Za prste polizati

Bakalar je uvijek dobra ideja, a s krumpirom na gulaš oduševit će čak i one koji ne vole ribu

 Shutterstock
U moderno doba, bakalar ostaje središnji dio blagdanske trpeze zbog svoje kulturne važnosti, ali baš i zbog prilagodljivosti u raznim kulinarskim tehnikama i receptima

Bakalar je nekada bio hrana siromašnih jer se lako sušio i čuvao, što je omogućavalo dulje vrijeme skladištenja. Upravo ta trajnost i pristupačnost odigrali su ključnu ulogu u uključivanju ove ribe u blagdansku trpezu, gdje je postala simbol obilja i zajedništva.

Ako se dotaknemo ljekovitosti, znanstvena istraživanja pokazala su da se redovitim konzumiranjem ribe, osobito riba hladnih mora kao što je bakalar, štiti od bolesti kardiovaskularnog sustava i dijabetesa.

Nutritivno, bakalar je izuzetno bogat vitaminom A, bjelančevinama i Omega 3 masnim kiselinama, a njegova svestranost omogućuje pripremu raznih jela - od klasičnih bakalarnih salata do složenijih varijacija s umacima i povrćem. U moderno doba, bakalar ostaje središnji dio blagdanske trpeze zbog svoje kulturne važnosti, ali baš i zbog prilagodljivosti u raznim kulinarskim tehnikama i receptima.

Ledo Bakalar fileti sastoje se od 100 posto fileta bakalara koji dolazi iz divljeg ulova. Veliki i sočni fileti ističu se bogatstvom okusa i hranjivim sastojcima, a s obzirom na niskokaloričnu vrijednost idealna su namirnica namijenjena svim ljubiteljima laganih ribljih jela i onima koji se žele hraniti ukusno i zdravo. Stvar postaje još bolja kad se ovoj iznimnoj ribi doda i Ledo smrznuto povrće koje će učiniti pripremu svakog obroka brzom i uravnoteženom. Rezultat je još više vremena za uživanje u posebnim trenutcima za blagdanskim stolom!

Stvar postaje još bolja kad se ovoj iznimnoj ribi doda i Ledo smrznuto povrće koje će učiniti pripremu svakog obroka brzom i uravnoteženom. Rezultat je još više vremena za uživanje u posebnim trenutcima za blagdanskim stolom, a najbolje od svega je što se kod Ledo proizvoda koristi tehnologija brzog smrzavanja, koja čuva nutritijente svježe ribe i povrća tijekom cijele godine. Dakle, osim što Ledo smrznuti proizvodi štede vrijeme jer namirnice dolaze očišćene i nasjeckane te su većinom odmah spremne za termičku obradu, radi se o hrani u kojoj su zadržani svi važni vitamini, minerali i nutrijenti.

Bakalar je neizbježna namirnica i u kuhinji Tamare Ivančić, koja se krije iza food bloga Ave dulcis, a najviše obožava kuhinju svoje bake. Nona, koja joj je najveća inspiracija, je uvijek inzistirala na kvaliteti i zdravoj hrani, a Tamara se nastavila držati njenih načela u kuhinji. I u skladu s njima napravila recept za crni bakalar s krumpirom na gulaš.

Recept Tamare Ivančić: Crni bakalar s krumpirom na gulaš

image
/Ledo

Sastojci:

400 g Ledo crnog bakalara

500 g krumpira

veća glavica luka

režanj češnjaka

stručak peršina

žlice koncentrata rajčice

100 ml bijelog vina

500 ml vode

sol

papar, po ukusu

nekoliko listova lovora

10-ak crnih pečenih maslina

nekoliko sušenih rajčica

Priprema:

Ogulite i narežite luk i krumpir na ploške. Zatim nasjeckajte peršin i češnjak. U širi lonac na dno stavite maslinovo ulje pa složiti red luka i krumpira.

Iznad krumpira posložite filete crnog bakalara i završiti slojem krumpira i luka.

Dodajte začine i koncentrat rajčice, pospite svježe sjeckanim peršinom i češnjakom, maslinama i sušenim rajčicama.

