NEŠTO DRUGAČIJE

Ako vam treba ideja za jednostavan, a baš dobar ručak usred tjedna, ovaj recept za piletinu u umaku bit će odlična ideja

Umjesto tjestenine i riže, ovog puta s gustim umakom od piletine poslužite proso...

Kada vam dosade već tisuću puta isprobana i ponovljena jela, vrijeme je da u tjedni meni uvedete nešto drugačije. Piletina začinjena malo drugačijom kombinacijom začina, koja uključuje đumbir, kurkumu i cimet, a za one koji vole ljuto i malo čilija, odlično će se slagati s kuhanim prosom.

Također, proso će biti lijepo osvježenje kada su u pitanju prilozi, umjesto već uobičajene riže ili tjestenine. Dakle, u pitanju je prilično jednostavna, a drugačija kombinacija koju vrlo lako za ručak možete pripremiti već danas. Recept Slavice Šagolj za piletinu u umaku s prosom potražite u nastavku.

image
Berislava Picek/Cropix

PILETINA U UMAKU S PROSOM

Trebat će vam:
700 g pilećeg filea
3 žlice maslinova ulja
3 češnja češnjaka
đumbir svježe naribani
1 žlica svježih listova timijana
1 žličica mljevene kurkume
1 žličica mljevenog cimeta
1 žličica mljevene dimljene crvene paprike
prstohvat pahuljica čilija
svježe mljeveni papar
sol
800 g konzervirane sjeckane rajčice
150 ml pilećeg temeljca
2 žlice meda
korica jednog limuna
2 šake svježe nasjeckanog korijandera
300 g prosa
Priprema:
Maslinovo ulje ulijte u veliku duboku tavu i zagrijte. Luk sitno nasjeckajte i lagano dinstajte. Kada luk omekša, dodajte protisnuti češnjak, naribani đumbir, listove timijana, mljevenu kurkumu, cimet, dimljenu papriku i čili pahuljice pa pirjajte nekoliko minuta, dok začini ne zamirišu. Sada dodajte nasjeckanu piletinu i malo soli. Miješajte meso dok ne bude dobro obloženo začinima. Meso kratko ispržite. Mesu dodajte nasjeckanu rajčicu, temeljac i med. Lagano pirjajte dok meso ne omekša. Pri kraju umiješajte koricu limuna i nasjeckani korijander. Jelo poslužite s prosom koji ste pripremili prema uputama na pakiranju. Prilikom serviranja jelu možete dodati koju kap maslinovog ulja.

image
Berislava Picek/Cropix/Vesna Veselić/

U novom broju magazina, koji je sada na kioscima, pozabavili smo se fermentacijom, ali i brojnim drugim temama. Prepun je recepata, dobrih priča, savjeta i preporuka. Također, magazin Dobra hrana od sada dostupan i putem Hanza Media webshopa. Jednostavno, brzo i praktično, naručite svoj omiljeni magazin i preuzmite u odabranom paketomatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 17:56