IZ KUHINJE DOBRE HRANE

Amerikanci su ludi za ovim štapićima od dizanog tijesta, morali smo ih isprobati, evo recepta

Internet je prepun recepata koji su, kako kažu, vjerna kopija onog po kojem se štapići rade u Olive Gardenu. Jedan takav smo testirali

Sigurni smo da ste do sada, gledajući filmove, barem jednom čuli za američki lanac restorana Olive Garden. Iako su počeli u Americi, danas postoji više od tisuću talijansko-američkih restorana ovog brenda u cijelom svijetu. Njihova jela s tjesteninom i salate mogu se isprobati u Meksiku, Brazilu, Ekvadoru, na Filipinima, u Japanu i brojnim drugim destinacijama, ali postoje dvije stvari zbog kojih je upravo ovaj lanac postao svjetski popularan. Riječ je o njihovoj salati i štapićima od dizanog tijesta nalik klipićima koje svojim gostima dijele besplatno.

image
Jetcityimage/Getty Images

Taj potez iz Olive Gardena objasnili su činjenicom da žele da se gosti kod njih osjećaju kao kod kuće, a da nimalo nisu pogriješili dokaz su i brojne televizijske reference upravo na njihove štapiće koje poslužuju još tople. Oni koji su ih isprobali opisuju ih kao lagane, prozračne, božanstvene, a kao najbolji dio navode premaz od maslaca s češnjakom. Ljubitelji navode i kako su idealni za umakanje u juhu ili skupljanje umaka koji ostaje nakon tjestenine.

Iako se dugo vjerovalo kako štapiće u Olive Garden restoranima rade sami, svojevremeno je otkriveno kako ih za lanac restorana proizvodi Turano pekarska tvrtka, a zatim ih u restoranima samo podgriju i posluže gostima.

image
Lidija Lončarić/

Budući da smo nedavno gledali film u kojem se ponovno spominju slavni krušni štapići ili, ako baš hoćete, klipići, odlučili smo se okušati u pripremi kako bismo shvatili u čemu je stvar i jesu li zbilja tako dobri. Srećom, internet je prepun recepata koji su, kako navode autori, vjerne kopije recepta za štapiće iz Olive Gardena pa smo odabrali jedan i bacili se na pripremu. Napravili smo klasično dizano tijesto s dodatkom maslaca, pustili da se diže, oblikovali tijesto u štapiće, a zatim ga prije pečenja premazali maslacem u koji smo dodali češnjak u prahu i sol.

image
Lidija Lončarić/

Kada su se štapići ispekli, dodatno smo ih premazali maslacem sa soli, češnjakom i sitno sjeckanim peršinom i poslužili još tople. Rezultat su meka, lagana, maslačasta peciva koja bismo i sami rado (posebice besplatno) dobili u restoranu, pa i naručili i koju dodatnu košaricu. U nastavku vam donosimo recept, a osjećate li se posebno dobro raspoloženi, u štapiće uvijek možete upakirati i malo sira. Napravili smo to i sami s posljednja dva štapića i ispalo je odlično.

image
Lidija Lončarić/

Trebat će vam:

500 g glatkog brašna

300 ml tople vode

2 žličice suhog kvasca

2 žlice šećera

2 žlice omekšalog maslaca

sol

Za premaz:

50 g maslaca

1 žličica češnjaka u prahu

sol

svježi peršin

U manju zdjelicu stavite toplu vodu, kvasac i šećer i pustite da se zapjeni. U većoj posudi pripremite brašno, dodajte omekšali maslac, sol i dignuti kvasac. Pomiješajte i zamijesite tijesto. Kada ste dobili glatku kuglu, prekrijte je folijom i pustite da se 45 minuta do sat vremena. Kada se tijesto diglo, podijelite ga na jednake dijelove i oblikujte štapiće. Stavite u posudu za pečenje, prekrijte i pustite da se dižu još 30-ak minuta. Upalite pećnicu na 200 stupnjeva. Premažite štapiće omekšalim maslacem koji ste pomiješali s češnjakom u prahu i soli. Pecite 20-ak minuta, a za to vrijeme nasjeckajte peršin pa ga dodajte mješavini s maslacem. Kada su gotovi, još vruće štapiće premažite s ostatkom maslaca. Poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 09:07