Sve podlijte vinom i vodom pa zaklopite lonac. Povremeno protresite lonac. Kuhajte na laganoj vatri 40 min dok se umak ne zgusne.

Poslužite uz domaći kruh.

Za razliku od Tamare, kojoj je okosnica kulinarske inspiracije tradicija, Katarini Paoletić u fokusu je uvijek – Nešto slatko. Upravo tako se zove njezin brend kojim osvaja društvene mreže, no manje je poznato da se ona izvrsno snalazi i u slanim vodama, čemu svjedoči i njezin slasni recept za polpete od bakalara.

Recept Katarine Paoletić: Polpete od bakalara

image
/Ledo

Sastojci:

400 g fileta Ledo crnog bakalara

2 jaja

2 šake ribanog parmezana

2 velika krumpira

veliki prstohvat svježe sjeckanog peršina

sol

papar

+ maslinovo ulje za prženje

umak od jogurta:

200 ml tekućeg jogurta

sok od pola limuna

sol

papar

Priprema:

Prije svega (možete i dan prije) skuhajte krumpir u ljusci. Kuhani krumpir ohladite i odstranite mu ljusku.

Filet crnog bakalara pomoću noža usitnite, te ga stavite u zdjelu, dodajte mu jaja, parmezan, sjeckani peršin, začine i kuhani krumpir kojeg protisnite kroz sitno ili ga jednostavno usitnite nožem na što manje komadiće. Sve sastojke sjednite i rukama oblikujte kuglice.

Od smjese bih vam trebalo ispasti 15-20 komada polpeta. Polpete pecite na tavi na maslinovom ulju. Okrećite ih više puta tijekom pečenja. Tople polpete poslužite uz salatu, a možete ih preliti umakom od jogurta.

Polpete mogu biti sjajan odabir i za lagani obrok u proljeće ili ljeto, a pravu zimsku okrijepu pružit će nam ukusna i bogata gusta juha od bakalara. Kad ju obogatimo raznovrsnim povrćem i mirisnim začinima, u njoj će se stvoriti idealna ravnoteža okusa, ali i nutritivna bomba koja je idealna za čuvanje našeg imuniteta, što je posebice važno zimi. Poseban twist i zanimljivost ovoj juhi daju hrskavi prutići od lisnatog tijesta.

Gusta juha od bakalara s prutićima od lisnatog tijesta

image
/Ledo

Sastojci:

400 g Ledo bakalar fileti

200 g Ledo mješavina Grašak-mrkva

200 g Ledo Bob

300 g krumpira

1 glavica luka

5 dl mlijeka

lovorov list

sol

papar

maslinovo ulje

Za prutiće:

250 g Ledo lisnatog tijesta

1 jaje

Kim i/ili sezam

sušeni origano

krupna morska sol

Priprema:

Luk nasjeckajte, a krumpir ogulite i narežite na kockice. U loncu zagrijte maslinovo ulje pa na njemu pirjajte luk 5 minuta. Ulijte 1 l vode, dodajte kockice krumpira i lovorov list te kuhajte 10 minuta.

Potom dodajte smrznuto povrće, grašak, mrkvu i bob i kuhajte još 10 minuta. U juhu zatim dodajte filete bakalara, smjestite ih ispod razine tekućine. Kada voda ponovno zavrije, kuhajte još 5 minuta.

Zatim ulijte mlijeko i pustite da tekućina krene sasvim lagano ključati (ali ne smije proključati). Posolite, popaprite i ugasite vatru. Promiješajte, izvadite lovorov list, poklopite i pustite da odstoji 10 minuta. Prije serviranja, ribu nježno izlomite kuhačom na manje komade.

Dok se juha kuha, pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva Celzijusa. Na pobrašnjenoj površini tanko razvaljajte odmrznuto lisnato tijesto pa preselite na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.

Tijesto izrežite na prutiće širine oko 2 cm. Premažite razmućenim jajem u koje ste dodali 1 žlicu hladne vode. Pospite prema želji, sjemenkama kima ili sezama, sušenim začinima poput origana i krupnom morskom solju. Pecite 15-ak minuta, dok prutići ne budu zlatno-žute boje.

Prutiće poslužite uz juhu umjesto kruha.

