroda i društvo, inspiriranu brigom o okolišu, znatiželjom i kreativnošću i kažu da je u pitanju najangažiranije, najkreativnije i najrazigranije Fuliranje u posljednjih 13 godina.
"U spoju tradicije i suvremenog, Strossmayerov trg pretvorit će se u šarmantnu učionicu pod otvorenim nebom, obogaćenu originalnim instalacijama i posebnim Fuliranje Nature i History Trailom koji kroz priče o Strossmayeru, Lenuciju, Bolléu i ostalim velikanima otkriva povijest Zagreba na nov, zabavan način. Fuliranje ostaje i gastronomski vrhunac Adventa", dodaju.
Kao i obično, najzanimljivija je ponuda hrane, pa tako saznajemo da će se na 16 kućica nuditi jela restorana i ugostitelja Noel*, Dante Tapas & More, Pastamisee, Gdje je Jura by Klepić Juraj, Strikoman‘s Bistro, SpudBud, Buncek, Picnic Mingle&Fun, chef Mario Mihelj, Institut za kobasice by Mate Janković, Mama Zakucava, Chefs burger by Ivan Pažanin, Pizza Social Club, Brûlée Bar, GingleBells i Rakijarnica.
VEĆ SAD HIT SU PASTRAMI SENDVIČ I MEKO PECIVO SA SVINJETINOM
Na predstavljanju ponude koje je održano ovih dana, veliku pozornost privukao je Picnic Mingle & Fun Pastrami, sendvič s tanko rezanim sušenim i dimljenim goveđim prsima u koji dodaju i topljeni sir, dinstani kiseli kupus i dimljenu majonezu, a sve poslužuju u Boogiejevom sourdough kruhu.
Dante Tapas & More nudi Baošticadu, odnosno dalmatinsku pašticadu u bao pecivu, a u ponudi će imati i Croquetas de Jamon (krokete s jamon pršutom), Señor spicy kobasicu s umakom i pečenim kukuruzom u somunu, Patatas Bravas te Christmas Sangriu.
Kućica Buncek, iza koje stoji entuzijastična ekipa koja živi festivale i voli hranu bez pretenzija, nudit će buncek u četiri svjetske interpretacije - u panuozzo pecivu u ponudi će biti klasični hrvatski buncek sa zeljem i hren umakom, zatim korejski s kimchijem, američki Bacon Jam s iceberg salatom, rajčicom i kiselim krastavcima, te talijanski Don Prasco s kombinacijom dijonnaise umaka, domaćeg bunceka, salse verde, s jabuka–komorač–rikola salatom te pesto rosso umakom.
Noel* će ove godine na na Fuliranju nuditi jela u funky-blagdanskom formatu. Tu je PigRoll (brioche pecivo, pečena svinjetina, domaća turšija, majoneza mladog luka, ketchup karamelizirane jabuke), Purica 2.0 (naan kruh, pečena purica, aioli, gel od šipka, hrskavi luk), krpice sa zeljem na malo drugačiji način (tacosi, dimljeni buncek, slatki kupus, salsa od pečene paprike, čvarci, kiselo vrhnje), te Buča (prženi hokkaido, miso majoneza, ukiseljene jabuke, chilli ulje i bučine sjemenke).
VIRALNI HIT I POZNATI CHEFOVI
Vodički Strikoman`s Bistro ove godine prvi put stiže na zagrebački Advent i na Fuliranje donosi street-food zalogaje poput tuna gulaša, sočni porchetta sendvič, Strikin beef tartar te Octo-Dog, hobotnicu u hrskavoj tempuri posluženu u hot-dog pecivu.
Tu je i Spud Bud, koji će pored svojih hitova ponuditi i dva prigodna jela - sekeli gulaš te trgani buncek s dinstanim zeljem i hren umakom.
Kućica Pastamisee i ove godine priprema svježu tjesteninu u kolutovima Grana Padano sira. Uz dva klasika, talijanski Cacio e pepe i tjesteninu sa svježe naribanim tartufima, predstavljaju i treću pastu - Bolognese.
Chef Mario Mihelj predstavit će se šiševima, među kojima se nalazi i onaj s n‘dujom, talijanskom mekom, ljutkastom kobasicom.
Novitet je i kućica Mama zakucava. Ova mama, kažu, rastura u kuhinji i za Fuliranje je zakucala s tri jela izvan svake lige - punjenom pohanom paprikom, lovačkim gulašom od vepra i srne u bao bunsu i domaćim knedlima s džemom od šljiva u tajnom umaku.
