NEDJELJNA SLASTICA

Ako volite kombinaciju kave i čokolade, ovu sočnu i kremastu ombre tortu morate probati

 Berislava Picek/Cropix
Recept za ovu tortu s nama je podijelila Slavica Šagolj, a zahvaljujući detaljnim uputama, priprema se uopće ne čini kompliciranom

Za biskvit:

220 g omekšalog maslaca
200 g šećera u prahu
220 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 žličica sode bikarbone
4 velika jaja
3 žlice mlijeka
pola mahune vanilije

Dodatak za drugu i treću koru:

1 žlica instant espresso praha

Dodatak za četvrtu koru:

1 žlica kakaa u prahu

Sirup za biskvit:

1 žlica instant espresso praha
50 g šećera u prahu
120 ml vode

Za kremu:

700 g sira mascarpone
200 g krem sira
100 g šećera u prahu
pola mahune vanilije

Dodatak drugom dijelu kreme:

1 žlica espresso praha

Dodatak trećem dijelu kreme:

30 g otopljene tamne čokolade od 70% kakaa

Priprema:

U velikoj posudi miksajte omekšali maslac i šećer u prahu dok smjesa ne postane glatka. Dodajte jedno po jedno jaje. Zatim mikserom umiješajte sjemenke vanilije i mlijeko. Dodajte suhe sastojke i sve sjedinite. Smjesu podijelite na četiri jednaka dijela, najbolje preciznim vaganjem.

Prvi, odnosno bazni dio ostaje bez dodataka i možete ga odmah staviti peći u okrugli kalup promjera 17 centimetara kojem ste dno obložili papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva.

U drugi i treći biskvit dodajte žličicu espressa u prahu. U četvrti dio dodajte žlicu kakaa u prahu. Ispecite sve biskvite i pustite da se ohlade.

Pripremite sirup za biskvit. U manju posudu stavite vodu, šećer i instant espresso prah, promiješajte i zagrijte na laganoj vatri. Ohladite.

Mascarpone, šećer u prahu, krem sir i mahunu vanilije za osnovnu kremu stavite u posudu i dobro izmiješajte. Kremu podijelite na tri jednaka dijela. Jednu ostavite s izvornim sastojcima, u drugu dodajte žlicu espressa u prahu, a u treću tamnu čokoladu otopljenu na pari.

Na dno pladnja stavite tamni biskvit s kakaom u prahu, namočite ga s nekoliko žlica sirupa od kave, a zatim ga premažite kremom s dodatkom čokolade. Stavite biskvit s dodatkom instant praha, namočite sirupom od kave te nanesite kremu s dodatkom instant espresso praha. Treći biskvit je također onaj s kavom, pa ponovite postupak. Na vrh ide žuti, osnovni biskvit. Tortu prije finalnog završavanja stavite u hladnjak na 15 do 20 minuta da se malo stisne.

Završno ukrašavanje započnite kremom s dodatkom čokolade od dna torte. Nanesite na jednu trećinu. Zatim na drugu trećinu nanesite kremu s dodatkom espressa u prahu i na treću trećinu i vrh torte nanesite osnovnu bijelu kremu. Izravnajte slastičarskom lopaticom ili širokim nožem. Stavite u hladnjak da se ohladi prije posluživanja.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:56