Ovaj slojeviti kolač spaja sve ono što volimo kod sirovih deserata - puni okus, svježe sastojke i teksturu koja se topi u ustima. Marcipan od badema i datulja daje čvrstu, ali nježnu podlogu, dok voćni sloj od brusnica i malina unosi blagu kiselkastu notu koja savršeno uravnotežuje kremastu završnicu s mirisom i okusom limuna. Iako izgleda složeno, priprema je jednostavna ako se prati redoslijed, a rezultat je kolač koji će vas sigurno iznenaditi i okusom i teksturom.
Podsjetimo, prije nekoliko godina Amika Tomčić je počela za svoj gušt pripremati kolače koji se ne peku. Recepti su bili vrlo traženi, a danas ih se može naći na njenom blogu Rawlada - sirove slastice. Prenosimo vam recept koji nam je svojevremeno ustupila kako biste u njemu pronašli slasno osvježenje ovih vrućih ljetnih dana.
BRUCE(nica) LEE(moon)
Trebat će vam:
ZA MARCIPAN:
- 300 g oguljenih badema (može i neoguljenih)
- 135 g datulja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 prstohvat soli
ZA NAMAZ OD BRUSNICA:
- 200 g suhih brusnica bez šećera (ili zaslađene jabučnim sokom)
- 100 g malina
- 2 žlice agava sirupa
- 1 žlica ulja od kokosa
ZA KREMU OD LIMUNA:
- 180 g indijskih oraščića
- 120 ml mlijeka od kokosa
- 60 ml kokosova ulja
- 60 ml javorova sirupa
- 30 ml soka od limuna
- ½ žličice ribane limunove korice
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ½ žličice soli
Priprema:
Sve sastojke za marcipan miksajte u sjeckalici do glatke smjese. Polovicu utisnite u posudu 20x20 cm i stavite u zamrzivač. Drugu polovicu smjese ostavite na sobnoj temperaturi. Sve sastojke za namaz od brusnica blendajte u blenderu tako da ostanu vidljivi komadići voća. Polovicu namaza premažite po marcipanu i vratite u zamrzivač. Drugu polovicu ostavite na sobnoj temperaturi. U jaki blender najprije stavite sve tekuće sastojke za kremu od limuna pa dodajte suhe te blendajte do glatke kreme. Polovicu kreme prelijte preko brusnica i vratite u zamrzivač. Između dva papira za pečenje razvaljajte preostali marcipan na veličinu i oblik posude pa pažljivo stavite na kremu od limuna. Zatim premažite ostatkom namaza od brusnica i prelijte ostatkom kreme od limuna. Ostavite u zamrzivaču na par sati, najbolje preko noći. (Ovaj kolač jako brzo omekša na sobnoj temperaturi te ga je potrebno držati na hladnom, najbolje u zamrzivaču sve do posluživanja).
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....