Pizza Social Club dolazi s pizzom Calzone s porilukom i pizzu N‘duja, a Institut za kobasice by Mate Janković s, među ostalim, hot dogovima s kranjskom kobasicom. Pažaninov Chef‘s burger, kao i uvijek, nudit će već svoje poznate klasike kao što je Crispy kapula burger.
Među novitetima je i kućica Brûlée Bar iz kojeg najavljuju spoj slatkiša, kreme i vatra, a Juraj Klepić će opet na kućici Gdje je Jura nuditi hit slastice, među kojima i viralnu Matilda tortu.
Zanimljivo je dodati i da će Fuliranje tijekom ovih blagdana u suradnji s platformom Crumbs svakodnevno tijekom izdvajati 15 porcija hrane, aktivno sudjelujući u smanjenju bacanja hrane i poticanju održivih navika, te omogućiti dostupnost kvalitetne hrane svima po značajno povoljnijim cijenama. Štićenici Udruge UNUO će imati prilike kuhati sa chefom Temšićem na Noel* kućici, a prihod će pomoći radu Udruge koja kroz umjetnost gastronomije osnažuje osobe s invaliditetom, djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djecu i mlade u ranjivim situacijama. Svake subote održavat će se program Ladies First u sklopu kojeg nastupaju žene DJ-i i zbor Sve za nju. Zajedno će na Fuliranju senzibilizirati javnost o prevenciji i borbi protiv malignih oboljenja žena u suradnji s udrugom Sve za nju za koju će se prikupljati donacije. I to je samo dio programa koji se ove godine sprema na Fuliranju. Zvuči uzbudljivo!
FOOLING AROUND KOD ESPLANADE ZA ŠMEKERE
Dok je Fuliranje već poznati, totalno opušteni koncept, Fooling Around ove godine donosi nešto novo. Naime, u sklopu predstavljanja ovogodišnje ponude, predstavljen je i novi bistro koncept, koji donosi ležernu, ali promišljenu kuhinju s naglaskom na kvalitetne namirnice i kreativne kombinacije okusa, kako su to objasnili organizatori.. Ovogodišnje izdanje spaja popularne kreacije mladih talenata bistro scene s klasicima već poznatih chefova.
Poseban fokus je i na bogatoj gluten-free i veganskoj ponudi, a osim okupljanja kreativnih barova i miksologa, najavljena su i gostovanja barova iz Zadra, Hvara i Beograda. Oleander terasa ove će godine ugostiti i dva odlična klupska programa na sceni - RNB Confusion i FRKU - uz latino plesne radionice te vikend bubbly bruncheve.
NEOBIČNI KOKTELI I KLASICI U NOVOJ FORMI
Ponuda hrane je, naravno, prilično uzbudljiva, pa će se tako nuditi losos štapići i kroketi od pršuta chefice Ane Grgić Tomić, uz slavne Esplanadine štrukle te čokoladni mousse sa začinima koji za kućicu-vagon Esplanade potpisuje Mirjana Špoljar, glavna slastičarka. Uz njih, Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bar, predvođen Vjenceslavom Madićem nudit će i nekoliko zimskih koktela. Ovogodišnja zvijezda među koktelima je The Štrukli Affair, napitak koji spaja liker od jogurta i slanu karamelu, svježi sok od kruške i dašak gina, uz hrskavi parmezan-disk, stvarajući toplu i baršunastu kombinaciju inspiriranu slavnim Esplanadinim štruklima.Za egzotičnu notu tu je Esplanade Punch, koji u toploj tropsko-zimskoj harmoniji donosi arome kokosa, banane, jabuke i cimeta.
Nakon lanjske premijere na Fooling Aroundu, Noel* i ove zime predstavlja svoj jelovnik u funky blagdanskom formatu. Chef Ivan Temšić donosi tradicionalne namirnice u neočekivanim tehnikama i formatima, uz toplo-hladne koktele vrsnih Noel* barmena. Nudit će tako krokete s dimljenim buncekom, kiselim zeljem, domaćom turšijom, majonezom mladog luka i kiselim vrhnjem i arancine (pečena puretina, aioli, gel od šipka, chilli ulje) te porchetta burger (brioche pecivo, pečena svinjeća rolada, svježi sir, pečene paprike, med, muštarda).
Na Fooling Around predstavit će se i vagon Peti Kupe x Bora Winery. Na Oleander terasu stižu Toni Mortadella, Gianna Parmigiana i niz već poznatih sendviča temeljenih na talijanskim delikatesama. U ponudi će biti i dnevna jela poput Homemade Lasagne i Pinse Zagabria, a doživljaj će zaokružiti sljubljivanje s vinima i uljima vinarije Bora. Uz dobru glazbu, raspoloženje će, u ovom vagonu, dodatno podići i gostovanja poznatih restorana sa svojim specijalitetima.
