Tako to Alexis kuha

Ako volite ljuto, tada će vas ovo jednostavno jelo s piletinom i jajima, naprosto oduševiti

Peruanac hrvatskog podrijetla, koji već dvije godine živi i radi u Zagrebu, samo za Dobru hranu otkriva jedan od omiljenih peruanski recepata

U magazinu Dobre hrane posvećenom etničkoj kuhinji jedan od sugovornika bio nam je i simpatični Alexis Samohod, Peruanac hrvatskih korijena, koji već dvije godine živi u Zagrebu i radi u odjelu ljudskih resursa jedne IT tvrtke.

Kao i u mnogim koloniziranim zemljama svijeta, tako su se i u Peruu u Južnoj Americi tijekom povijesti miješale različite kulture i nacionalne kuhinje. Španjolska vladavina donijela je sa sobom elemente europske tradicije, kao i one brojnih robova koji su prisilno dovedeni u Peru, prvo iz Afrike, a zatim i iz Azije. Ne iznenađuje stoga što je u današnjoj peruanskoj kuhinji vidljiv značajan utjecaj azijske tradicije, od uporabe woka i umaka od soje do konzumiranja znatnih količina riže. Peru je i veliki proizvođač krumpira, a u njemu se uzgaja više od tri tisuće sorti. Štoviše, krumpir kao kultura dolazi iz Perua, odakle se proširio cijelim svijetom. Od začina, osim soli i papra, Peruanci vole koristiti korijander, kurkumu te puno ljute ají papričice.

Alexis nam je otkrio kako spaja neke od ovih namirnica u jednom od njegovih najdražih jela peruanske kuhinje.

image
Vedran Peteh/Cropix

AJÍ DE GALLINA

Trebat će vam:

1 komad pilećih prsa
1 glavica luka
100 g naribanog parmezana
4 ají amarillo čili papričice
4 režnja češnjaka
crni papar
kumin
2-3 žlice mlijeka
2 jaja tvrdo kuhana
4 brašnasta krumpira
2 šalice riže
4 masline
1 žličica biljnog ulja
sol po ukusu

image
Vedran Peteh/Cropix

Priprema:

Napunite lonac s dovoljno vode da pokrije pileća prsa i zakuhajte. Kuhajte piletinu oko 25 minuta na srednjoj vatri. Izvadite iz lonca i kada se dovoljno ohladi, narežite prsa. Stavite na stranu.

Papričice ají amarillo prerežite na pola i izvadite im zadebljanja i sjemenke. Držeći ih hvataljkom, pecite paprike izravno na jakoj vatri dok kožica ne bude pečena i ne pocrni u dijelovima. Paprike operite i očistite od kožice pa grubo nasjeckajte.

U tavi zagrijte malo biljnog ulja i lagano popržite ají papriku, nasjeckani luk i češnjak. Prebacite smjesu u blender i izmiksajte. Sadržaj blendera izlijte u tavu i dodajte narezana prsa. Dobro promiješajte i kuhajte dok ne dobijete pravu gustoću. Dodajte naribani parmezan i mlijeko neposredno prije nego ugasite vatru.

Krumpir skuhajte neoguljen u posoljenoj vodi i ostavite da se ohladi.

Skuhajte jaja i pustite da se ohlade.

Stavite na tanjure četiri velike kriške krumpira po porciji i dio riže te preko njih poslužite piletinu. Dodajte jednu ili dvije kriške kuhanog jaja i crne masline.

Savjet: Ako ne možete pronaći svježe aji papričice, možete ih zamijeniti aji pastom koju možete pronaći na internetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 19:25