RUČAK USRED TJEDNA

Ako vam je dosadio pileći file, napravite ga s aromatiziranim maslacem, ostat će sočan i ukusan

 Berislava Picek/Cropix/
Pileći file ovog puta naša je Slavica Šagolj priprema na nešto drugačiji način

Trebat će vam:

400 g pilećeg filea s kožom

2 veće glavice luka

sol

papar

50 ml maslinova ulja

250 g mahuna

50 g maslaca

Za aromatizirani maslac:

50 g maslaca

2 češnja češnjaka

đumbir

korica limuna

sol

svježi vlasac

Za umak:

50 ml bijelog vina

150 ml pilećeg temeljca

žlica gustina

žličica džema od brusnica

Priprema:

Bijelo meso posolite sa svih strana te pustite sa strane. U posudu stavite omekšali maslac, protisnuti češnjak, prstohvat naribanog đumbira i limunove korice. Sve dobro promiješajte. Dodajte prstohvat soli i žlicu svježe nasjeckanog svježeg vlasca. Laganim pokretima prstiju odvojite kožu od mesa, no pazite da vam koža ne pukne. Malom žlicom ugurajte aromatizirani maslac ispod kože pazeći da bude u ravnomjernom sloju. Meso prebacite u posudu za pečenje. Oko mesa rasporedite na veće komade narezan luk. Sve sastojke malo premažite uljem, dodajte oko 100 ml pilećeg temeljca i stavite peći na 175°C. Meso pecite oko 45 minuta. Nekoliko puta tijekom pečenja meso podlijte sokom od pečenja. Prilikom pečenja maslac koji je ispod kože lagano će se topiti, aromatizirati meso, ali ga učiniti i sočnijim. Pečeno meso iz posude za pečenje prebacite na pladanj. Luk koji se karamelizirao stavite u zdjelicu. U posudu u kojoj se peklo meso i luk ulijte vino i temeljac i pustite da lagano prokuha. Dodajte džem i gustin. Sve promiješajte te kuhajte par minuta dok se umak ne sjedini. Mahune kratko blanširajte u posoljenoj vodi. Kuhane stavite kratko na zagrijani maslac i tostirajte. Uz meso i mahune poslužite karamelizirani luk i umak od pečenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:31