ZA POD ZUB

Amerikanci ga obožavaju, što nije čudno, jer ovo jelo popravlja i najgori, najtmurniji dan

Nekoliko će dodataka tjesteninu sa sirom, slavni mac&cheese, učiniti jelom kojem ćete se htjeti vratiti već sutra...

Jedna moja kolegica jako voli tjesteninu sa sirom i baš mi se požalila da je nedavno, nakon napornog dana na poslu, samo htjela sjesti i pojesti kremastu porciju baš tog jela. Za kuhanje nije imala vremena pa je klasičan američki mac&cheese naručila iz nekog usputnog restorana - i totalno se razočarala. Otkad sam čula njezinu priču ja, logično, ne mogu prestati razmišljati o tanjuru tople, rastezljive, kremaste, bogate i slasne tjestenine s hrpom sira. Iako laktoza i ja nismo u najboljim odnosima, odlučila sam ovih dana riskirati i konačno se bacila na pripremu. Budući da nisam imala makarone, koristila sam drugu vrstu tjestenine, koja se na kraju pokazala baš dobrim izborom, i napravila sam jelo koje sad već danas želim ponoviti. A znam da nije najzdravije za mene.

image
Lidija Lončarić/

Dakle, ovo je recept za tjesteninu sa sirom koji želite i morate isprobati. Uz samo nekoliko dodataka okusi postaju dublji, a cijela stvar toliko dobra da je najbolje da je jedete u društvu da cijelu posudu ipak ne biste ispraznili sami. Mac&cheese volim peći u plićoj posudi jer volim hrskavi rub na dnu i na vrhu, ali za one koji su više od kremaste sredine, bolja je opcija odabrati dublju i manju posudu. Još bolje ako ste u njoj i kuhali umak, pa nećete uprljati dvije. I sada kada sam vam odala sve tajne, evo i recepta.

image
Lidija Lončarić/

TJESTENINA SA SIROM

Trebat će vam:
300 g tjestenine
2 žlice maslaca
2 žlice brašna
500 ml toplog mlijeka
100 g cheddar sira
50 g drugog aromatičnog sira po želji (koristila sam pecorino)
1 žličica senfa
1 žlica miso paste
sol i papar
Priprema:
U većoj posudi (koja može i u pećnicu) otopite maslac i zagrijavajte ga dok ne poprimi boju i zamiriše orašasto. Pazite da ne zagori. Dodajte brašno i sve pomiješajte kako biste dobili rijetku pastu. Pecite sve zajedno još minutu pa pomalo dodajte mlijeko, u koje ste umiješali miso pastu, uz neprestano miješanje. Kuhajte 10-ak minuta, dok ne dobijete gušći, kremasti umak. Usred kuhanja dodajte i senf. Začinite soli i paprom. Dok se umak kuha, zagrijte vodu za tjesteninu, posolite je i stavite tjesteninu kuhati. Kada ste dobili kremasti umak, dodajte ribani sir. Ostavite šaku sira za posipanje po vrhu, a ostalo umiješajte u umak. Trebali biste dobiti gusti, rastezljiv umak koji ima intenzivan, slankast okus. Do pola skuhanu tjesteninu ubacite u umak i po potrebi dodajte malo vode u kojoj se tjestenina kuhala. Sve dobro promiješajte. Po vrhu pospite ostatak sira i ubacite u pećnicu na 200 stupnjeva. Pecite 20-ak minuta, a posljednjih 5 temperaturu pojačajte na 220 stupnjeva. Poslužite vruće, najbolje uz zelenu salatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 15:53