Prava delikatesa

Ako još niste kušali brancin i oradu na ovaj način, ne znate koliko su te ribe zapravo dobre

Mislite li kako je oborita riba "rezervirana" isključivo za gradele, prevarili ste se. Ona možda jest jako fina kad je pripremljena na najjednostavniji način, ali tu mogućnosti s ovom iznimno kvalitetnom namirnicom ne staju.

Širenje kulture zdrave prehrane konzumacijom ribe nije jučerašnji hit, a na sreću nije ni trend. Postao je to za mnoge stil života, a posebno veseli da je tako, kako priliči zemlji na Mediteranu. Tome u prilog idu i nedavno objavljeni podaci Ministarstva poljoprivrede koji su pokazali kako je potrošnja proizvoda ribarstva i akvakulture per capita, odnosno po glavi stanovnika, u Hrvatskoj 2021. iznosila 22,90 kilograma, što je 18,6 posto više u odnosu na godinu ranije, kada je bila 19,30 kilograma. Posebno je to zanimljivo i zato što potvrđuje trend rasta konzumacije ribe i predstavlja zaista značajno povećanje, osobito u odnosu na 2018. godinu kada je potrošnja proizvoda ribarstva i akvakulture iznosila 18,06 kilograma po glavi stanovnika.

Imajući na umu kako je riječ o izrazito zdravoj namirnici, ali i poziciju te tradiciju ribarstva naše zemlje, očekivali bismo i da su spomenute brojke malo veće. Između ostalog, vrlo je vjerojatno tome tako i zbog neznanja i predrasuda koje imamo prema divljoj, odnosno uzgojnoj ribi. Naime, mnogi među nama ne znaju kako je uzgojna riba jednako kvalitetna kao i divlja te izuzetno bogata omega-3 masnim kiselinama, bjelančevinama, fosforom i vitaminom D. A velika većina ne zna i kako je uzgojna riba strogo kontroliranog podrijetla što znači da je provjerene zdravstvene ispravnosti.

image

Cromaris uzgajališta u skladu su s načelima ekološke proizvodnje te se nalaze na posebno odabranim lokacijama u Jadranskom moru

Cromaris Press

U Cromarisu su razvili i vlastitu recepturu riblje hrane prilagođenu pojedinoj vrsti ribe koja ne sadrži antibiotike i GMO sirovinu, a ribu uzgajaju na pomno odabranim lokacijama u Jadranskom moru pa garantiraju isključivo ribu besprijekorne svježine i vrhunskog nutritivnog sastava. Iz navedenog, dakle, možemo zaključiti kako zapravo nema nikakvog razloga da ribu ne jedemo češće, a pogotovo zato što izbor nije skučen. Baš naprotiv, u Cromarisu recimo nude očišćenu i svježe pakiranu organsku ribu - oradu i brancina, svježe i dimljene filete od brancina, orade i hame, kao i odreske od hame. Uostalom, najbolji dokaz kvalitete njihove uzgojne ribe jesu brojni certifikati koji potvrđuju sigurnost hrane, zaštitu okoliša i društvenu odgovornost. Naime, u prekrasnom krajoliku Jadranskoga mora, Cromaris uzgaja organsku ribu prema strogim ekološkim standardima, na temelju kojih je dobio europske certifikate za organsku proizvodnju: EU organic farming, AB i Bio Siegel. Proizvodnja organske ribe u Cromarisu se, između ostalog, temelji na hrani za ribu proizvedenoj u skladu s ekološkim standardima koja potječe iz održivih izvora.

Pored tolikog izbora ostaje vam jedino smisliti što ćete i kako pripremiti. No, ako ste mislili kako je oborita riba "rezervirana" isključivo za gradele, prevarili ste se. Ona možda jest jako fina kad je pripremljena na najjednostavniji način, ali tu mogućnosti s ovom iznimno kvalitetnom namirnicom ne staju.

image

Cromaris BIO asortiman

Cromaris Press

Brancin, koji slovi za jednu od najkvalitetnijih vrsta bijele ribe, možete iskoristiti za pravu delikatesu. Ovaj grabežljivac čvrste i robusne građe, izdužene i elegantne linije tijela, mekog i sočnog mesa blagog i nježnog okusa te odlično izbalansirane masnoće, jednostavno je savršen za tartar. S druge, pak, strane orada, jedna od najplemenitijih vrsta jadranske bijele ribe poznata i kao “Kraljica mora”, otkrit će vam sve svoje čari u jelu koje do sad možda još niste kušali. Ukusnog i mekanog mesa te zaokruženog okusa prirodne slatkoće ova će vas riba zauvijek "kupiti" u namazu.

Oba recepta u nastavku su zapravo vrlo jednostavna ako znate ispravno očistiti i filetirati ribu. Sve drugo usvojit ćete već nakon prve pripreme. Jedino što zahtijeva umijeće je balansiranje okusima, ali tu će vam najbolji pokazatelj biti vaše nepce. Dobar vam tek!

