CHEFOV RECEPT

Aromatični janjeći šiš u tortilji s pečenim patlidžanom i tzatziki umakom

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Chef Mario Mihelj s nama je podijelio recept za sočan janjeći šiš u tortilji s dvije vrste umaka i patlidžanom

Trebat će vam:

600 g mesa janjećeg vrata i koljenice
4 manja patlidžana
500 g kremastog jogurta
2 manja krastavca
100 g koncentrata rajčice
2 režnja češnjaka
20 g peršinova lista
4 prstohvata kumina u prahu
2 prstohvata kima u prahu
2 prstohvata cimeta u prahu
1 g soli
1 g papra
sezamovo ulje
sezam za posipanje
crni kim za posipanje
pšenične tortilje za posluživanje

Priprema:

Meso janjetine sameljite na šajbu od 6 mm pa začinite solju, paprom, kuminom, kimom i cimetom. Ostavite meso u hladnjaku 4 sata da se začini spoje, a zatim ga pomoću vage rasporedite na četiri jednaka dijela i oblikujte u šiševe.

Koru patlidžana izbušite vilicom te ga stavite peći direktno na plin, a ako nemate plin, onda na teflonsku tavu. Pecite ga dok kora ne bude sasvim tvrda i počne se lagano odvajati, a patlidžan posve mekan. Kada se peče izravno na plinu, meso patlidžana poprimi aromu dima, što u tavi nećete dobiti. Kada je patlidžan ispečen, pustite ga da se malo ohladi, ogulite koru, lagano ga nasjeckajte i posolite.

Kako biste pripremili tzatziki umak, ogulite krastavce, maknite im sredinu s košticama te ih naribajte pa lagano posolite da puste vodu. Ocijedite ih pa umiješajte u kremasti jogurt i dodajte svježe sitno nasjeckani češnjak, sol i papar.

Pripremite gusti janjeći temeljac tako što ćete zapeći janjeće kosti, korjenasto povrće i koncentrat rajčice. Kada se sve karamelizira, zalijte (deglazirajte) bijelim vinom, a kada vino malo iskuha, zalijte vodom da sve prekrije pa lagano kuhajte. Temeljac kuhajte 4 sata te dolijevajte vodu prema potrebi. Umak na kraju treba biti fin i gust s okusom po janjetini i povrću. Na zagrijanu grill tavu stavite peći pripremljene janjeće šiševe s malo sezamova ulja. Kada su napola pečeni, dodajte patlidžane da se ugriju. U zagrijanu pećnicu stavite tortilje da se ugriju i malo zapeku. Na tortilju stavite pečeni šiš, usitnjeno meso patlidžana, tzatziki umak te janjeći umak pa posipajte sezamom i crnim kimom. Preklopite tortilju i spremni ste za degustiranje.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:00