NOVI RECEPTI S BATATOM

BATAT U SLANIM I SLATKIM VARIJANTAMA: Krumpir koji to nije u isprobanim receptima!

 Marko Miščević
Upakirani u vreće ili na podlošcima od stiropora, napunili su police supermarketa, a nude se i na tržnicama iz jednostavnog razloga: počelo ih se uzgajati i na našim poljima na kojima se jako dobro snašao iako batat (lat. Ipomoea batatas) potječe iz tropskih i suptropskih područja Srednje i Južne Amerike.

Kuha: Slavica Šagolj

U našim je krajevima poznat pod nazivom “slatki krumpir” iako s krumpirom baš i nema dodirnih točaka jer ne pripadaju istoj botaničkoj obitelji. Korijen batata je kvrgav, izduženog i šiljastog oblika te glatke kore koja može biti žuta, narančasta, crvena, ljubičasta, bež ili smeđa. Meso je također širokog raspona boja - od bijele, žute, bež, preko narančaste i crvene, sve do ružičaste i ljubičaste. Prilikom nabave vodite računa o tome da su plodovi narančaste, ružičaste i crvene boje vlažniji i slađi nego bijeli i žuti. Jestivi su i mladi listovi koji se pripremaju kao ostalo lisnato povrće (špinat, blitva...).

Marko Miščević

Kod pripreme, ako ga ne želite prženog, bolje ga je pripremati na pari (ogulite ga i izrežete na kockice) nego kuhati u vodi jer će se tako očuvati njegove arome i neće postati previše kašast. Batat je visokokvalitetna energetska namirnica te sadrži mnogo škroba pa se preporučuje sportašima i dijabetičarima te svima koji zbog zdravstvenih razloga moraju paziti na prehranu. Bogat je izvor vitamina B6, beta-karotena, obiluje manganom, fitosterolima, folnom kiselinom, magnezijem i željezom te vitaminima D i E.

Čips od narančastog, bijelog i ljubičastog batata

Marko Miščević

Ljuta puretina u slatkom krumpiru

Salata od slatkog krumpira s hrskavim rezancima

Marko Miščević

Slatki krumpir u lisnatom tijestu

Marko Miščević

Varivo od narančastog batata s piletinom i curryjem

Mousse od ljubičastog batata s kremom od vanilije

Marko Miščević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:36