Bubble tea, poznat i kao boba tea, pearl milk tea ili jednostavno piće koje djeca (ali i odrasli!) obožavaju, nastao je 1980-ih na Tajvanu. Tamošnji majstori čaja počeli su eksperimentirati s kombinacijama hladnog čaja, mlijeka i novog, pomalo neobičnog dodatka: tapioka kuglica. Upravo su te tamne, elastične perle, koje se hipnotizirajuće kotrljaju po dnu čaše, postale zaštitni znak napitka koji je najprije osvojio Aziju, a potom i cijeli svijet.
A što su zapravo tapioka kuglice? Na prvi pogled izgledaju kao sitne, sjajne perle, ali njihov pravi šarm otkriva se tek u ustima: mekane, žvakaće i blago slatke, daju bubble teaju onaj prepoznatljiv “chewy” trenutak zbog kojeg mu se mnogi vraćaju. Kuglice se rade od tapioka škroba dobivenog iz korijena manioke, tropske biljke podrijetlom iz Južne Amerike. Iako je tapioka u početku bijela i neutralna, kuhanjem poprima karakterističnu prozirnu, elastičnu teksturu. Za tamne, gotovo crne kuglice koje se najčešće koriste u milk tea verzijama, dodaje im se karamelizirani šećer ili sirup od smeđeg šećera.
Kako ga napraviti kod kuće?
Ako ste ikad pomislili da je bubble tea rezerviran samo za specijalizirane barove, iznenadit ćete se koliko ga je lako pripremiti i u vlastitoj kuhinji. Osnova ovog popularnog napitka uvijek je ista: čaj, mlijeko (ako želimo “milk tea” verziju), nešto slatko i naravno, boba kuglice. A upravo te kuglice djeluju kao najveća prepreka, iako zapravo nisu.
TRI MALE INSPEKTORICE U VELIKOJ BUBBLE TEA POTRAZI OTKRILE GDJE SE U ZAGREBU NALAZI ONAJ NAJBOLJI
Male tapioka kuglice mogu se bez problema pronaći u trgovinama zdrave hrane ili azijskim dućanima, ali ako želite one velike, “prave”, možete ih napraviti i sami. Potrebna su vam samo tapioka brašno i kipuća voda, ništa komplicirano. Pomiješate šalicu tapioka brašna i oko pola šalice vruće vode, samo koliko treba da se stvori mekano, podatno tijesto. Od njega se oblikuju sitne kuglice, veličine po želji, a zatim se kratko skuhaju. Dovoljno je par minuta da postanu mekane i elastične.
Da bi bile slatke poput onih u kupovnom bubble teaju, tek skuhane kuglice kratko se ostave da odstoje u medu ili nekom drugom zaslađivaču. Tako upiju slatkoću i dobiju onaj karakteristični “chewy” osjećaj.
Kad su boba perle spremne, pola posla je već gotovo. Skuhajte svoj omiljeni čaj, crni, zeleni ili voćni i po želji mu dodajte mlijeko, biljni napitak ili samo malo meda, sirupa ili šećera. Potom u čašu ubacite kuglice zajedno s malo sirupa u kojem su se namakale, dodajte led i sve lagano promiješajte.
Rezultat? Bubble tea koji po okusu bez problema parira onom iz najpopularnijih barova, a možete ga prilagoditi potpuno svom guštu. Kad ga jednom napravite kod kuće, teško je vratiti se na kupovni. Probajte, zabavno je, jednostavno i stvarno ukusno!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....