DOBRI RECEPTI

BARŠUNASTE GLJIVE: Rižoto s miješanim gljivama

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Jasminu Mišiću su šampinjoni postali dosadni pa je odlučio uzgajati drugačije gljive koje se rijetko mogu vidjeti na policama dućana!
Jasminu Mišiću su šampinjoni postali dosadni pa je odlučio uzgajati drugačije gljive koje se rijetko mogu vidjeti na policama dućana!

350 g gljiva (jablanovače, šampinjoni, bukovače, žute bukovače)
šaka riže Arborio
manja glavica luka
1 češanj češnjaka
žlica vlasca
100 ml vrhnja za kuhanje
sol, papar žličica senfa
500 ml vode ili povrtnog temeljca
50 g maslaca ulje

Jastrebarsko, 121218.
Opg Funghi Misic uzgaja vise vrsta gljiva; sampinjone, bukovace bijele i zute; shitake i dr.Od svih uzgojenih gljiva napravio je 4 jela. Rizoto, tjesteninu, snicle u umaku od gljiva i punjeni kruh mesom i gljivama.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Na ulju glazirajte rižu pa malo-pomalo ulijevajte vodu ili temeljac da se riža skuha al dente. Ako stavljate temeljac koji je slan, ne morate soliti. U tavici stavite gljive da se zapeku, posolite ih. Stavite ih sa strane. Na istoj tavici pirjajte sjeckani luk, a kad omekša, vratite gljive. Dodajte žlicu senfa i protisnuti ili sitno sjeckani češnjak. Na kraju dodajte vrhnje, a prije posluživanja umiješajte maslac da rižoto postane kremast. Prema želji pospite nasjeckanim vlascem ili listićima peršina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2025 06:31