PJAT PAŠTE

Ako želite izjaviti ljubav najjednostavniji način je da pripremite jednu od ovih pet tjestenina

 Marko Miščević/
Donosimo pet recepata za slasnu tjesteninu koji će vas osvojiti na prvu.

Tjestenina je namirnica s dugom tradicijom, koja je tijekom povijesti uspjela preživjeti sve testove vremena. Tjestenina je jednostavna i omiljena. Jednako dobro će "odraditi" brzi ručak, prenijeti emociju na romantičnoj večeri, poručiti "oprosti" nakon razmirica, zadovoljiti nasmijano društvo oko stola ili poslužiti kao nagrada klincima.

Tjestenina je svjetski fenomen, ali i globalni trend koji postoji posljednjih stotinjak godina. Prije pojave trenda, na čiju je globalizaciju snažno utjecala talijanska imigracija u SAD-u, tjestenina se proizvodila ručno, uglavnom za potrebe domaćinstava i gostionica, i to barem dvije tisuće godina. I radila se svježa, s jajima. Tjesteninu bez jaja donijela je tek industrija, razvoj strojeva, ali i pojava visokoproteinske durum pšenice tvrdog zrna, koja je k tome i dovoljno žuta, pa joj ni za izgled ne trebaju jaja.

Navodno se prva sušena tjestenina proizvodila na Siciliji. Suha tjestenina se radi od krupice durum pšenice i vode ili nekad i s jajima. Svježa tjestenina se radi uglavnom s bijelim brašnom i jajima, u Italiji se koristi bijelo brašno tip 00 za tjesteninu i jaja ili mješavina krupice durum pšenice i bijelog brašna s jajima. Rijetko se radi samo od krupice durum pšenice i jaja jer su ti zamjesi tvrdi i teški za izradu. Danas je, naravno, većina proizvedene tjestenine u svijetu sušena, većina nje je bez jaja, a svježa domaća tjestenina uglavnom je s jajima.

Najbolji program svježe tjestenine u Hrvatskoj razvio je Saša Frid, poznatiji pod imenom brenda Pasta Perica. Ako tražite dobru domaću tjesteninu potražite njihovu. Isprobali smo sve njihove varijante, a detaljnu priču o njima pročitajte ovdje. U nastavku donosimo recepte s tjesteninom nakon kojih ćete si postaviti pitanje zašto ih niste prije pronašli.

Pa krenimo!

Šalša s tunom na mlincima

image
Berisalava Picek/

Fettucine alfredo

image
Marko Miščević/

Tagliatelle s orasima

image
Berisalava Picek/

Ragu alla bolognese s tagliatellama

image
Shutterstock/

Talijanski klasik: Paglia e fieno (tjestenina s kuhanom šunkom, graškom i sirom)

image
Marko Miščević/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:59