Ako želimo da neka namirnica u potpunosti dođe do izražaja, najbolje je što manje intervenirati prilikom pripreme. Upravo to je taktika koja se u idućem receptu primjenjuje za bakalar, koji se ovdje priprema u čistimfileima i s tek nešto malo začina.

Razigranost receptu pak daju popečci od povrća, koji pokazuju beskonačne mogućnosti primjene Ledove mješavine za francusku salatu.

Fileti bakalara s popečcima od graška i mrkve

image
/Ledo

Sastojci:

400 g Ledo Bakalar fileti

400 g Ledo miješano povrće za francusku salatu

60 g omekšalog maslaca

1 limun

3 jaja

9 žlica brašna

svježi peršin

sol

papar

ulje

Priprema:

U lonac vrele vode istresite mješavinu za francusku salatu te kuhajte 8 minuta. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzijusa.

Dok se povrće kuha, odmrznute filete bakalara posušite papirnatim ručnicima. Stavite ih u posudu za pečenje na papir za pečenje.

U zdjelicu stavite omekšali maslac, dodajte mu žlicu nasjeckanog peršina, žlicu soka limuna, posolite i popaprite te zamiješajte i razradite vilicom. Na svaki filet staviti žličicu premaza od maslaca i lagano razmažite. Na svaki filet položite krišku limuna i pecite u pećnici 15 minuta.

Skuhano povrće ocijedite i pustite da se hladi. U zdjeli razmutite jaja pa im dodajte brašno, sol, papar i svježe nasjeckani peršin. Ubacite i kuhano povrće, dobro promiješajte i lagano nagnječite vilicom ili gnječilicom za krumpir.

Na tavi zagrijte ulje pa uz pomoć veće žlice izlijte povrtnu smjesu u oblik popečka, promjera oko 10 cm. Pecite ih oko 3 minute sa svake strane.

Pečenu ribu poslužite s popečcima. Prema želji, možete pomiješati grčki jogurt sa začinima poput kopra, bosiljka ili peršina i poslužiti uz gotovo jelo.

Posljednji od recepata koje ćemo predstaviti prava je zvijezda blagdanskog stola, a radi se o poznatom klasiku, bakalaru ‘na bijelo‘, kojeg ovdje pripremamo kao paštetu.

Ledo Crni bakalar, obogaćen okusima češnjaka, bijelog vina i mirisnog maslinovog ulja, stvara neodoljivu paštetu koja će očarati nepce svakog gosta. Proces pripreme, uključujući kuhanje bakalara s lovorovim listom te njegovo miksanje u kombinaciji s maslinovim uljem, stvara kremastu, ali ipak teksturno bogatu paštetu koja će se savršeno uklopiti na prepečenom kruhu.

Pašteta od bakalara (na bijelo)

image
/Ledo

Sastojci:

400 g Ledo Crni bakalar

6 režnjeva češnjaka

2 dl bijelog vina

1 dl maslinova ulja

1 lovorov list

svježi peršin

sol, papar

Priprema:

Odmrznite pakiranje Ledo Crnog bakalara. Odmrznutu ribu kuhajte 10-15 minuta u vodi u koju ste dodali sol, papar u zrnu i lovorov list.

Skuhanu ribu pustite da se ohladi pa je zatim natrgajte rukama, sačuvajte 1-2 dl vode u kojoj se kuhala.

Sitno nasjeckajte češnjak i kratko ga pržite u tavi na maslinovu ulju. Čim zamiriši, dodajte ribu pa je podlijte vodom koju ste sačuvali i bijelim vinom. Kuhajte 5 minuta.

U blender ili sjeckalicu dodajte ribu, posolite i popaprite, zalijte dijelom maslinova ulja i miksajte. Povremeno dolijte još malo maslinova ulja (možete koristiti i malo vode od kuhanja) i miksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu, ali ipak pustite da bude malo grublje strukture.

Stavite u hladnjak u dobro zatvorenoj posudi na jedan do dva sata da se smjesa stisne, a može i preko noći. Poslužite na prepečenom kruhu, pokapano maslinovim uljem i posuto nasjeckanim svježim peršinom.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Leda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 14:56