VEGANSKA PONUDA I NOVA IMENA
Novitet na adventsku gastro scenu donosi i BioMania, koja će u ponudi imati isključivo veganska, organska i bezglutenska jela te bio vina. Od hrane, nudit će Sarma burek (rižin papir punjen kiselim kupusom, dimljenim tofuom i začinima), arancine s tartufima, BioMania Winter Soup (bogata juha od crvene leće, batata i mrkve s kokosovim mlijekom), Buća Burek, Red Curry Bowl te Arancino Sweet (riža s kokosom oblikovana u kuglicu, punjena kremom od lješnjaka i čokoladom, s hrskavom korom od gluten-free krušnih mrvica).
Premijerno se ove godine na Fooling Aroundu pojavljuje i Debeli Dabar u suradnji s Urania barom. Iza projekta stoji Otto Grundman. Nudit će Legendarnog piceka u pecivu koje imitira mlince, dovršenom na pilećoj masnoći i temeljcu. Pecivo je punjeno dimljenom trganom piletinom, lagano začinjeno crvenim kupusom, kimchi majonezom i hrskavim lukom. Na Fooling Aroundu će u ponudi biti i Kobaja s kiselim zeljem, u ravnoj lepinji umjesto hot dog peciva, namazanoj dimljenom majonezom, posluženoj s kiselim zeljem i hrskavim lukom. Za piće je zadužen tim Urania bara, koji donosi selekciju aktualnih koktela inspiriranih arhitekturom i kinematografijom. Koktel karta je osmišljena tako da spaja zabavne, vizualno i okusno slojevite koktele, uz dodatak toplog sezonskog napitka posebno kreiranog za ovu kućicu. Fokus je na craft izvedbi koja ostaje pristupačna i nepretenciozna.
KOKTELI + HRANA
Idući tandem čine SoHo Sushi i KOi Bar, koji zajedničkim nastupom donose eksploziju japanskih okusa i pića. Nudit će tako, primjerice, SoHo Handmade Shrimp Balls, Spicy Squid te klasik Chicken Karaage, a tu je i Sushi Christmas Box, s četiri vrste sushija idealnih za dijeljenje. Pratit će ih KOi Cocktail Bar cijenjenog barmena Marina Karinje. Njihova koktel karta, kako najavljuju, donosi pažljivo odmjerenu ravnotežu zimskih začina i dalekih aroma. Od hladnih koktela tu su Dark & Spicy s rumom i đumbirom te cvjetni Sakura Spritz, dok se za hrabrije nudi Spiced Daiquiri Shot sa zimskim začinima. Kada se temperatura spusti, KOi će grijati atmosferu toplim koktelima poput Hot & Spicy s tamnim rumom i maslacem, aromatične ‘kuhano vino‘ verzije Sakura Spritza ili Pimento Pear s viljamovkom, đumbirom i medom.
Melt i Ginglebells zajedno će, najavljuju, donijeti drugačiji vibe na Fooling Around kroz svoje kombinacije okusa i atmosfere. Melt će nuditi brunch i slatke kreacije, među kojima se nalazi i Christmas Crumble (topli crumble od jabuke s vanilijom i cimetom). Ginglebells će, pak, i ove godine osvajati toplim i hladnim koktelima, uključujući njihov kuhani gin i zimske verzije omiljenih napitaka.
Na Oleander terasu vraća se i Acrobat Svijet Vina, koji će kao ekskluzivni distributer KOBE proizvoda i ove zime hraniti brojne gladne. Posjetitelji će moći uživati u kobe steakovima, burgerima i pizzama s kobe mesom, kao i u biranim vinskim etiketama među kojima su Ornellaia, Billecart-Salmon, Philipponnat, Bastianich i Juve & Camps.
Kako kažu, nema Adventa bez kobasica, pa će se tako i ovdje nuditi one Instituta za kobasice Mate Jankovića.
GOSTOVANJA VRIJEDNA PAŽNJE
Centralna stanica ove godine donosi i niz zanimljivih noviteta u režiji barmena i miksologa Filipa Lipnika. Za Fooling Around najavljuje četiri vruće koktel-varijante koje će grijati u hladnim danima, dvije vruće čokolade s alkoholom za pravi blagdanski ugođaj te dva poznata klasika u twist izvedbi. Na centralnoj kućici gostovat će i Colona Bar iz Zadra, Kultura Bar iz Beograda, a s Hvara stiže Lola Bar. Usto, Centralna stanica će ugostiti i pastry chefa zaslužnog za lanjsku Dubai groznicu, Jurja Klepića iz Gdje je Jura x Mono by Klepić Juraj, koji će nuditi svoje slastice u formi realističnog voća.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....