NAJSLAĐI VODIČ

Tri male inspektorice u velikoj bubble tea potrazi otkrile gdje se u Zagrebu nalazi onaj najbolji

Leona, Ika i Dea, desetogodišnjakinje s ozbiljnim iskustvom u kušanju slatkih stvari, sa supermoćima detekcije prezaslađenog sirupa i nevjerojatnim njuhom za fejk čajeve, za Dobru hranu otkrile su koji je najbolji bubble tea u Zagrebu

Ako ste posljednjih nekoliko godina prošli zagrebačkim ulicama ili se zatekli u kakvom šoping-centru, možda ste primijetili male, šarmantne lokale, iz kojih vam mašu Maneki-neko mačke, vire uredno ispisani meniji i gledaju vas vitrine pune šarenih kuglica u neobičnim posudama. Ispred njih - red tinejdžera, osnovnoškolaca, ali i odraslih koji se prave da samo "prate trendove zbog djece". Da, riječ je o bubble tea mjestima. Tih naizgled skromnih kutaka koji prodaju ono što izgleda kao napitak iz crtića: piće u prozirnoj čaši s jednako prozirnim poklopcem i slamkom debelom kao prst, jer kroz nju, ni manje niti više, morate usisati kuglice. Ali što je zapravo taj bubble tea? Odakle je došao, što je u njemu i kako se, dovraga, u piću našla želatinasta kuglica koja puca pod zubima?

Prvo, malo povijesti (obećavamo, dovoljno da i klincima bude zanimljivo): bubble tea, poznat i kao boba tea, pearl milk tea ili zabavno piće za kojim su klinci jednostavno ludi, nastao je 1980-ih na Tajvanu. Tamo su lokalni majstori čaja odlučili eksperimentirati s hladnim čajevima, mlijekom i ključnim sastojkom - tapioka kuglicama. Te kuglice, tamne, gumaste i gotovo hipnotizirajuće dok se vrte u čaši, postale su zaštitni znak napitka koji je ubrzo osvojio cijelu Aziju, a zatim, zahvaljujući društvenim mrežama, i nezasitnom apetitu zapadnog svijeta za "instagramabilnom" hranom, i ostatak planeta.

No što su to tapioka kuglice? Na prvi pogled, mali, tamni, blago sjajni balončići, koji plešu u dnu čaše. Na prvi zalogaj? Gumasti, nježno slatki i s onim neobičnim, ali neodoljivim osjećajem pod zubima. Tapioka kuglice rade se od manioke, biljke iz Južne Amerike, iz čijeg se korijena vadi škrob koji, kada se skuha i oblikuje u kuglice, postaje ono što poznamo kao tapioka. Bijela i bezlična u početku, ali nakon kuhanja pretvara se u mekane, žvakaće kuglice, koje su crne boje ako im se doda karamelizirani šećer ili smeđi sirup, kao što se često radi za one najpoznatije u mliječnim čajevima.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Osim klasične, crne verzije, mogu biti i obojene, ružičaste, plave, šarene, i to kako bi odgovarale okusu i stilu čaja koji pijete. Zbog toga su omiljeni dodatak, ne samo u pićima, nego i u slasticama, kao što je puding od tapioke. I ono najvažnije? Ne otapaju se. One ostaju s vama do kraja čaše, ili dok ih ne pojedete u prve tri minute, jer su, priznajmo, zaista zarazne.

Baš zato bubble tea nije samo slika za story. On je i okus. Tekstura. Kombinacija temperature, slatkoće, hrskavosti (ako je u čaši popping boba - voćni sirup koji u obliku kuglice drži tanka opna od alge), mliječne mekoće i čajne gorčine. Ukratko, to je prava mala znanstvena avantura u čaši.

I baš zato, mi nismo prepustili ovu recenziju bilo kome. Za ovu misiju trebalo nam je pojačanje. Profesionalci. Nepodmitljive, iskrene i nemilosrdne. Upoznajte naše tri inspektorice: Leonu, Iku i Deu, desetogodišnjakinje s ozbiljnim iskustvom u kušanju slatkih stvari, sa supermoćima detekcije prezaslađenog sirupa i nevjerojatnim njuhom za loše čajeve.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

One su provele jedan cijeli dan istražujući zagrebačke ulice, isprobavajući različite bubble tea kombinacije - od klasičnog mliječnog čaja s tapiokom, do manga s popping kuglicama, pa čak spicy verzija, koje se ni mi, stariji, ne bismo usudili probati.

