NAMIRNICA MJESECA

BEZ NJEGA JE KRAJ LJETA TOTALNO BEZ VEZE: Omiljeni kukuruz u polpetama, kremastoj juhi i varivu!

    AUTOR:
    • Sunčana Barušić

  • OBJAVLJENO:
  • 14.09.2018. u 10:41

Delicious grilled corn on a wooden board
Getty Images/iStockphoto

Kukuruz možete pripremiti i u mikrovalnoj pećnici. Stavite ga neoguljenog i pecite 4 minute na najvišoj voltaži. Pazite, vruć je, pa ga izvadite tako da rukavicama ili sličnim krpicama zaštitite ruke. Stavite ga na dasku, pridržite rukavicom, a oštrim nožem odrežite dio dna klipa. Uhvatite za vrh i jednostavno istresite klip iz ljuski

I kona američke kulture, Zea mays, kako glasi latinski naziv za kukuruz, danas je poznat u cijelom svijetu. Potječe iz Meksika ili centralne Amerike, a dokazi o pripremi jela s omiljenim žutim zrnjem stari su više od 9000 godina. Zanimljivo je da su Indijanci u svojim jelima kukuruzu uvijek dodavali pepeo. Dugo se vjerovalo da su to činili iz ritualnih razloga u uvjerenju da će ih to učiniti zdravijima. No, istraživanja su pokazala da su bili u pravu: naime, kukuruz sadrži vitamin B3 koji naš organizam ne može iskoristiti. Izgaranjem drveta nastaje pepeo koji sadrži male količine vapna, a ono pak pomaže u oslobađanju i iskorištavanju tog vitamina. Nažalost, kad su ga u Europu donijeli španjolski i portugalski istraživači, ignoriran je ovaj ritual, što je dovelo do pomanjkanja vitamina B3 i pojave bolesti - pelagre. U njemu, zahvaljujući dubokom zamrzavanju i konzerviranom obliku, možemo uživati tijekom cijele godine, ali najveći je gušt sada, kad ga se na tržnicama kupuje u klipovima. Obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju povišene razine kolesterola, folnom kiselinom koja čuva krvožilni sustav, vitaminom B1 te ugljikohidratima koji nam daju brzo raspoloživu energiju. Želite li uživati u zrnima koja će uvijek biti "pod zub", odnosno malo tvrđa, tada nabavite stare sorte koje se moraju i dulje kuhati, ili pak kukuruz šećerac, mekanog i sočnog zrnja. Želite li prije pripreme (za variva ili polpete) osloboditi zrnje, ogulite klipove, postavite ih okomito na dasku i oštrim nožem povlačeći prema dolje režite uz klip. Možete ga odmah upotrijebiti ili zamrznuti za kasnije.

Kremasta juha od kukuruza

delicious corn soup and bread, top view, vertical, closeup
Getty Images/iStockphoto
 

Polpete od kukuruza

corn fritters with sour cream
Getty Images/iStockphoto

Varivo od kukuruza

 

Izdvajamo

Iz drugih medija