UBERI RUČAK

Besplatne su, zdrave i od njih radimo predobar ručak, danas su na meniju 10-minutna tjestenina i brza pita

 Vadimzakirov/Getty Images/istockphoto/ Berislava Picek/Cropix/
Medvjeđi luk i kopriva sada su u najboljoj formi, pripremite opremu za branje ili se zaputite na tržnicu i nabavite svježe zelenje za gotovo besplatan ručak

Sezonu medvjeđeg luka svake godine obavezno obilježavamo pripremom pesta od kojeg zatim radimo bogatu, aromatičnu 10-minutnu tjesteninu. Nabavljamo ga na tržnici ili beremo sami, pazeći pritom da ono što beremo zbilja je medvjeđi luk. Naime, njegovi listovi mogu vas podsjetiti na listove đurđice, koji su otrovni, a najlakše ćete ih razlikovati po intenzivnom mirisu koji medvjeđi luk širi. Najpametnije je ipak u berbu se zaputiti s iskusnijom osobom kako biste bili sigurni u ono što donosite u svoju kuhinju.

image
Marko Miscevic/cropix/

Recept za pesto kojem se svake godine iznova vraćamo s nama podijelio Jura Geci, koji stoji iza brenda ljutih umaka Jucifer, a potom nam pokazao i kako od pesta vrlo jednostavno napraviti zasitnu juhu.

Osim toga, medvjeđi luk volimo i u kremastim juhama, ali i u kombinacijama s bogatim mesnim jelima. Odličan je čak i u kombinaciji s koprivom pa smo tako svojevremeno napravili predobru pitu s proljetnim zelenjem i sirom. Recept potražite ovdje.

Tjestenina s pestom od medvjeđeg luka

Za oko 0,5 kg pesta će vam trebati:

350 g medvjeđeg luka
1,5 dl maslinova ulja
sok pol limuna ili žlica kvasine/ jabučnog octa
oko 2 žličice soli (po želji)
tostirani orašasti plodovi ili sjemenke (po želji)
tvrdi ili polutvrdi sir (paški, livanjski, pecorino, maasdam ili ementaler po želji)

tjestenina

sol

Priprema:

Operite medvjeđi luk, dobro ga ocijedite, narežite na sitno. Ubacite u posudu i pripremite štapni mikser. Posolite i iscijedite limun, polako dodajte ulje, sir i orašaste plodove te miksajte do željene konzistencije.

Tjesteninu skuhajte. U tavu stavite dio medvjeđeg luka, dodajte al dente tjesteninu i pola čaše vode u kojoj se kuhala tjestenina kako biste dobili kremasti umak. Kuhajte dok se sve ne poveže, a zatim odmah poslužite.

image
Vadimzakirov/Getty Images/istockphoto

Osim medvjeđeg luka, na tržnicama se, dakle, pojavila i kopriva. I dok će nekima to biti pravo iznenađenje jer je riječ o divljoj biljci koja raste posvuda, ako ste stanovnik grada bez provjerenih šumaraka, rado ćete izdvojiti otprilike jedan euro za vrećicu punu koprive. U slučaju da se u berbu ipak želite uputiti sami, ne zaboravite osnovnu opremu - dobre rukavice!

image
/Shutterstock

Gotovo da nema mjesta gdje kopriva ne raste i definitivno je zelenje od kojega se može napraviti kompletan ručak. Koriste se samo listovi, koji se najprije blanširaju u vrućoj vodi, a potom se od nje mogu napraviti juhe, pite, slane štrudle, može je se dodati kajgani, napraviti kao špinat na mlijeku, a od nje se mogu raditi sok i rakija. Mi smo se ovog puta odlučili za slastan quiche sa sirom i pršutom ili slaninom, kako vam je draže.

Quiche s koprivama

Za tijesto:

240 g brašna (pola glatko, pola oštro)
120 g maslaca
1 jaje
1 žlica punomasnog kiselog vrhnja ili milerama
malo soli

Za nadjev:

500 g kopriva
200 g svježeg kravljeg ili kozjeg sira
3-4 žlice milerama ili punomasnog kiselog vrhnja
sol
1 jaje
par šnita pršuta ili slanine
100 g cheddara ili drugog sira po želji

Priprema:

Zamijesiti tijesto i ostaviti ga dva sata u frižideru. Ako vam se žuri, bit će dobro i bez hlađenja. Koprive očistiti rukavicama tako da nakidate samo listove. Zatim listove staviti u kipuću vodu na par minuta i dobro ih ocijediti. Narezati, odnosno usitniti malo koprivu nožem, narezati i pršut na manje komadiće pa u zdjeli pomiješati sve navedene sastojke za nadjev. Tijesto razvaljati, staviti u lim za quiche ili onaj za tortu tako da rubovi tijesta budu malo uzdignuti. Izliti pripremljenu smjesu i posuti naribanim cheddarom. Peći na 180 stupnjeva oko pola sata. Quiche rezati mlak kad se malo stisne.

image
Berislava Picek/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:21