Naoružane strpljenjem, koliko je ono moguće kada su u pitanju desetogodišnjakinje, ali i željom za avanturom, krenule su na putovanje okusima, gdje je cilj jedan i jasan: pronaći najbolji bubble tea u Zagrebu.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Stoga, udobno se zavalite i pridružite nam se u ovoj šarenoj, vrckavoj, ali i nadasve relevantnoj priči o trendovima, okusima, dječjoj iskrenosti i velikom pitanju: je li bubble tea zaista tako dobar, ili je samo jako lijep na slici?

OXO BUBBLE TEA
Avenue Mall, Avenija Dubrovnik 16
Ocjena: 9/10

Prva stanica naše male čajne ekspedicije bila je - a gdje drugdje nego u šoping centru! Točnije, jednom od onih gdje svaki kutak miriše po kokicama, novoj odjeći i... naravno, bubble teau.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Tri inspektorice odmah su zauzele formaciju i krenule u akciju. Ika, koja se inače ne boji eksperimentiranja, znala je odmah da je njezin odabir Banana swirl, u koji je dodala mango tapioka kuglice. Njezin bubble tea izgledao je kao čarobni napitak iz crtića -nebesko plava boja, koja se lagano stapala s mliječnim slojem. "Mmmm, ovo je ozbiljan bubble tea!", rekla je zadovoljno dok su mango kuglice pucketale sa svakim gutljajem. Malo razočarana zbog toga što je prekrasna boja brzo nestala, ovom je čaju na račun okusa ipak dala vrhunsku ocjenu: 9/10, bez puno razmišljanja. Mango tapioka kuglice, slaže se stručni sud dok je razmjenjivao uzorak, dale su ono nešto.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Dea je igrala na sigurno. Nutty cocoa. "To je kao da piješ čokoladu. Ovo su najukusnije kuglice!", kazala je zadovoljno. Njezina konačna ocjena: 9/10 i jedan dugi "mmmm".

A Leona? Ona je išla all-in s Pinky Berry i malina pucketajućim bobicama, kombinacija koja je izgledala kao modni dodatak, a ne piće. "Slatko, kremasto i voćno - ali na najfiniji način, najčešće ovdje kupujem svoj bubble tea", kazala je. I ona je iz rukava izvukla visokih 9/10. Sve tri su na kraju složno klimnule: OXO radi odličan bubble tea, kojem će se zasigurno vratiti. No testiranje je tek počelo pa ostavljaju dovoljno prostora da ih još neki bubble tea obori s nogu.

TEEAMO BUBBLE TEA
Ilica 156
Ocjena: 10/10

Druga postaja naše male, ali moćne, ekipe bila je Teeamo, mjesto koje izgleda kao da zna što radi. Riječ je o brzorastućoj kineskoj franšizi, s europskom adresom i tajvanskom dušom. Uz odličnu tapioku i autentične čajeve, Teeamo je već neko vrijeme na glasu kako baš dobro miješa voće, mlijeko, želatinastu masu i sve što jedan bubble tea čini više od običnog pića.

Cure su znale da su došle na teren ozbiljnih okusa.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Dea se odlučila za Mango sodu s cherry boba kuglicama. Nakon nekoliko gutljaja, klimnula je s osmijehom: "Savršeno slatko, ali i kiselkasto". Dovoljno da osvježi, a opet da ne bude "samo sok".

Ika je uzela Oreo boboshake s tapioka kuglicama, što je klasična opcija za ozbiljne ljubitelje slatkog. Iki nije trebalo puno riječi kako bi dala na znanje da je upravo probala najbolji bubble tea: "Za 10!" i dodala: "Ovo će teško itko nadmašiti." Dovoljno rečeno.

Leona je izabrala Passionfruit sodu s watermelon bobama, piće koje je izgledalo kao proljeće u čaši. "Baš osvježava, mogla bih ga cijelog popiti", kazala je dok se teška srca odvajala od čaše, znajući kako je pred njima još uvijek težak zadatak degustacije ostalih mjesta. Njezina ocjena? Također čista desetka.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Sve tri su se složile: Teeamo je postavio ljestvicu visoko. Od okusa do teksture, od bobica do čajeva, svaka komponenta bila je na mjestu. Dovoljno sladak, ali ne previše, okusi intenzivni, ali zarazni.