Kako očistiti i filetirati ribu

  1. Prvo i osnovno pravilo je - imajte oštar nož!
  2. Ribu operite, a zatim joj odstranite ljuske povlačeći tupi dio nož ili alatku za uklanjanje ljuski u smjeru suprotnom od rasta ljuski (od repa prema glavi).
  3. Uzmite ribu u ruke trbuhom prema gore, zarežite je kroz rupicu po sredini te joj brzim pokretom noža prerežite utrobu u smjeru prema glavi. Izvadite joj utrobu i crnu opnu na stijenkama te škrge.
  4. Sada ribu dobro isperite pod mlazom vode.
  5. Za filetiranje, očišćenu i opranu ribu posušite papirnatim ubrusom. Da biste izrezali filete krenite od glave prema repu tako da zarežete ribu uz središnju peraju na leđima. Priljubite nož čim više uz kost.
  6. Kad dobijete prvi filet, drugi napravite na isti način, ali u suprotnom smjeru - od repa prema glavi.
  7. Filete sada položite na dasku i pincetom izvadite sve kosti.

SAVJET VIŠE! Glavu i kosti ribe nikako nemojte baciti. Pripremite od njih riblji temeljac ili riblju juhu za koju će vam još trebati polovica domaćeg nešpricanog limuna, glavica luka, korjenasto povrće, maslinovo ulje i voda.

image
Cromaris Press

Ramen s brancinom

Po receptu Tatjane Pastuović Klaić

Sastojci:

  • 3 komada (130 g) Cromaris skin filet brancina
  • 5 komada mladog luka
  • 4 režnja češnjaka
  • svježi đumbir
  • svježe ljute papričice
  • 1,5 l ribljeg temeljca
  • 30 ml soja umaka
  • 10 ml mirina
  • 20 ml umaka od kamenica
  • 150 g šampinjona
  • 150 g ramen rezanaca
  • 150 g mrkve
  • 2 jaja
  • 1 žličica sjemenki sezama
  • 2-3 žlice ulja

Priprema:

Nasjeckajte mladi luk, đumbir, češnjak i ljute papričice. U posudi zagrijte ulje, dodajte nasjeckano povrće i kratko pržite, uz miješanje. Dodajte riblji temeljac, soja umak, mirin i umak od kamenica pa kuhajte 10-15 minuta.

Za to vrijeme mrkvu očistite i nasjeckajte na tanke trakice a šampinjone na ploške. Filete brancina narežite na manje komade.

Tjesteninu za ramen skuhajte do pola (2-3 minute) pa procijedite.

U juhu dodajte pripremljene šampinjone, mrkvu, komade brancina i tjesteninu.

Sve skupa kuhajte još par minuta na laganoj vatri. Jaja stavite u ključalu posoljenu vodu i kuhajte ih 6-7 minuta, zatim ohladite pod mlazom vode, pa ih ogulite i prerežite na pola.

Poslužite ramen uz meko kuhana jaja i pospite sjemenkama sezama.

image
Cromaris Press

Soba noodles salata s oradom

Po receptu Tatjane Pastuović Klaić

Sastojci:

  • 3 komada (130 g) Cromaris skin fileta orade
  • ulje
  • sol
  • 150 g mrkve
  • 150 g edamame mahuna (soje)
  • ukiseljeni daikon
  • ukiseljeni ljubičasti luk
  • 1 nasjeckani mladi luk
  • crni sezam
  • malo soka limete i soja umaka
  • 250 g soba noodlesa

Za marinadu:

  • 40 ml soja umaka
  • 2 režnja češnjaka, naribana
  • 1 žličica đumbira, naribanog
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 20 ml mirina

Priprema:

U zdjelicu stavite sve sastojke za marinadu i dobro promiješajte pa prelijte po filetima orade. Ostavite ribu da se marinira barem 15 minuta. Soba rezance stavite u kipuću vodu i kuhajte 4-5 minuta, zatim ocijedite i lagano isperite pod mladom vode.

Mrkvu očistite i narežite na tanke trakice.

Mariniranu ribu stavite u lim obložen papirom za pečenje. Prelijte filete s malo ulja, posolite i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 5-7 minuta, zatim ribu izvadite iz pećnice, pažljivo preokrenite, prelijte marinadom i vratite u pećnicu. Pecite još 5-7 minuta s druge strane. Riba treba dobiti tamniju boju, biti fino glazirana, sjajna i ljepljiva. Dok se riba peče, edamame mahune kuhajte 5 minuta, procijedite i očistite. Avokado prerežite na pola, očistite i narežite.

U veću zdjelu stavite soba rezance, dodajte pripremljenu mrkvu, avokado, zelena zrna soje, ukiseljeni daikon i ljubičasti luk, sve po želji prelijte s malo soka limete i soja umaka, dodajte pripremljene komade orade, pospite mladim lukom i crnim sezamom pa poslužite.

Više provjereno dobrih recepata s Cromaris ribom možete pronaći ovdje.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke Cromaris.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:14