KILL CANDY BUBBLE TEA
Vlaška ul. 79
Ocjena: 7/10

Treća postaja naše male ekipe bila je mjesto koje imenom zvuči kao naslov pjesme iz tinejdžerskog filma, i nije daleko od istine. Kill Candy Bubble Tea, inspiriran glazbom i ljubavlju prema slatkišima, odmah je privukao pozornost svojim simpatičnim logom i veselim bojama. Obećanje? Autentična receptura, puno okusa i razigrani dodaci, kao što su kiwi bobe koje pucketaju u ustima i lychee žele.

No... nažalost, ovaj put stvarnost nije pratila očekivanja.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Ika je odabrala Tapioca Milk Tea s brown sugar bobama, dobro poznat među bubble tea okusima. No, već nakon nekoliko gutljaja lice joj se uozbiljilo. "Jednostavno je previše slatko", rekla je kratko i jasno. Umjesto ugodne slatkoće koju je očekivala, čaj je bio toliko sladak da je jednostavno odustala. Ika možda ima visoku toleranciju na čokoladu i šećer, ali ovo je, prema njezinim riječima, "kao da piješ tekući bombon".

Dea je išla na Peach Tea sa strawberry pucketajućim bobama, dok je Leona odabrala Mango Tea s kiwi bobama. Ni jedna niti druga nisu bile oduševljene. "Ne osjetim ih...", komentirala je Dea o kuglicama, dodajući: "A i imaju neki čudan okus". Leona je samo dodala: "Nisu baš dobre. Ni čaj niti kuglice".

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Dojam? Nažalost, ispod očekivanja. Vizualno simpatično, ali okusom - neuvjerljivo.

Zajednička ocjena? Niska. Cure su se jedva uspjele dogovoriti oko brojke, ali sve su znale jedno - Kill Candy ih nije osvojio.

"Možda je za nekoga tko voli baš jako slatko. Ali mi znamo što je dobar bubble tea, i ovaj to nije", zaključile su.

HI CHAI | BUBBLE TEA SHOP
Masarykova ul. 19
Ocjena: 6/10

Naša posljednja destinacija na bubble tea ruti bila je Hi Chai, simpatičan lokal u Masarykovoj ulici, koji već na prvi pogled daje do znanja kako iza njega stoje prave zaljubljenice u čaj. Eva i Lina, osnivačice, u Zagreb su donijele svoju viziju napitka koji su zavoljele daleko na istoku u Kini. Ideja je bila jasna: napraviti bubble tea koji miriše na Aziju, ali odgovara i zagrebačkom nepcu.

Nažalost, unatoč trudu i dobrim namjerama, naše inspektorice nisu ostale oduševljene.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Leona se odlučila za Dragon fruit tea s boba kuglicama. Vizualno efektan, ali dojam? "Not bad, not terrible." Ocjena prolazna, ali bez posebnog uzbuđenja. "Nisam baš zadovoljna."

Dea je odabrala Berries mix green tea s tapioka kuglicama, i iako je piće bilo OK, nije joj pružilo onaj wow faktor. "Nedostaje nešto. Nije loš, ali nije ni najbolji", komentirala je.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Najveće iznenađenje, i to ne baš ugodno, došlo je s Ikinim izborom. Spicy mango bubble tea s boba kuglicama zvučao je hrabro, ali završio kao potpuni promašaj. "Ja ovo jednostavno ne mogu piti", rekla je Ika nakon jednog jedinog gutljaja, gurajući čašu u stranu. Presnažno, prezačinjeno, i potpuno izvan okvira onoga što su cure očekivale od bubble tea iskustva.

Sve tri složno su zaključile: Hi Chai je dobio najslabije ocjene u cijeloj avanturi. Možda je krivo to što su dotad već kušale mnoštvo čajeva. A možda jednostavno okusi nisu bili pogođeni.

image
Dizajn Naslovnice: Vesna Veselić; Fotografija Na Naslovnici: Tomislav Krišto/cropix/

Ne propustite! Novo kolekcionarsko izdanje magazina Dobra hrana na 204 stranice već je u prodaji. Ovo je jedna od priča iz novog broja, a u njemu vas čeka još dobrih preporuka, savjeta, recepata i reportaža.

DAR SVIM ČITATELJIMA! Samo uz novi broj magazina Dobra hrana dar čitateljima - Kikkoman soja umak i štapići za jelo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 03:08